De ce este importantă vitamina D?
Vitamina D este esențială atât pentru copiii aflați în primul an de viață, cât și pentru copiii mai mari și pentru persoanele adulte.
Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor. Ea ajută la absorbția calciului și fosforului, contribuind la sănătatea oaselor și a dinților. Deficiența de vitamina D poate duce la fragilitatea oaselor și la diverse probleme de sănătate, inclusiv rahitismul și osteoporoza.
De asemenea, această vitamină contribuie și la funcționarea normală a sistemului muscular, prevenind apariția contracțiilor musculare involuntare, a crampelor și a spasmelor.
Pe lângă acestea vitamina D asigură o bună funcționare a sistemului imunitar. Prin urmare, această substanță nu doar stimulează activitatea celulelor din sistemul imunitar și reduce riscul de infecții, ci și contribuie la scăderea riscului de apariție a bolilor autoimune, deoarece are un efect antiinflamator [1].
Acest nutrient valoros are și alte beneficii pentru organism, precum:
- Susținerea dezvoltării normale a creierului și sprijinirea funcționării acestuia [2];
- Ajută la prevenirea obezității, a bolilor cardiovasculare și metabolice.
Care sunt sursele de vitamina D?
Există mai multe surse din care se poate procura vitamina D, astfel:
Diverse alimente
Este dificil să obținem cantitățile necesare de vitamina D numai din alimente. Astfel, sunt puține alimente ce sunt sursă de vitamina D, cum ar fi: peștele gras (de pildă, somonul, tonul, macroul etc) și uleiul de pește, ficatul de vită, anumite ciuperci (de exemplu, portobello sau shiitake,), alimentele fortificate (laptele, cerealele, sucul de portocale, iaurtul etc), gălbenușul de ou. Asemenea alimente nu pun însă la dispoziție cantități suficiente de vitamina D pentru asigurarea necesarului zilnic. Spre exemplu, oul, un aliment foarte hrănitor și bogat în vitamina D, furnizează 44 UI la 61 g, adică greutatea medie a unei porții. Cu alte cuvinte, pentru asigurarea necesarului de vitamina D, ar trebui să se consume cantități foarte mari din alimentele care o conțin.
Razele soarelui, mai exact radiațiile ultraviolete de anumite lungimi de undă
O bună parte din vitamina D se obține prin sinteza de la nivelul pielii, proces care implică transformarea formei inactive a vitaminei (provitamina D), în vitamina D activă, care poate fi utilizată de corpul uman.
Medicii atrag atenția asupra faptului că nu reușim să sintetizăm suficientă vitamina D prin expunerea la soare.
Pe de o parte, razele de soare nu ajung direct la nivelul pielii pentru că recurgem la produse de protecție solară din pricina riscului de arsuri solare și de apariție a cancerului de piele.
Pe de altă parte, pentru ca provitamina D să se transforme în vitamina D activă, este nevoie de prezența unei anumite lungimi de undă a radiațiilor ultraviolete. Această lungime de undă este disponibilă doar într-un anumit moment al zilei, dimineața, când expunerea la soare este redusă. Totodată, lungimea de undă nu este disponibilă zilnic, în condițiile în care nu avem parte tot timpul de zile însorite. În plus, chiar dacă am avea parte de ele, vara, din pricina poluării ridicate din orașele mari, razele soarelui nu pot pătrunde întotdeauna dincolo de plafonul de nori.
Suplimentele alimentare
Acestea oferă cantitățile de vitamina D necesare pentru buna funcționare a organismului, cu atât mai mult cu cât expunerea la soare este limitată și/sau există dificultăți de absorbție a vitaminei din alimente.
Suplimentele alimentare pun la dispoziție fie vitamina D2 (provenită din surse vegetale și din alimente fortificate), fie vitamina D3 (produsă de organismul oamenilor și al animalelor). Medicii recomandă însă mai ales suplimentele pe bază de vitamina D3 pentru că aceasta dispune de o biovalabilitate ridicată, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare de vitamină pătrunde în fluxul sanguin și poate ulterior să fie folosită de organism. În același timp, oamenii de știință au ajuns la concluzia că suplimentele alimentare cu vitamina D3 sunt mai eficiente decât cele cu vitamina D2 întrucât cresc nivelul vitaminei D active din sânge [3].
