- Dieta pentru cei care slăbesc greu: strategii și sfaturi pentru succes
- Factori care afectează procesul de slăbire
- Alimente recomandate în dieta pentru cei care slăbesc greu
- Plan de masă sănătos și echilibrat pentru slăbirea dificilă
- Rolul exercițiilor fizice în dietă pentru cei care slăbesc greu
- Ajustarea metabolismului prin dietă și stilul de viață pentru a accelera slăbire
- Importanța hidratării în dietă pentru cei care au dificultăți în slăbire
- Gestionarea stresului și somnului în dietă pentru cei care slăbesc greu
Dieta pentru cei care slăbesc greu: strategii și sfaturi pentru succes
Atunci când îți dorești să slăbești, nu e suficient să ții dietă și să faci sport. Trebuie să știi ce fel de regim alimentar să adopți, în funcție de sex, greutate, vârstă, dar și stil de viață, menționează medicul nutriționist Matthew Weiner. De pildă, femeile ard caloriile mai greu decât bărbații; iar femeile la menopauză au nevoie de un alt tip de dietă față de cele care încă au menstruație.
Alt factor de care trebuie să ții cont pentru a te asigura că strategia ta de slăbire va avea succes este că trebuie să mănânci. Înfometarea nu te va ajuta decât să te frustrezi și reprezintă doar o soluție pe termen scurt. E important să îi dai corpului tot ce are nevoie și să te asiguri că îți iei aportul caloric necesar. Nu contează doar cât mănânci, ci și ce mănânci!
Mai mult, atunci când te înfometezi sau nu mănânci suficient, metabolismul tău încetinește, pentru a își păstra energia cât mai mult timp (pentru că intră în modul supraviețuire). Atunci când metabolismul încetinește, caloriile se ard mai greu.
Nu în ultimul rând, Brigitte Zeitlin, expert în nutriție, ne oferă o „rețetă” simplă și rapidă prin care putem slăbi. Astfel, pentru început, propune-ți să slăbești 10% din greutatea pe care o ai în prezent (dacă ai 70 de kg, vei slăbi 7), prin dietă și prin activitate fizică.
Dacă îți dorești să slăbești mai mult de 10%, trebuie să știi că va fi mai greu și va trebui să depui mai mult efort.
Factori care afectează procesul de slăbire
Uneori, pare că faci tot ce trebuie să faci, dar tot nu reușești să ajungi la obiectivul pe care ți l-ai propus. Notăm, în continuare, principalii factori care pot sabota procesul de slăbire:
- Nu faci suficientă activitate fizică;
- Ești stresată (hormonul stresului, cortizolul, creează un apetit mai mare);
- Nu dormi suficient;
- Mănânci prea mult sau alegi alimente care îngrașă (prăjeli, dulciuri, pâine);
- Nu ești constantă în obiceiurile tale alimentare (de exemplu, mănânci sănătos doar 3 zile pe săptămână);
- Nu ai răbdare și vrei să vezi rezultate imediat, iar dacă nu e așa, te descurajezi și renunți;
- Există o problemă medicală la mijloc.
Indiferent care este motivul sau motivele pentru care nu reușești să slăbești, gândește-te să apelezi la ajutorul unui specialist, care să te ajute să îți faci un plan personalizat, unic, care să ți se potrivească. O dietă sau o strategie nu funcționează pentru toată lumea în același fel.
Accelerarea metabolismului: 3 metode care nu dau greș
Alimente recomandate în dieta pentru cei care slăbesc greu
Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să slăbești este să cunoști alimentele care te pot ajuta să scazi în greutate, dar și să îți menții un stil de viață sănătos.
Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta de slăbit:
Fructele
Bogate în vitamine și antioxidanți, fructele reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă și mai puțin calorică decât prăjiturile, ciocolata sau înghețata.
Optează, în special, pentru afine, banane, portocale, căpșuni și ananas.
Legumele
Poți mânca legume într-o multitudine de forme, în supe, ca garnitură, la grătar, cuptor, fierte, sau chiar crude. Alege, în special, legume verzi, cum ar fi broccoli, spanacul sau varza de Brussel, bogate în fibre.
