Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

Andreea Guica - Redactor

Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea, flatulența, constipația sau, la polul opus, diareea. Pentru că simptomele sunt influențate de alimentele ingerate, este important să știi ce e bine să mănânci și ce nu. De pildă, bananele și colonul iritabil fac „casă bună” împreună, însă alte alimente sunt de evitat. Dacă te interesează acest subiect, parcurge următorul articol. 

Ce este colonul iritabil

Colonul iritabil sau sindromul colonului iritabil (SCI), cum se mai numește, este o tulburare gastro-intestinală comună a cărei simptome includ dureri abdominale, balonare, acumulare de gaze, diaree și constipație.

Deși este o tulburare comună, cele mai multe persoane nu au simptome severe. În plus, simptomele nu sunt permanente, existând perioade în care acestea nu sunt prezente deloc.

Cum am spus și la început, colonul iritabil se poate ține sub control cu ajutorul alimentației, dar și prin gestionarea stresului. 

durere de burta

Se estimează că una din trei persoane suferă de SCI, iar numărul femeilor cu această tulburare este de două ori mai mare decât al bărbaților. 

SCI este prezent, cel mai adesea, la persoanele sub 45 de ani. 

16 alimente care irită colonul! Nu le mai consuma dacă ai această problemă

Cum acționează bananele în colonul iritabil

Cum spuneam, sindromul colonului iritabil se ține sub control cu ajutorul alimentației, în primul rând. Din categoria alimentelor care ajută colonul iritabil fac parte bananele.

Alimentele care sunt potrivite pentru cei care au SCI trebuie alese în funcție de concentrația FODMAP (carbohidrați fermentabili - oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli). Practic, este vorba de carbohidrații care sunt fermentați ușor. 

Alimentele care conțin o cantitate mare de FODMAP nu sunt recomandate în cazul colonului iritabil. Astfel, persoanele care au SCI trebuie să consume alimente care conțin o cantitate mică de FODMAP, pe această listă aflându-se și bananele.

Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

Bananele și colonul iritabil fac „casă bună” împreună, așa cum spuneam și la început. Trebuie să știi, însă, că bananele verzi sunt cele potrivite. Cu cât banana e mai coaptă, cu atât e mai dulce și are mai multă fructoză, deci un conținut mai mare de FODMAP. 

Există și excepții. De pildă, unele persoane pot mânca banane coapte, fără ca acestea să le irite colonul.

banane verzi

Alte fructe care pot fi consumate în cazul unui colon iritabil sunt căpșunele, ananasul, portocalele, kiwi, strugurii și pepenele roșu. 

Nu în ultimul rând, dacă ai simptomele colonului iritabil, e cel mai bine să apelezi la ajutorul unui medic. El te va ajuta cu un plan dietetic personalizat, după care te vei putea ghida cu ușurință. 

Alte lucruri pe care le mai poți face pentru a ameliora simptomele SCI sunt:

  • Încearcă, pe cât posibil, să gătești acasă, folosind alimente proaspete;
  • Notează-ți ce mănânci în fiecare zi și simptomele care apar;
  • Practică sportul;
  • Asigură-te că dormi suficient;
  • Încearcă să te relaxezi și să te stresezi cât mai puțin;
  • Urmează dieta FODMAP (cu conținut scăzut de zaharuri);
  • Consumă mai multe fibre solubile, care se găsesc în alimente precum fasolea, fructele și ovăzul;
  • Bea multă apă.

Ce să eviți dacă suferi de colon iritabil 

La polul opus, e bine să știi și ce alimente trebuie să eviți atunci când suferi de sindromul colonului iritabil. Acestea conțin fibre insolubile, regăsite în cereale integrale, dulciuri, mâncăruri procesate, grase, băuturi carbogazoase, conopidă, varză, usturoi, ceapă. 

Sperăm că ai găsit acest articol util și că ți-ai făcut o idee mai largă despre alimentele pe care e bine să le consumi atunci când suferi de colon iritabil. 

Flatulența excesivă: 10 lucruri pe care corpul tău încearcă să ți le spună

Surse foto: istockphoto; pexels 

Surse articol: ibsguthealthclinic.co.uk healthline.com healthdigest.com catena.ro

Articolul urmator
De ce trosnesc oasele copiilor: ce ai nevoie să știi
De ce trosnesc oasele copiilor: ce ai nevoie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    © 2025 Qbebe