Prin decizia Curții Supreme de Justiție a SUA, dreptul la avort a fost eliminat din Constituție
Decizia s-a luat vinerea trecută, Curtea Supremă de Justiție susținând faptul că o scurgere de informații de lună trecută a arătat că instituția ar fi fost în favoarea eliminării dreptului constituțional la avort. Astfel, fiecare stat al SUA poate să hotărască singur introducerea unor interdicții sau restricții în acest sens.
Conform unei organizații ce acordă sprijin femeilor pentru întreruperile de sarcină, cam 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă ar putea fi afectate de hotărârea Curții Supreme. Cam jumătate dintre statele din SUA ar urma să vină cu modificări privind dreptul la avort. În 13 state s-au adoptat deja legi de interzicere a avortului. Acestea sunt: Arkansas, Dakota de Nord și Dakota de Sud, Idaho, Kentucky, Louisiana, Missouri, Mississippi, Oklahoma, Tenesee, Texas, Utah, Wyoming.
Părerile diferă în cazul acestei decizii
Cei cinci judecători care au votat ferm interzicerea dreptului constituțional la avort au fost: Amy Coney Barrett, Samuel Alito, Neil Gorsuch, Clarence Thomas, Brett Kavanaugh. Alți trei judecători au votat împotriva noii decizii: Stephen Breyer, Sonia Sotomayor, Elena Kagan. Potrivit „BBC News”, acești judecători au precizat că: „Ceea ce s-a votat a adus necazuri nu numai pentru această Curte, ci și pentru milioane de femei americane care astăzi și-au pierdut un drept constituțional.”
În state în care părerile despre avort sunt împărțite (Michigan, Wisconsin, Pennsylvania), ce se va întâmpla cu dreptul femeilor la această procedură medicală va fi hotărât pe baza organizării unor alegeri. Guvernatorii democrați din state cum ar fi New Mexico, California și Michigan au anunțat că vor introduce legi potrivite constituției lor, astfel încât dreptul la avort să se păstreze.
Vicepreședintele Mike Pence a anunțat, conform sursei citate, că susținătorii deciziei Curții Supreme de Justiție nu trebuie să se oprească până când „viața nu va fi protejată de legea fiecărui stat în parte.” De cealaltă parte, Vicepreședintele Kamala Harris s-a întâlnit cu procurori generali democrați din șapte state pentru a se stabili cum s-ar putea proteja dreptul la avort.
Dreptul constituțional la avort a fost adoptat în SUA în 1973
Prin hotărârea Curții Supreme de Justiție s-a anulat decizia cunoscută sub numele de Roe vs. Wade. Totul a început în 1969, când o tânără de 25 de ani, Norma McCorvey (cu pseudonimul Jane Roe), însărcinată cu al treilea copil, a încercat să se opună legii din statul Texas, ce era împotriva avorturilor. Excepția era următoarea: doar dacă viața mamei era în pericol. Cel care susținea interzicerea avorturilor era procurorul general pentru districtul Dallas, Henry Wade.
Jane Roe solicita dreptul la avort susținând că era vorba despre o sarcină după viol. Justiția nu a susținut-o, așa că nu a putut să întrerupă sarcina. După câțiva ani, în 1973, printr-un vot al judecătorilor de 7 la 2, s-a stabilit că guvernele statelor nu aveau autoritatea de a interzice avorturile. Prin urmare, Constituția SUA a prevăzut că femeile americane au dreptul de a avorta în primul trimestru de sarcină, existând însă restricții pentru cel de-al doilea trimestru.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: digi24.ro, bbc.com, g4media.ro