Ce este dieta anti-îmbătrânire
Cercetătorii au demonstrat că schimbările în alimentație ne pot proteja de unii factori care accelerează îmbătrânirea pielii, iar dieta este o componentă importantă a dermatologiei preventive.
Dieta anti-îmbătrânire are ca scop reducerea numărului de toxine pe care le consumi în alimente și creșterea antioxidanților care luptă împotriva inflamației. Acest lucru te poate ajuta să obți o piele strălucitoare, minimizând, în același timp, liniile fine și ridurile.
Inflamația joacă un rol important în multe dintre efectele dăunătoare asupra organismului și ale pielii, pe care, de obicei le atribuim îmbătrânirii.
Îmbătrânirea pielii poate avea loc din următoarele cauze:
- Îmbătrânirea cronologică. Reprezintă îmbătrânirea inevitabilă, care este determinată de trecerea timpului. Unele persoane au o predispoziție genetică mai mare pentru ridurile faciale.
- Fotoîmbătrânirea. Este cauzată de lumina UV și este considerată a fi responsabilă pentru 80% din îmbătrânirea prematură.
Beneficiile unei diete anti-îmbătrânire
O dietă cu surse sănătoase de proteine, grăsimi sănătoase și alimente bogate în antioxidanți ar trebui să fie scopul fiecăruia dintre noi. Superalimentele au potențialul de a îmbunătăți aspectul pielii îmbătrânite și de a accelera timpul de reînnoire a celulelor. Atunci când ne alimentăm cu alimente vibrante, încărcate cu nutrienți esențiali, organismul va arăta sănătos.
Astfel, o dietă anti-îmbătrânire se va axa pe 3 factori principali ai îmbătrânirii: oxidarea, inflamația și glicația. La ce se referă toate aceste denumiri, te întrebi ?
Glicația este procesul prin care moleculele de zahăr se atașează proteinelor sau grăsimilori fără ajutorul enzimelor. Odată ce aceste molecule de zahăr sunt atașate, ele pot interacționa cu alte proteine și pot forma produse finale de glicație avansată. Însă problema intervine atunci când proteinele glicate stagnează în organism și, în special, în piele.
Glicația deteriorează colagenul și elastina, două proteine care mențin aspectul plin de vitalitate și tinerețe al pielii. Atunci când aceste proteine sunt deteriorate, pielea devine subțire, ridată și mai puțin elastică. Altfel spus, glicația poate accelera procesul de îmbătrânire al pielii.
Stresul oxidativ este o stare care apare atunci când există un exces de radicali liberi (un anumit tip de molecule) în celulele organismului. Factorii care conduc la acest exces pot fi: dieta, poluarea, stilul de viață, etc.
Stresul oxidativ poate deteriora celulele, proteinele și ADN-ul, ceea ce poate contribui la îmbătrânire. De asemenea, poate juca un rol în dezvoltarea unei serii de afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul, cancerul și bolile neurodegenerative precum Alzheimer.
Ultimul factor, inflamația se referă la inflamația cronică, persistentă și care, în cele din urmă, epuizează sistemul de apărare al pielii. Acest lucru slăbește structura pielii, duce la degradarea colagenului și a elastinei și afectează funcția de barieră a pielii.
Deși sună foarte complicat, în realitate nu este. Totul se reduce la a știi ce să mănânci și când să mănânci.
Ce să mănânci în dieta anti-îmbătrânire
- Foloșește metode de gătire lentă, cum ar fi fierberea la foc mic, fierberea înăbușită și poșarea, pot ajuta la prevenirea glicației. Acest lucru se datorează faptului că alimentele sunt gătite la o temperatură mai scăzută, pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Încearcă o dietă balansată, bogată în fructe și legume: spanac, morcovi, ciocolata neagră, nuci pecan, afine, anghinare, goji, varza roșie, dovleac, papaya, varză kale, pepene roșu, etc. Broccoli nu este doar antiinflamator, ci și o sursă de energie anti-îmbătrânire, plin de vitamina C și K, antioxidanți, calciu, fibre și luteină. Organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen - principala proteină a pielii care îi conferă acesteia rezistență și elasticitate, în tinerețe.
- Grăsimi sănătoase: uleiul de măsline scade șansele de îmbătrânire din cauza soarelui; uleiul de pește, avocado, semințe de cânepă, nuci.
- Încearcă să folosești oțetul în mâncare (de recomandat cel de mere) - pentru a îmbunătăți circulația zahărului în sânge
- Folosește mai multe condimente și ierburi aromate (ele reduc nivelul de glicație): usturoi, nucșoară, măghiran, oregano, tarhon, rozmarin, etc.
Ce să eviți în dieta anti-îmbătrânire
- Evită mâncărurile care sunt bogate în zahăr sau carbohidrați. Printre acestea se numără dulciurile, alimentele procesate, sucurile de fructe și pâinea albă.
- Carnea procesată: bacon, șuncă, cârnați și alte tipuri de carne procesată
- Alimente prăjite: alimentele care sunt prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți sau mâncarea fast-food.
- Alimentele la grătar.
Unele persoane au o reacție inflamatorie atunci când consumă gluten. O dietă fără gluten poate fi restrictivă și nu este potrivită pentru toată lumea. Cu toate acestea, dacă suspectezi că glutenul declanșează simptome, poți încerca să ia în considerare eliminarea acestuia pentru o perioadă de timp pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.
Plantele care cresc noaptea, cum ar fi: roșiile, vinetele, ardeii și cartofii, par să declanșeze crize la unele persoane cu boli inflamatorii. Există dovezi limitate pentru a confirma acest efect, dar puteți încerca să eliminați din alimentație aceste legume, timp de 2-3 săptămâni, pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.
Este important de menționat că, dacă consumi un anumit aliment nu te va face să arăți instantaneu mai tânără. Alimentația este doar un aspect al îmbătrânirii mai lente și al susținerii unui stil de viață sănătos. Cu toate acestea, includerea în dieta zilnică a unor alimente bogate în nutrienți te va ajuta să arăți și să te simți mai bine.