După 17 ore de travaliu, soția lui Luke a trebuit să intre de urgență în operația de cezariană. Lewis a fost luat prin surprindere la auzul acestei vești, mai ales că sarcina a decurs bine până în acel punct, precizează The Guardian.
„Încă nu pot vorbi despre asta și au trecut 5 ani de atunci. A fost o experiență înfricoșătoare, nu înțelegeam ce se petrece”, povestește el.
O oră mai târziu s-a născut fiul său. El și mămica erau sănătoși, însă incidentul cu operația neprogramată l-a afectat pe proaspătul tătic destul de tare. După ce l-a adus pe fiul lui acasă, Lewis a început să aibă grijă de el, împreună cu soția lui. Făcea toate lucrurile exact așa cum trebuie, dar tot apărea o problemă: simțea că nu poate lega o relație cu fiul său.
Începuse să se gândească că e ceva în neregulă cu el, pentru că de obicei tații își iubesc copiii și se pot lega legături emoționale cu ei, nu-i așa? Ei bine, nu toți. Cel puțin, nu la început.
Mai târziu, Lewis a aflat că a experimentat depresia postnatală, o tulburare care de cele mai multe ori, nu este recunoscută la bărbați.
„Ambii părinți sunt predispuși la schimbări în planul sănătății mentale după nașterea copilului”, declară medicul Sharin Baldwin, medic și profesor universitar din Londra, potrivit sursei citate mai sus.
Baldwin este printre puținii medici care își dedică o parte din activitate cercetării în domeniul depresiei postnatale la bărbați. Ideea i-a fost inspirată chiar de soțul ei, care a început să exprime simptome ale depresiei după nașterea copilului lor. Cercetarea sa a început în anul 2016, când a intervievat 21 de bărbați din Marea Britanie, de etnii diferite, în legătură cu experiența lor ca tați.
„Au apărut câteva teme comune. Mulți bărbați au spus că le este dificil să fie separați de copil, pentru că trebuie să se întoarcă repede la muncă; dar în același timp, le este greu să meargă și la muncă și să aibă și grijă de copil, imediat ce ajung acasă.
De asemenea, mulți dintre ei se simțeau neputincioși pentru că nu își puteau ajuta partenerele atunci când întâmpinau dificultăți în legătură cu alăptarea, sau cu alte aspecte care țin de rolul mamei. Nu în ultimul rând, unii dintre ei se simțeau neglijați în relația cu mama copilului”, a declarat Baldwin.
Aceleași probleme au apărut și în cazul lui Lewis.
„Mă simțeam vinovat că mă întorc atât de repede la muncă și regretam că nu sunt acasă cu familia mea, iar în același timp mă simțeam ușurat că sunt la muncă”, mai povestește bărbatul.
Toți bărbații pot fi afectați de depresia postnatală, indiferent că au copii biologici sau adoptați, indiferent dacă se află într-o relație cu o femeie sau cu un alt bărbat.
Una dintre soluții, la fel ca și în cazul mamelor, este construirea unui grup de suport. La fel ca și mamele, tații au nevoie de oameni care să le fie alături și care să-i asculte, să le permită să se descarce și să spună tot ce simt, dar și să le spună că tot ceea ce simt este normal, mai precizează specialistul.
Mămici, ați observat vreodată că partenerii voștri se confruntă cu depresia postnatală?
Tătici, ați simțit vreodată că vă este foarte greu după nașterea copilului? Dacă da, sper că ați aflat că nu sunteți singuri. Oamenii dragi, dar și terapia vă pot ajuta cu gestionarea acestor sentimente.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: theguardian.com