Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Depresia poate „îmbrăca” forme foarte diverse, inclusiv în cazul copiilor și adolescenților. De aceea, nu sunt puține situațiile în care nu vei reuși să îți dai seama că, de fapt, copilul tău se confruntă cu o asemenea problemă. Astfel, din exterior, acesta pare că este vesel, își vede în continuare de școală, de diferite activități extracurriculare, dar în realitate este copleșit de suferință. Cu toate acestea, există semne subtile pe care, dacă le vei pune cap la cap, îți vei da seama că este ceva în neregulă cu copilul. 

Ce este depresia zâmbitoare?

Depresia zâmbitoare este un termen ce se referă la faptul că o persoană este dominată de o depresie în interiorul său, dar din exterior pare mulțumită, fericită. Practic, impresia este că acea persoană se simte bine, dar în realitate ea suferă. 

baietel-purtand-camasa-albastru-deschis-cu-maneca-scurta-si-tinand-in-dreptul-fetei-o-tablita-pe-care-este-desenata-o-fata-zambitoare

Medicii spun că depresia zâmbitoare, la copii și nu numai, este de fapt o depresie majoră, dominată de manifestări atipice. Ea este resimțită la interior, dar din exterior nu este vizibilă. În aceste condiții, nu este exclus ca persoana afectată să aibă momente în care să fie binedispusă după evenimente pozitive, creându-se impresia că „este bine”. 

Una dintre deosebirile majore între depresia zâmbitoare și celelalte forme ale depresiei este: în general, depresia este asociată cu stări de tristețe profundă, cu letargie, cu disperare, cu dorința permanentă de izolare. În schimb, în cazul depresiei zâmbitoare, o anumită persoană pare că este „în regulă”, că are suficientă energie și că se implică în activități variate. 

Cum poate fi recunoscută depresia zâmbitoare la copii sau la adolescenți

În special adolescenții obișnuiesc să se străduiască să afișeze mereu un zâmbet, să pară fericiți, încercând să-și ascundă adevărata stare, să nu fie descoperiți. De asemenea, ei pot avea oricare dintre următoarele manifestări, specifice unei depresii:

  • Stări de tristețe 
  • Sentimentul că nu sunt valoroși
  • Anxietate
  • Deznădejde
  • Fluctuații ale dispoziției
  • Dificultăți în concentrare
  • Dificultăți în luarea deciziilor
  • Gânduri de suicid

În ciuda încercărilor de a ascunde ceea ce simt, părinții pot identifica și alte manifestări îngrijorătoare, precum:

  • Schimbări semnificative în apetit sau în greutatea corporală
  • Prea mult sau prea puțin somn
  • Diverse dureri (inclusiv dureri de cap)
  • Iritabilitate
  • Neliniște
  • Reacții extreme când adolescenții simt că sunt criticați sau respinși  

Oricare dintre manifestările enumerate nu se manifestă deloc sau aproape deloc în public, așa că un copil sau un adolescent cu depresie zâmbitoare pare vesel, optimist, plin de energie, foarte activ. Spre exemplu, adolescenții nu renunță să pară zâmbitori și binedispuși, din motive precum:

  • Consideră că exprimarea suferințelor poate părea un semn de slăbiciune
  • Nu vor să împovăreze pe nimeni cu suferințele lor
  • Nu vor să recunoască faptul că, în realitate, au o problemă și că au nevoie de ajutor

adolescenta-imbracata-in-hanorac-trista-care-se-afla-in-fata-unei-oglinzi-ce-o-infatiseaza-ca-fiind-zambitoare

Adesea, nu se simt capabili să vorbească despre suferințele lor, cu atât mai mult cu cât în familie li s-a spus că trebuie să găsească mereu resurse pentru a merge mai departe, că sunt alte persoane care au probleme mai grave și cu toate acestea se descurcă. Acest fenomen este vizibil în special în cazul băieților, dacă li s-a insuflat că exprimarea trăirilor, a suferințelor este un semn de slăbiciune. 

