Viața de părinte este grea, indiferent din ce poziție am privi lucrurile. Desigur că femeia este foarte afectată fizic și psihi în urma schimbărilor prin care trece după naștere și trebuie să facă față numeroaselor provocări.
În aceeași măsură, tăticul este predispus dezvoltării depresiei postnatale. Depresia postpartum este văzută adesea ca fiind valabilă numai pentru mame, dar și bărbații pot suferi intrând într-o nouă etapă a vieții.
Un studiu efectuat de către Universitatea Illinois Chicago arată că și tăticii ar trebui să beneficieze de screening pentru această afecțiune. Îmbunătățirea sănătății lor mentale joacă un rol important pentru depășirea crizei maternității.
„O mulțime de tătici sunt stresați. Mulți dintre ei sunt speriați. Bărbații încearcă să mențină un echilibru între muncă și responsabilitățile de părinte și de partener în cuplu” susține autorul studiului, doctorul Sam Wainwright, asistent de medicină internă și pediatrie.
„Nici bărbații nu se simt întotdeauna prea bine din punct de vedere mental, dar nimeni nu-i întreabă nimic despre asta”, continuă el.
Depresia postnatală se manifestă și la tată, nu numai la mamă
Pentru acest studiu, cercetătorii au intervievat și au făcut screening la un număr de 24 de tătici folosind o metodă des întâlnită în cazul mamelor. Conform statisticilor, 30% din tați au fost depistați pozitiv cu depresie postnatală.
„Femeile care sunt predispuse să dezvolte depresia postnatală, mai mult ca sigur vor suferi de această afecțiune dacă au parteneri de cuplu depresivi”, notează specialistul în studiul efectuat.
Aproximativ 90% din participanți au făcut parte din grupuri care se confruntă cu rasism și factori sociali precum sărăcia, care le înrăutățesc starea mentală.
Tot mai mulți bărbați sunt depistați cu depresie postnatală în urma screeningului, comparativ cu studiile din anii anteriori, al căror procent era cuprins între 8 și 13%.
Cercetările au fost efectuate de către clinica Health Two Generation, care oferă mamelor sprijinul de care au nevoie atunci când merg cu copiii la doctor.
Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților
Un bărbat depresiv nu va reuși să creeze echilibru în familie
În ceea ce privește bărbații, nimeni nu s-a gândit că ar putea suferi de depresie postpartum până acum, dar autorul studiului, Sam Wainwright susține că aude adesea de la tătici fraze precum: „Mă simt foarte stresat, dar nu vreau ca partenera mea să știe pentru că trebuie să o sprijin”.
Specialistul stă de vorbă cu bărbați în sălile de așteptare ale unităților medicale și le ia tensiunea arterială în timpul conversațiilor.
El chiar încearcă să înțeleagă presiunile pe care le resimt bărbații, iar acest studiu este o oportunitate minunată de a descoperi mai multe lucruri despre provocările vieții de tată.
Unii participanți la acest studiu care nu au beneficiat de îngrijiri medicale pentru depresia postpartum, apelează acum la specialistul Wainwright pentru a se vindeca. Alții au preferat să apeleze la serviciile altor profesioniști.
Studiile confirmă: Creierul bărbaților se micșorează după ce devin tați!
În fond, scopul principal al studiului este acela de a ajuta bărbații să-și mențină un echilibru al stării psihice, astfel încât să existe echilibru și în familiile lor.
Desigur că se pune accent pe starea de sănătate fizică și psihică a mamei imediat după naștere, mai ales dacă aceasta este persoana principală care are grijă de copil.
Dar nici capul familiei, cel care asigură finanțele, mai ales în primele luni sau ani de viață ai copilului, nu este deloc de neglijat. Starea psihică a bărbaților merită cercetată prin orice mijloace posibile astfel încât stâlpul familiei să își merite această nomenclatură și să mențină un echilibru în familie.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: usnews.com