Ce este stilul de parenting „nacho” și ce impact are asupra vieții de familie

Ce este stilul de parenting „nacho” și ce impact are asupra vieții de familie

Mariana Voinea

Relația voastră este de vis, căsătoria a fost un moment magic, dar la scurt timp după, ai devenit părintele vitreg care încearcă să îi ia locul celui natural în ochii copiilor partenerului? Nu te implica prea mult, dacă nu vrei să fii rănit/ă. Astfel te sfătuiesc Lori și David Sims, fondatorii stilului de parenting "Nacho". Te invităm să descoperi mai multe despre acest stil nou de parenting, dar și dacă s-ar potrivi familiei tale.

Relațiile din societatea actuală sunt ținta numeroaselor provocări, din diverse motive. Din păcate, nu toată lumea are o căsnicie de vis iar destrămarea acesteia, mai ales atunci când sunt implicați copii, este dificilă. Pentru că după divorț, nimeni nu este condamnat să rămână singur toată viața, adesea unul sau amândoi partenerii se recăsătoresc.

Atunci intervine confuzia și uneori neacceptarea celuilalt partener al părintelui. Așa a apărut conceptul de parenting Nacho, perfect pentru părinții care se recăsătoresc și se confruntă cu problema închegării noii familii. Această atribuție revine ambilor parteneri și nu este deloc ușoară.

Părintele vitreg se confruntă cu situația de a iubi copilul care nu este al lui biologic. De asemenea, nici nu prea își cunoaște atribuțiile și limitele pe care le are în familie. Nici noul partener al mamei, sau noua parteneră a tatălui nu știu exact când trebuie să intervină sau cât de mult se poate implica într-o problemă care ține de copil. Dacă vei urmări cu atenție informațiile prezentate, vei înțelege ce este conceptul de parenting Nacho și care sunt avantajele acestuia.

Ce reprezintă metoda de parenting Nacho

Pentru noi, termenul de parenting Nacho este complet necunoscut, în timp ce în țările dezvoltate acesta ia din ce în ce mai mult amploare. Pantingul Nacho sau parenting cu blândețe este un stil de creștere a copiilor într-o manieră cât se poate de blândă, iubitoare, cu implicarea indirectă a părintelui vitreg.

Acesta își asumă într-o oarecare măsură rolul de părinte al copilului și încurajează totodată mama sau tatăl natural al copilului să aibă ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește creșterea și educarea lui.

Lori Sims și David sims sunt fondatorii acestui concept. Cuplul a creat acest stil de parenting din nevoia de a face față propriilor probleme din familie, după ce s-au recăsătorit.

Vă întrebați de unde provine termenul Nacho parenting? Ei bine, din expresia din limba engleză „Not your kids, not your problem”, care s-ar traduce „nu sunt copiii tăi, nu e problema ta”.

Lori a ajuns la această concluzie după ani întregi de terapie, în care psihologul la care se ducea îi tot repeta la fiecare ședință nu sunt copiii tăi nu este problema ta. Această mărturisește că prima dată nu s-a simțit confortabil deloc cu această situație.

„Copiii deja au doi părinți și nu au nevoie de mine să le fiu un al treilea”

mama si fata se cearta

“Mi-a venit o idee și mi-am spus, eu singură îmi creez situația asta grea. Copiii deja au doi părinți și nu au nevoie de mine să le fiu un al treilea. Odată ce am avut această revelație, a fost ca și cum întreaga povară mi-a fost ridicată de pe umeri și pentru prima dată aveam speranță“, își amintește Lori.

Desigur că fiind un concept nou, partenerii au luat lucrurile pas cu pas și au încercat să își dea seama ei înșiși ce merge și ce nu merge într-un asemenea concept de parentng. Apoi au început să își împărtășească experiența în mediul online cu alte familii nou create, și așa a luat naștere parentig Nacho.

Cum funcționează conceptul parenting Nacho?

Frumusețea acestui concept constă în crearea unei relații solide și de încredere cu copiii. În această metodologie, stresul creșterii copiilor de către un părinte adoptiv sau vitreg este mult diminuat. Motivul este implicarea minimă a acestuia.