De asemenea, cei care sunt mai expuși riscului de a se confrunta cu depresia zâmbitoare sunt copiii/adolescenții perfecționiști, ce se tem să nu fie umiliți, să cunoască eșecul. Au adesea așteptări mari de la ei înșiși sau vor să vină în întâmpinarea așteptărilor celorlalți, să pară într-adevăr că sunt persoane puternice, apte să treacă peste orice. 

Din ce cauze poate apărea depresia zâmbitoare

Printre cauzele considerate responsabile pentru această formă a depresiei se regăsesc:

  • Trecerea printr-un moment dificil- Anumite momente mai grele, marcate de schimbări majore (cum ar fi, de exemplu, divorțul părinților, pierderea cuiva drag etc.), pot crește riscul de apariție a depresiei zâmbitoare
  • Teama de a nu fi judecat- O parte dintre copiii sau adolescenții ce ajung să se confrunte cu depresia zâmbitoare sunt cei care se tem să-și exterioreze trăirile, sentimentele. De pildă, în unele familii copiii aud adesea că exprimarea unor manifestări este o dovadă a încercării de „a atrage atenția”. În plus, dacă li se spune că nu se „străduiesc” suficient sau că ar putea să se străduiască mai mult, vor ezita să dezvăluie ceea ce simt. Totodată, se pot teme de faptul că ar putea fi judecați pentru că au probleme
  • Prea multe așteptări sau așteptările nerealiste- Acestea îi afectează mai ales pe copiii/adolescenții perfecționiști, care nu numai că își construiesc așteptări prea mari de la ei înșiși, dar sunt afectați și de cele venite din partea celor din jur. În aceste condiții, își doresc să-și ascundă trăirile pentru a nu dezamăgi, pentru a nu fi criticați
  • Influența Social Media- Riscul de a se dezvolta o depresie zâmbitoare este mai ridicat în rândul copiilor/adolescenților care petrec mult timp pe Social Media. Astfel, aceștia văd adesea alți copii/adolescenți, mereu zâmbitori, care se dezvăluie în cele mai bune „ipostaze” ale lor. Având în față asemenea imagini, au impresia că așa trebuie să fie și ei pentru a primi „aprobarea” și simpatia celor din preajma lor și ajung să-și ascundă adevăratele stări și trăiri 

Depresia zâmbitoare și riscul de suicid

Cel mai mare pericol generat de această formă a depresiei este riscul de suicid. Pentru că au tendința de a ascunde ceea ce simt, de a se feri de ceilalți, copiii/adolescenții afectați de ea cred că este totul în regulă cu ei. Mai mult decât atât, ajungând să se izoleze pentru a se ascunde, nu vor avea persoane în preajmă care să-și poată da seama prin ce trec, iar problemele se pot agrava. 

Unul dintre demersurile cele mai la îndemână pentru a se diminua riscul de suicid ce însoțește depresia zâmbitoare este să se stea cât mai mult de vorbă cu persoana afectată. Aceasta trebuie să vadă că este ascultată, că punctul ei de vedere contează și că are pe cine să se bazeze în orice moment.  Discuțiile trebuie să se bazeze pe împărtășirea emoțiilor, pe transmiterea mesajului că se bucură de susținere. 

Alt motiv care te poate determina să te îngrijorezi mai mult de riscul de suicid este acesta: spre deosebire de alte tipuri ale depresiei, care sunt dominate de stări de letargie, de pierderea masivă a energiei, în cadrul celei zâmbitoare nivelul de energie nu este de obicei afectat. Din acest motiv, persoana respectivă este mai predispusă la a-și construi planuri mai consistente legate de a-și face rău singură sau chiar de a-și lua viața. 

