Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

Andreea Bitar

Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se rețin în alimente și care stau la baza apariției simptomelor intoxicației alimentare. Un fapt mai puțin știut este că, în unele cazuri, intoxicația alimentară se poate manifesta și cu erupții cutanate. Află totul despre intoxicația alimentară pe piele, mai jos.

Ce este intoxicația alimentară?

După cum am menționat mai devreme, intoxicația alimentară este o reacție a organismului la contactul cu toxinele reținute în alimente sau băuturi, odată ce acestea au fost contaminate cu anumite tipuri de bacterii care dăunează organismului uman.

Intoxicația alimentară poate fi relativ ușor de recunoscut, deoarece se manifestă asemănător indigestiei, însă simptomele sunt mai supărătoare. Așadar, intoxicația alimentară poate debuta imediat sau la câteva ore și chiar zile de la consumarea unui aliment sau băuturi contaminate. Instalarea simptomelor depinde, în mare parte, de ce anume a cauzat intoxicația alimentară, precum și de cantitatea de aliment sau băutură ingerată.   

Printre cel mai des întâlnite simptome ale intoxicației alimentare se numără crampele abdominale, diareea și/sau vărsăturile, senzația acută de greață, pierderea apetitului, starea de slăbiciune însoțită de oboseală cronică.

Intoxicația alimentară poate afecta o singură persoană sau întregul grup care a fost expus la alimentele sau băuturile contaminate. Gravitatea simptomelor ține foarte mult de cantitatea de substanță nocivă ingerată, dar și de sensibilitatea organismului la respectiva bacterie.

Cum apare intoxicația alimentară?

Există o varietate de alimente care pot cauza intoxicația alimentară. Pentru a o preveni, este important să depozitezi toate alimentele în condiții optime de păstrare. Așadar, alimentele și băuturile care trebuie conservate la rece vor sta mereu la frigider, iar cele care nu trebuie expuse la lumină directă, vor sta în cămară sau într-un dulap închis.

De cele mai multe ori, intoxicația alimentară apare atunci când consumi alimente care ar fi trebuit păstrate la rece, însă nu au fost depozitate corespunzător. Din acest motiv, intoxicația alimentară apare, cel mai adesea, la picnicuri și grătare în aer liber. În asemenea situații, alimentele, cum ar fi carnea, sosurile, legumele și fructele, nu sunt ținute la temperaturi optime de păstrare sau nu sunt spălate temeinic.

Un caz special este cel al peștelui și fructelor de mare. Această clasă de alimente este, de cele mai multe ori, principalul vinovat pentru intoxicațiile alimentare. În ceea ce privește peștele, există două tipuri principale de intoxicații alimentare pe care le poate cauza, și anume ciguatera și scombroidoza.

Intoxicația alimentară ciguatera prezintă următoarele simptome: greață, stare de vomă, dureri abdominale acute și diaree. În funcție de gravitatea intoxicației, simptomele se pot extinde, așa încât mai pot apărea și durerile de cap, durerile musculare, reacțiile cutanate, care se manifestă prin mâncărime și usturime a pielii, precum și senzația de amorțire a pielii.

Scombroidoza este un tip de intoxicație alimentară cauzată de consumul de pește infestat care dă simptome imediate și puternice. Astfel, simptomele scombroidozei apar la cel mult jumătate de oră și pot include inflamația feței, starea de greață, starea de vomă, urticaria (intoxicație alimentară pe piele), crampele abdominale și senzația de amețeală. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei reacții alergice alimentare, așadar, dacă le recunoști, este bine să mergi la medic pentru a afla dacă ești alergică la pește.    

În ceea ce privește intoxicația alimentară cauzată de fructele de mare, cel mai adesea aceasta apare pe fondul contaminării scoicilor și crustaceelor cu o infecție bacteriană ce poartă numele de vibrio vulnificus. Intoxicația alimentară apare atunci când consumi un produs contaminat sau chiar din apă, dacă te tai într-o scoică infestată. Din fericire, această formă de intoxicație alimentară nu este foarte comună sau contagioasă. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale intoxicației ciguatera sau scombroidoza. În cazul unei intoxicații severe, pot apărea frisoanele și febra.

