Copiii proveniți din familii disfuncționale sau în care părinții au țipat, au aplicat pedepse fizice sau în care pur și simplu au existat anumite probleme, încearcă la maturitate să rupă blestemul generațional.
„Eu nu voi face asta cu copilul meu” sau „nu mă voi purta întocmai precum mama mea atunci când fiul meu sau fiica mea greșește” sunt lucruri pe care adesea părinții și le propun. Numai că ruperea blestemului generațional vine „la pachet” și cu anumite provocări, iar cea mai mare este depășirea traumei din copilărie și înțelegerea acesteia.
Descoperă și înțelege trauma emoțională prin care ai trecut în copilărie
Primul pas pe care trebuie să îl facă adulții deveniți părinți, care vor să fie mai buni decât mama sau tatăl lor este să înțeleagă tipul de traumă prin care au trecut în copilărie. Fie că este vorba de pedepse fizice sau verbale, sărăcie, consum de substanțe interzise sau de alcool, toate acestea sunt adânc înrădăcinate în comportamentul lor ca și adulți.
De aceea, sunt necesare cercetări adânci în arborele genealogic, în istoria familiei pentru a vedea exact de unde a pornit „blestemul generațional”.
Abia când părinții vor afla răspunsul la întrebările lor cele mai arzătoare și de ce trec prin asemenea traume, când vor descoperi rădăcina tuturor problemelor, poate începe vindecarea.
Stilul de parenting care are ca rezultat cei mai obraznici copii
Abordează modelul de parenting conștient
Parentingul conștient este modul prin care părinții își cresc copiii încercând să-i înțeleagă, să privească din perspectiva lor lucrurile, să simtă emoțiile prin care trec, să le valideze sentimentele și să le ghideze cursul în viață cu multe empatie și respect. Numai printr-o abordare de asemenea natură se poate depăși un blestem generațional. Practic este vorba de acțiune și reacțiune, de modul de a acționa al părinților, dar și reacțiile lor la anumite comportamente ale copiilor.
Acest mod de a crește și de a educa micuții îi încurajează pe adulți să privească cu alți ochi modul în care au crescut și să nu reacționeze întocmai precum părinții lor în circumstanțe asemănătoare. Parentingul conștient determină părinții să realizeze de ce au nevoie copiii lor și să aleagă empatia în locul pedepselor.
Orice provocare poate fi transformată într-o oportunitate
În momentul în care există circumstanțe asemănătoare cu cele din trecut, în care părinții au reacționat într-un anumit fel, copilul devenit adult sigur că va trece printr-o adevărată traumă, rememorând acele clipe. Important este să acționeze diferit față de părinții săi pentru binele copilului, fiind primul pas către ruperea blestemului generațional.
Totodată, pe lângă empatia manifestată copilului, adultul trebuie să fie și el blând cu sine însuși, să se accepte și să nu fie prea dur cu alegerile pe care le face.
Găsește comunitatea care te sprijină
Pe lângă toate aceste sfaturi pe care părinții le pot pune în aplicare, găsirea unei comunități, a unor oameni, a unor prieteni care îi sprijină, îi înțeleg și au trecut prin aceleași traume în trecut, este esențială. Oameni cu același povești de viață care vor să scape de blestemul generațional ei înșiși, cei care se poartă altfel cu copiii lor, oamenii empatici, de asta au nevoie părinții pentru a face o reală schimbare în viața lor.
De asemenea, adulții nu trebuie să evite să apeleze la un terapeut în cazul în care situația o cere, pentru că terapia ajută foarte mult la vindecarea traumelor din trecut.
Sărbătorește fiecare victorie!
Fiecare pas făcut în depășirea blestemului generațional este o victorie. Faptul că adultul nu țipă la copil atunci când face o prostie, nu îi aplică o pedeapsă fizică, nu se comportă întocmai precum părintele său, în tinerețe este o mare realizare ce trebuie sărbătorită.
Cu pași mărunți vine vindecarea copilului interior, transformarea într-un adult responsabil, într-un părinte iubitor. Depășirea blestemului generațional este posibilă cu multe eforturi și sprijin.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: lovewhatmatters.com