Diagnosticarea și tratamentul depresiei zâmbitoare

Întrucât semnele depresiei zâmbitoare sunt adesea subtile, va fi esențial să comunici în mod constant cu copilul tău. Conectarea, discuțiile frecvente și faptul că îi vei transmite că îl asculți și că îl susții îl vor stimula să fie mai sincer și să aibă mai mult curaj să spună ceea ce simte, ceea ce îl supără. De asemenea, copilul are nevoie să simtă că nu îi ceri să fie perfect, că îl iubești așa cum este și că se poate baza pe tine. 

În vederea stabilirii unui diagnostic, va fi necesară o vizită la un psiholog. Acesta va pune întrebări legate de stilul de viață, de schimbările petrecute în ultimul timp, de manifestările pe care copilul/adolescentul le are. După evaluarea efectuată, se poate recomanda și un consult la un medic psihiatru. Cu ajutorul său, pot fi deprinse strategii pentru a trece peste anumite stări/situații ce amplifică depresia zâmbitoare și, dacă se consideră că este neapărat necesar, poate fi prescris un tratament. 

Cea mai utilizată modalitate de a trata o depresie zâmbitoare este cu ajutorul psihoterapiei. Aceasta poate fi:

  • Terapia cognitiv-comportamentală- Presupune investigarea gândurilor, sentimentelor și comportamentelor oferindu-se alternative 
  • Terapia dialectic-comportamentală- A fost dezvoltată inițial pentru persoanele cu tentativă de suicid, dar se folosește atât pentru dependențe, cât și pentru tulburări alimentare și pentru depresie. Este utilizată adesea și pentru adolescenții cu probleme emoționale. Etapele de tratament utilizate în cadrul acestei forme de terapie sunt: dobândirea controlului asupra comportamentelor distructive; tratarea suferințelor emoționale; pacientul învață să accepte viața așa cum este, cu lucruri pozitive și cu lucruri negative, învață să-i accepte pe ceilalți, să-și construiască respectul de sine și diverse relații sociale. În funcție de complexitatea situației, primele rezultate consistente se vor vedea cam la 1 an de la debutul ședințelor de terapie

adolescenta-acoperindu-si-fata-in-timpul-unei-sedinte-la-psiholog

Nu în ultimul rând, în vederea ameliorării depresiei zâmbitoare la copii/adolescenți, medicul psiholog/medicul psihiatru poate să insiste asupra deprinderii unor tehnici de management al stresului (de exemplu, modalități de relaxare a minții- exteriorizarea sentimentelor, scrisul, practicarea unui hobby; mijloace de relaxare a corpului- exerciții fizice, exerciții de respirație etc.), pe realizarea unor schimbări în rutinele de zi cu zi. Acestea sunt de ajutor întrucât stresul cronic sau incapacitatea de a gestiona stresul cresc riscul de apariție a depresiei.  

Surse: choosingtherapy.com, dbtromania.ro, healthline.com, medicalnewstoday.com, newportacademy.com, sfatulmedicului.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?
    Ce este love bombing și de ce este important să îl recunoști?

    Love bombing-ul este o tehnică de manipulare emoțională prin care o persoană, sau un grup de persoane, copleșește o altă persoană cu afecțiune, atenție și gesturi romantice...

    Depresia postpartum aproape că m-a ucis. Uite cum am supraviețuit
    Depresia postpartum aproape că m-a ucis. Uite cum am supraviețuit

    La câteva zile după ce am născut, aveam aveam nu doar gânduri, ci și un plan real de a-mi lua viața. Da, căzusem pradă depresiei postpartum și nu mai vedea nicio altă...

    Bărbații ar putea avea nevoie de un screening pentru depresia postnatală. „Pe tați nu-i întreabă nimeni cum se simt”
    Bărbații ar putea avea nevoie de un screening pentru depresia postnatală. „Pe tați nu-i întreabă nimeni cum se simt”

    Trecerea de la o etapă a vieții la alta îi poate bulversa și pe bărbați. Chiar dacă nu poartă în pântece și nu dau naștere copiilor, și tații pot suferi de...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    © 2024 Qbebe