Părintele natural are ultimul primul și ultimul cuvânt de spus. El este cel care ia toate deciziile, iar părintele vitreg oferă celor mici sau adolescenților suport emotional și tot ceea ce i se cere. Acesta nu forțează lucrurile, nu disciplinează, nu face regulile și este privit mai degrabă ca o mătușă amuzantă, ca un confident sau ca un mentor.

9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

Beneficiile Nacho parentingului

Unul din cel mai mare avantaje ale parentingului este ușurința cu care poate fi înțeles și lejeritatea cu care părintele adoptiv poate aborda orice fel de situație. Fiecare familie poate adopta acest stil de parenting în propriul său mod.

Dacă părintele adoptiv își înfrânează dorința de a-și disciplina copilul, atunci va dezvolta o relație pozitivă sau mai degrabă neutră, în care stresul nu există de nicio parte. Rolul acestei noi metode este să ajute copilul să se simtă în siguranță confortabil și să accepte noua familie.

Ce îi lipsește stilului Nacho?

Din păcate, conceptul Nacho nu funcționează chiar în orice situație și în orice familie. Spre exemplu atunci când părintele natural lucrează sau este plecat pentru mai mult timp de acasă, iar părintele adoptiv sau vitreg rămâne cu copiii, autoritatea trebuie impusă într-un fel de adultul prezent. Și cum mama sau tata lucrează și nu poate interveni, sarcina îi revine părintelui adoptiv.

De asemenea, reușita implementării acestui stil de viață nou depinde de numărul de copii cu care fiecare partener vine din relațiile anterioare, de vârsta lor și de nevoile individuale ale fiecăruia.

Cel mai important este ca părintele natural să își impună respectul în fața copiilor săi și să ia cele mai importante decizii în ceea ce privește siguranța și educația. În unele familii funcționează foarte bine parentingul Nacho, pe premiza tu ai grijă de copiii tăi și eu de ai mei.

Iti este greu sa fii mama vitrega? Cateva idei pentru tine...

Cum știi că Nacho parenting se potrivește și familiei tale

Dacă ești proaspăt recăsătorit și vrei să știi cât de bine s-ar potrivi acest mod de educare a copiilor în familia ta, atunci trebuie să îți faci o analiză clară a situației tale. Gândește-te cât de multă tensiune în familie vine de la conflictul între părintele adoptiv sau vitreg și copil. Raportează-te la relația pe care tu o ai cu copilul tău din punct de vedere emoțional.

Părintele adoptiv va simți întotdeauna presiunea socială să își iubească copiii partenerului la fel ca și pe ai săi. Din păcate, nu în toate cazurile acest lucru este posibil. Constrângerile societății pot distruge o familie mai mult decât orice alt fel de probleme, de natură financiară, emoțională sau neînțelegeri între părinți.

mama cearta fata

Cum pot să folosesc Nacho parenting în familia mea

Iată câteva trucuri prin care poți include acest concept în viața cotidiană a familiei tale.

1. Află de unde provin conflictele

Aproape întotdeauna există conflicte între copil și părintele vitreg. Este important să îți dai seama de unde provin acestea. Spre exemplu, dacă cei mici se plâng că nu le place cum gătești tu, atunci vei lăsa celuilalt părinte această sarcină în timp ce tu te ocupi de alte treburi gospodărești.

2. Înțelege și acceptă sentimentele copilului

Este mai mult decât normal ca în noua familie, cel mic să aibă sentimente mixte sau să fie un pic confuz. Poți vorbi cu el într-un mod foarte direct și prietenesc, fără a ignora niciun cuvânt din ceea ce îți spune sau tonalitatea vocii lui. Ține cont că adesea copilul își va îndrepta ura sau nemulțumirile asupra părintelui adoptiv. Câteva ședințe de terapie vor face bine amândurora.

mama tata si doi copii alearga pe camp

3. Ia lucrurile ușor și oferă relații voastre timp

Dacă visezi ca din prima clipă,  copilul tău vitreg să te accepte și să te iubească sau tu să îl iubești fără să vă cunoașteți prea bine, atunci acestea așteptări nerealiste ale tale pot afecta relația dintre voi. Oferă relației voastre timp să vă cunoașteți! Nu îi impune reguli! Nu impune limite! Și cel mai important, nu îi impune să te iubească sau să se deschidă față de tine foarte repede.

