Ce este colonul iritabil
Colonul iritabil sau sindromul colonului iritabil (SCI), cum se mai numește, este o tulburare gastro-intestinală comună a cărei simptome includ dureri abdominale, balonare, acumulare de gaze, diaree și constipație.
Deși este o tulburare comună, cele mai multe persoane nu au simptome severe. În plus, simptomele nu sunt permanente, existând perioade în care acestea nu sunt prezente deloc.
Cum am spus și la început, colonul iritabil se poate ține sub control cu ajutorul alimentației, dar și prin gestionarea stresului.
Se estimează că una din trei persoane suferă de SCI, iar numărul femeilor cu această tulburare este de două ori mai mare decât al bărbaților.
SCI este prezent, cel mai adesea, la persoanele sub 45 de ani.
16 alimente care irită colonul! Nu le mai consuma dacă ai această problemă
Cum acționează bananele în colonul iritabil
Cum spuneam, sindromul colonului iritabil se ține sub control cu ajutorul alimentației, în primul rând. Din categoria alimentelor care ajută colonul iritabil fac parte bananele.
Alimentele care sunt potrivite pentru cei care au SCI trebuie alese în funcție de concentrația FODMAP (carbohidrați fermentabili - oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli). Practic, este vorba de carbohidrații care sunt fermentați ușor.
Alimentele care conțin o cantitate mare de FODMAP nu sunt recomandate în cazul colonului iritabil. Astfel, persoanele care au SCI trebuie să consume alimente care conțin o cantitate mică de FODMAP, pe această listă aflându-se și bananele.
Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
Bananele și colonul iritabil fac „casă bună” împreună, așa cum spuneam și la început. Trebuie să știi, însă, că bananele verzi sunt cele potrivite. Cu cât banana e mai coaptă, cu atât e mai dulce și are mai multă fructoză, deci un conținut mai mare de FODMAP.
Există și excepții. De pildă, unele persoane pot mânca banane coapte, fără ca acestea să le irite colonul.
Alte fructe care pot fi consumate în cazul unui colon iritabil sunt căpșunele, ananasul, portocalele, kiwi, strugurii și pepenele roșu.
Nu în ultimul rând, dacă ai simptomele colonului iritabil, e cel mai bine să apelezi la ajutorul unui medic. El te va ajuta cu un plan dietetic personalizat, după care te vei putea ghida cu ușurință.
Alte lucruri pe care le mai poți face pentru a ameliora simptomele SCI sunt:
- Încearcă, pe cât posibil, să gătești acasă, folosind alimente proaspete;
- Notează-ți ce mănânci în fiecare zi și simptomele care apar;
- Practică sportul;
- Asigură-te că dormi suficient;
- Încearcă să te relaxezi și să te stresezi cât mai puțin;
- Urmează dieta FODMAP (cu conținut scăzut de zaharuri);
- Consumă mai multe fibre solubile, care se găsesc în alimente precum fasolea, fructele și ovăzul;
- Bea multă apă.
Ce să eviți dacă suferi de colon iritabil
La polul opus, e bine să știi și ce alimente trebuie să eviți atunci când suferi de sindromul colonului iritabil. Acestea conțin fibre insolubile, regăsite în cereale integrale, dulciuri, mâncăruri procesate, grase, băuturi carbogazoase, conopidă, varză, usturoi, ceapă.
Sperăm că ai găsit acest articol util și că ți-ai făcut o idee mai largă despre alimentele pe care e bine să le consumi atunci când suferi de colon iritabil.
Flatulența excesivă: 10 lucruri pe care corpul tău încearcă să ți le spună
Surse foto: istockphoto; pexels
Surse articol: ibsguthealthclinic.co.uk healthline.com healthdigest.com catena.ro