Un câine presupune multă responsabilitate și efort implicat (timp, bani, disponibilitate), însă iubirea pe care ți-o întoarce înzecit înapoi merită orice.
Acum, trebuie să știi că un câine de talie mare implică și mai multă grijă și responsabilitate din partea stăpânului.
Uite care sunt factorii de care trebuie să ții cont înainte să decizi dacă vei adopta un câine mare sau nu (sursa scarymommy.com).
Au multă energie, mai ales în primii doi ani
Un câine de talie mare este energic și activ, mai ales în primii doi ani, până să ajungă la maturitate. Nu doar că trebuie să ții pasul cu el și să ai, la rândul tău, un stil de viață activ (sau să dezvolți unul), dar trebuie să îl și dresezi, preferabil cât mai repede.
Un câine mare poate intra în bucluc din cauza mărimii sale, amenințătoare pentru ceilalți câini de talia lui, sau mai mică. Asta înseamnă că trebuie să fii permanent atent, vigilent, să-l înveți să te asculte, să nu sară la alți câini, să nu plece de lângă tine samd.
Ține cont de rasa câinelui și de particularitățile acesteia
Există anumite rase de câini mai sensibile, sau care au anumite alergii de care trebuie să ții cont; ori care sunt sensibile la temperaturile prea scăzute sau prea ridicate.
„Înainte să îți iei un câine, fă un research și interesează-te ce rasă de câine ar fi cea mai potrivită pentru stilul tău de viață.
Rasele de câini mari necesită multă plimbare, activitate, dar și uin spațiu mai mare în care să se desfășoare. În același timp, bugetul investit va fi unul mai mare, cu cât rasa câinelui este mai mare”, menționează Lindsay Butzer, medic veterinar.
Fii pregătit pentru eventualele probleme de sănătate
Câinii mari sunt predispuși la artrită, probleme gastrointestinale, cardiace și altele. Investește din timp în sănătatea câinelui tău și previne toate aceste afecțiuni, pentru că e mereu mai ușor să previi, decât să tratezi.
Cheia este să te informezi dinainte și să duci câinele constant la veterinar, pentru evaluările medicale de rutină.
Echipează-te
Dacă te-ai hotărât și urmează să aduci câinele acasă, echipează-te cu tot ce ai nevoie: zgardă, lesă, pătuț sau cușcă (un loc în care să se simtă confortabil și în siguranță), boluri pentru apă și mâncare, perie și de ce nu, mâncare și recompense.
Ai răbdare
Patrupedul tău are nevoie de puțin timp să se acomodeze cu noua lui casă și familie și voi aveți nevoie să faceți la fel. Deci, mai ales la început, va trebui să ai răbdare. Poate comportamentul lui nu va fi unul ideal (de exemplu, va face în casă până învață să facă afară), sau îți va roade perna preferată. Dar nu trebuie să te îngrijorezi, ghidează-l și arată-i (cu blândețe) ce trebuie să facă și ce nu.
Sperăm că acest articol te-a ajutat să iei cea mai bună decizie pentru tine și familia ta.
Surse foto: Pexels, Freepik
Surse articol: scarymommy.com