Cereale integrale
Ovăz, orez, quinoa…depinde ce îți place. Cerealele reprezintă o sursă de proteine și fibre, dar și o opțiune eficientă pentru a pierde kilograme, spun numeroase studii.
Fructe nucifere și semințe
Când ai poftă de ceva de ronțăit, în loc să alegi chipsuri sau napolitane, alege o opțiune mai sănătoasă, ca migdale, nuci, sau chiar semințe de floarea soarelui. Acestea sunt sățioase și conțin grăsimi sănătoase, printre care și Omega-3, care ajută funcționarea sistemului nervos.
Plan de masă sănătos și echilibrat pentru slăbirea dificilă
Dacă vrei să implementezi un plan bine pus la punct, care să te ajute să slăbești, poți încerca să parcurgi următorii pași:
- Mănâncă mai multe proteine (piept de pui, linte, fasole, ou fiert), grăsimi sănătoase (avocado, nuci, semințe) și legume;
- Mișcă-te mai mult. Dacă nu îți place să faci sport, poți să mergi pe jos;
- Mănâncă mai multe fibre (banane, năut, varză de Brussel, mere, quinoa, ovăz). Acestea sunt sățioase și te ajută la tractul digestiv.
- Mănâncă conștient - mănâncă încet și ascultă-ți corpul. Dacă te-ai săturat, nu trebuie să termini tot din farfurie.
- Hidratează-te suficient;
- Asigură-te că dormi suficient.
Rolul exercițiilor fizice în dietă pentru cei care slăbesc greu
Atunci când îți dorești să slăbești, este bine să combini o dietă sănătoasă cu activitatea fizică (fie vorba între noi, e bine să faci asta întotdeauna, și dacă vrei să slăbești și dacă nu).
Dacă ai mai încercat să ții diete în trecut, poate ai observat că odată ce ai reușit să dai jos kilogramele dorite, e greu să și menții greutatea la care ai ajuns. Tocmai de asta, e bine să implementezi în programul tău și exerciții fizice, care îți ajută metabolismul să fie mai rapid și să ardă mai multe calorii.
În plus, sportul te ajută să ai mai multă energie și să îți menții nu doar sănătatea fizică, ci și cea mentală.
Ajustarea metabolismului prin dietă și stilul de viață pentru a accelera slăbire
Metabolismul este responsabil atât pentru acumularea, cât și pentru scăderea kilogramelor. Cu cât metabolismul este mai lent, cu atât va arde calorii mai greu.
Cu cât este mai rapid, cu atât va arde mai multe calorii.
Accelerarea metabolismului se poate face prin schimbarea dietei (așa cum am menționat și mai sus), consumând mai multe proteine, grăsimi sănătoase și fibre; precum și prin practicarea regulată a exercițiilor fizice.
Importanța hidratării în dietă pentru cei care au dificultăți în slăbire
Pentru ca al tău corp să funcționeze în parametri optimi, e nevoie să bei suficientă apă în fiecare zi. Hidratarea te ajută și la slăbit. Știai, de pildă, că uneori confundăm senzația de foame cu senzația de sete?
De asemenea, un pahar de apă înainte de masă te poate ajuta să te saturi mai repede.
Nu în ultimul rând, hidratarea ajută și la accelerarea metabolismului.
Gestionarea stresului și somnului în dietă pentru cei care slăbesc greu
Așa cum am menționat anterior, stresul și somnul afectează procesul de slăbire.
Cortizolul, hormonul stresului, crește pofta de mâncare și totodată, poate scădea energia și nevoia de mișcare, facilitând astfel acumularea de kilograme.
În aceeași măsură, stresul poate duce la insomnie și, per total, la scăderea calității somnului.
Studiile arată că cei care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte, au un risc mai mare de a deveni obezi. În aceeași ordine de idei, somnul influențează direct hormonul foamei, responsabil pentru pofta de mâncare.
Sperăm că ți-a fost util articolul și că ai învățat măcar un lucru nou, care să te ajute în procesul tău de slăbire!
Surse foto: pexels
Surse articol: womenshealthmag.com denverhealthmedicalplan.org healthline.com health.clevelandclinic.org health.usnews.com