O mămică de peste hotare, care a devenit mamă vitregă pentru o fetiță de 9 ani, împărtășește cele mai importante lucruri pe care le-a învățat de când a adoptat acest rol.
Iată care sunt acestea.
1. Copilul e o prioritate, dar și tu trebuie să fii o prioritate pentru partener
„Atunci când iei decizia de a fi partenera unui bărbat care are un copil, trebuie să te obișnuiești cu ideea că nu tu vei fi prioritatea lui mereu. Uneori, copilul va fi prioritatea sa, iar acest lucru este complet normal.
Însă partenerul trebuie să țină cont și de nevoile tale.
Cu alte cuvinte, trebuie să găsiți împreună un echilibru, astfel încât să fie toată lumea mulțumită, pe cât posibil.
Mențineți o comunicare deschisă cu partenerul, asta ajută”.
2. Vei fi geloasă
„E ușor să te simți geloasă, atunci când nu ești pe primul loc în viața partenerului. E normal, probabil toate mamele vitrege trec prin asta. Cel puțin eu știu că am trecut.
Adu-ți aminte ce te-a făcut să te îndrăgostești de partenerul tău. Cu siguranță, unul dintre motive este faptul că e un tată bun, atent la nevoile copilului său”.
3. Vorbiți despre sentimentele voastre
„În orice relație e bine să comunici cu partenerul despre emoțiile, nevoile și dorințele tale. Altfel, relația va avea de suferit.
Cu atât mai mult, în această situație în care dinamica familială se schimbă atunci când adopți rolul matern”.
4. Creează o relație de încredere cu copilul
„Înainte să-i dai anumite sarcini, sau să încerci să-l educi după normele tale, trebuie să creezi o relație cu cel mic. Altfel, te va percepe ca pe un intrus, care îi dă ordine.
Încearcă să te apropii de el și să îl cunoști; vezi ce-i place și ce nu-i place, ce a învățat până acum și ce mai are nevoie să învețe pe viitor”.
5. Vei fi frustrată
„Comportamentul copiilor poate crea frustrare uneori. Nu te simți vinovată dacă te enervezi din când în când; în schimb, încearcă să îți păstrezi calmul și să nu ridici vocea”.
6. Nu îl lăsa pe soțul tău să se alieze cu copilul împotriva ta
„Chiar și dacă vorbim despre anumite glume, pe care le fac împreună pe seama ta, e bine să nu permiți acest lucru, indiferent dacă intențiile din spate nu sunt malițioase”.
7. Gândește-te bine dacă vrei să adopți acest rol
„Nu e ușor să devii mamă vitregă și să înveți să ai grijă de un copil care nu e al tău și despre care nu știi nimic. Testează terenul și vezi dacă ți se potrivește cu adevărat acest rol. Dacă descoperi că da, minunat; dacă nu, e mai bine să fii sinceră cu tine și cu ceilalți, altfel nu va beneficia nimeni de pe urma acestui parteneriat”.
8. Fii mândră de tine
„Ai pornit pe un drum pe care nu poate porni toată lumea. Indiferent de ce se va întâmpla, vei învăța o mulțime de lucruri despre tine”.
9. Distrează-te
„Rolul de mamă vitregă vine cu anumite provocări, dar și cu multă bucurie și distracție. Spre exemplu, când mă jucam cu fiica mea vitregă, îmi aduceam aminte de cum e să fii copil din nou. Relația cu cei mici poate fi una extrem de distractivă.
Acestea sunt lecțiile pe care le-am învățat de când am devenit mamă vitregă. Simt că am evoluat foarte mult ca persoană și am cunoscut noi părți din mine. Nu e ușor să construiești o relație cu un copil care nu e al tău, dar odată ce ai reușit, te vei simți mai împlinită ca niciodată”, a mai spus mămica, în încheiere.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://collective.world/the-9-most-important-things-to-know-before-you-enter-stepmotherhood/