Adăugarea unui supliment alimentar care contine bacterii din specia Bifidobacterium animalis, subspecia lactis, tulpina BB-12 și 400 UI vitamina D la regimul alimentar al copilului poate oferi beneficii semnificative sănătății tale. Aceste suplimente alimentare, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și la îmbunătățirea digestiei. În plus, combinarea cu vitamina D poate spori absorbția și utilizarea acesteia de către organism, asigurându-te că beneficiile sale sunt maximizate.
Pentru ca administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D să fie într-adevăr benefică organismului, este indicat să se monitorizeze nivelul acestui nutrient cu ajutorul unei analize de sânge prin care se recoltează 25 hidroxi-vitamina D (25 OH). Valoarea optimă a acesteia este de 50 de nanograme/ ml. În cazul în care analiza indică un nivel scăzut de 25 hidroxi-vitamina D, poate fi vorba despre una sau despre toate dintre următoarele situații:
- Că nu se adoptă o dietă variată și echilibrată, care implică și consumul de alimente ce sunt sursă de vitamina D;
- Că intestinele nu absorb corect vitamina D;
- Că nu se petrece suficient timp în aer liber pentru expunerea la soare, vitală pentru sinteza vitaminei D la nivelul pielii.
De ce doze de vitamina D este nevoie și cum se administrează acestea?
Ținând cont de rolurile complexe pe care vitamina D le are atât în ceea ce privește metabolismul osos, cât și funcționarea sistemului imunitar, aceasta trebuie administrată zilnic, atât copiilor, cât și adulților, inclusiv în cazul femeilor însărcinate, al celor aflate în perioada de alăptare și al persoanelor vârstnice. Reține însă că numai medicul este cel care poate lua deciziile terapeutice adecvate, adică recomandă dozele de vitamina D necesare și în funcție de patologiile asociate.
Dozele zilnice de vitamina D recomandate în Europa, prin urmare și în țara noastră, sunt:
- Pentru copiii aflați în primul an de viață: 400 UI;
- Pentru copiii cu vârsta între 1 și 18 ani: 600 UI;
- Pentru femeile și bărbații cu vârsta peste 18 ani: 1000, 1500 sau chiar 2000 UI;
- Pentru femeile însărcinate și cele care alăptează: 800 UI.
Ca să te asiguri că vitamina D se absoarbe optim în organism, este ideal să o administrezi alături de un aliment ce este sursă de grăsimi. De pildă, orientează-te către avocado, către diverse nuci și semințe, către ouă, către produse lactate fără conținut redus de grăsime etc.
Pentru un start sănătos în viață, străduiește-te să-i oferi micuțului tău administrarea unor suplimente alimentare sub formă de picaturi orale care să conțină 400 UI vitamina D și bacterii din specia Bifidobacterium animalis subspecia lactis, tulpina BB-12 încă din primele zile de viață, si sub supravegherea medicului tău. Picăturile pot fi administrate fie direct în guriță, fie într-o linguriță, de preferat în timpul mesei.
5 semne că al tău copil are deficiență de nutrienți
*Articol susținut de LINEX Baby
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com
Surse articol: Studii: 1.Yang, Yen-Chen, Leung, S.C, Patrick at al, The Implication of Vitamin D and Autoimmunity: a Comprehensive Review, Clinical Reviews in Allergy & Immunology, 2013, vol. 45, pag. 217–226; 2.Cui, X, Gooch, H et al: Vitamin D and the brain: genomic and non-genomic actions, Molecular and Cellular Endocrinology, 2017, 453:131-43; 3.Tripkovic L, Lambert H et al: Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis, The American journal of clinical nutrition, iunie 2012 ;95(6):1357-64. Alte surse: cuimc.columbia.edu, healthline.com, hsph.harvard.edu, medicalnewstoday.com, ods.od.nih.gov, verywellhealth.com