Printre alți factori de risc frecvenți pentru intoxicația alimentară se regăsesc și carnea de pui crudă sau negătită corespunzător, produsele lactate nepasteurizate, precum și fructele și legumele spălate superficial. În majoritatea acestor cazuri, intoxicația alimentară este declanșată de infecția cu salmonella sau E. coli, dar uneori poate fi vorba și de o infecție virală, precum infecția cu norovirus.

 

Semne pe piele care anunță intoxicația alimentară

 Printre cel mai des întâlnite semne pe piele care pot anunța intoxicația alimentară se numără petele roșii, cu formă neregulată, care apar în mod virulent și extins pe piele și care pot da senzație de mâncărime sau de usturime a pielii. Uneori, aceste pete pot lua forma unor mici pustule, mai ales dacă sunt scărpinate cu frecvență și se pot transforma chiar și în răni dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Dacă intoxicația alimentară apare pe fondul unei sensibilități hepatice sau biliare, semnele pe piele pot lua forme mai variate, cum ar fi apariția unor mici bubițe, grupate în constelații, care pot apărea pe diverse părți ale corpului, chiar și la câteva zile de la intoxicația alimentară.

 

Cum scapi de iritațiile pe piele cauzate de intoxicația alimentară?

În primul rând, este important să primești un diagnostic corect, de intoxicație alimentară. De cele mai multe ori, oamenii nu se prezintă la medic, pentru că recunosc simptomele specifice intoxicației alimentare și preferă să trateze simptomele acasă. Cu toate acestea, dacă remarci prezența petelor pe piele, este bine să mergi la medic pentru a afla dacă este vorba despre o alergie/intoleranță alimentară sau p intoxicație în urma consumării unui aliment contaminat.

Medicul îți poate recomanda o serie de analize de sânge, precum și analize de scaun, pentru a identifica bacteria responsabilă pentru intoxicația alimentară.

Totodată, pentru a evita neplăcerile cauzate de intoxicația alimentară și, implicit, urticaria, este bine să fii mereu atentă la ceea ce mănânci. Se recomandă evitarea consumului de mâncăruri exotice sau a preparatelor tip street food atunci când călătorești, precum și alegerea cu atenție a restaurantelor în care alegi să iei masa în oraș, atunci când este cazul.

În ceea ce privește tratamentul intoxicației alimentare și a iritațiilor de pe piele, vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, simptomele trec de la sine în decursul a câtorva zile. Pe durata acestora, cel mai important aspect de reținut este evitarea deshidratării. Așadar, asigură-te că ai mereu la îndemână un recipient cu apă sau ceai neîndulcit, și bea, cu înghițituri mici și dese, întregul conținut al recipientului, de câteva ori pe zi, pentru a-ți asigura un aport adecvat de apă.

Referitor la alimentație pe durata acestor zile, este recomandat să eviți alimentele picante sau prăjite, produsele lactate și alimentele cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi.

Articolul urmator
Polifagia: ce este și cum te poate afecta?
Polifagia: ce este și cum te poate afecta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    A devenit mamă în urma unui abuz și acum trebuie să-i plătească pensie alimentară agresorului
    A devenit mamă în urma unui abuz și acum trebuie să-i plătească pensie alimentară agresorului

    O femeie din SUA trece prin clipe de coșmar după ce a aflat că trebuie să-i plătească pensie alimentară celui care a abuzat-o sexual în urmă cu 17 ani. Parcurge cu atenție...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor
    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor

    Bebelușul născut prematur, fără piele, a reușit să demonstreze imposibilul și să ajungă în sfârșit acasă, în regulă și complet sănătos! În pofida...

    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică
    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

    Într-o relație sănătoasă, atât mama, cât și fiica, se simt întotdeauna în largul lor, sunt dispuse să-și deschidă inima, se înțeleg una pe alta...

    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
    Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

    Toți copiii trec prin etapa în care fac mofturi la mâncare. În această etapă, e posibil ca al tău copil să mănânce doar câteva alimente, având o...

    © 2024 Qbebe