4. Răspunde emoțiilor și acțiunilor într-un mod blând și nu reacționa impulsiv

Este foarte important să nu reacționezi impulsiv în preajma copilului. Dacă are întrebări, răspunde-i cu blândețe, explică-i cu calm. Încearcă să identifici ceea ce îl supără sau nemulțumește la relația voastră. Ca ultima soluție, îndrumă-l să vorbească cu părintele său natural, să îi ceară sfatul și apoi să stați cu toții la masă și să analizați situația.

5. Concentrează-te pe iubire și îmbrățișează schimbările din familia ta

Stilul de parenting Nacho nu trebuie înțeles greșit. Nu trebuie să eviți copiii soțului sau să nu le acorzi importanță. Mai degrabă privește lucrurile astfel: tratează copiii și respectă-i exact așa cum ai făcut-o din prima clipă când i-ai întâlnit și nu îi cunoșteai.

Chiar și după ce te-ai căsătorit cu părintele lor natural, nu trebuie să îți schimbi atitudinea, ci să îmbunătățești relația cu ei într-un mod complet natural fără a forța lucrurile.

În această privință, intervine David Sims și ne sfătuiește: “trebuie să creezi o relație bazată pe respect cu copiii partenerului tău pentru a intra în rolul care îți este acordat încă de la căsătoria cu acesta. Siguranța este foarte important. De aceea, atunci când copilul are un comportament greșit sau face ceva periculos, trebuie să intervii. Fuge prin casă cu un cuțit? Trebuie să îți impui punctul de vedere și să îi spui ce trebuie să facă.“

Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun

Sa concluzionăm despre acest stil de parenting cu care nu știm câți dintre cititori noștri vor fi de acord, dar care este foarte interesant. Nacho parenting este ideal pentru cuplurile care vor să cultive o relație bazată pe respect, o relație sănătoasă și fericită în familiile nou formate.

Deși nu se potrivește în orice familie sau oricărui stil de viață, este interesant să luați în considerare principiile foarte sănătoase și să le aplicați ori de câte ori este posibil. În fond, părintele natural trebuie să aibă ultimul cuvânt de spus în viața copiilor săi.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: verywellfamily.com

Articolul urmator
Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții
Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting
    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting

    Chiar dacă parentingul se împarte în mai multe categorii mari și late, fiecare părinte e unic și procedează în felul său. Unele persoane s-ar putea să nu fie de...

    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
    Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

    Atunci când vine vorba despre parenting, nu există o singură metodă care să funcționeze la fiecare familie. Mai mult, pa parcurs, părinții își mai schimbă stilul de...

    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

    Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

    Stilul de parenting dur al soțului meu îi provoacă fiicei noastre episoade grave de anxietate
    Stilul de parenting dur al soțului meu îi provoacă fiicei noastre episoade grave de anxietate

    Ce se întâmplă atunci când doi părinți au viziuni diferite despre creșterea și educarea unui copil? Atunci când stilurile de parenting se ciocnesc - când...

    Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane
    Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane

    În urmă cu câteva zile, Curtea Supremă de Justiție din SUA a luat o decizie prin care dreptul la avort nu mai este constituțional. În aceste condiții, fiecare stat are...

    Stilul meu de parenting s-a schimbat radical după ce soțul meu a murit. Copiii mei fac ce vor acum, înjură și dorm cu mine în pat
    Stilul meu de parenting s-a schimbat radical după ce soțul meu a murit. Copiii mei fac ce vor acum, înjură și dorm cu mine în pat

    După ce stâlpul casei se prăbușește, după ce tatăl a pierit răpus de o boală nemiloasă, a revenit mamei sarcina să susțină cum poate gospodăria și cele două fete. Stilul...

    O mamă își crește singură cei 11 copii: „Mi-am adaptat stilul de parenting pentru a răspunde nevoilor lor”
    O mamă își crește singură cei 11 copii: „Mi-am adaptat stilul de parenting pentru a răspunde nevoilor lor”

    Este greu să crești un copil de una singură. Sunteți de acord, da? Acum, mai adăugați încă 10 și imaginați-vă cum este să fii mamă singură pentru 11 copii. Cu siguranță,...

    © 2024 Qbebe