Ce este dieta dr. Now
Dieta poartă numele medicului de origine iraniană Younan Nowzaradan, chirurg specializat în realizarea de intervenții bariatrice pentru scăderea în greutate a pacienților cu obezitate morbidă. Acest tip de obezitate reprezintă, de fapt, o afecțiune cronică a unei persoane cu indice de masă corporală 40 sau mai mare, care se confruntă cu probleme de sănătate precum hipertensiune arterială și/sau diabet.
Dr. Now este cunoscut mai ales pentru că preia cazurile unor pacienți cu obezitate morbidă pe care alți chirurgi îi refuză din cauza riscurilor. Tocmai pentru a diminua cât mai mult riscul de complicații după o procedură bariatrică, acest chirurg le impune pacienților săi o dietă cu cantități scăzute de carbohidrați și cu puține calorii. Pe de o parte, obiectivul său este să se asigure că aceștia trec cu bine peste operație și, pe de altă parte, intenționează să îi pregătească pentru stilul de viață pe care trebuie să îl adopte după aceea. Spre exemplu, cei care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică au nevoie să se familiarizeze cu porții mici de mâncare.
Pornind de la experiențele sale, medicul Nowzaradan stabilește o dietă preoperatorie care să ofere 800-1200 calorii zilnic, luând în calcul următorii factori:
- Greutatea pacientului de dinainte de operație;
- Greutatea la care trebuie să ajungă;
- Dieta pe care o urmează de obicei;
- Vârstă și sex;
- Prezența unor afecțiuni care impun restricții alimentare.
Detalii despre dieta lichidă dr. Now se regăsesc în cartea sa, intitulată „The Scale Does Not Lie, People Do: Reversing obesity now”, în care vorbește despre importanța comportamentului postoperator al pacienților. Dr. Now realizează intervenții chirurgicale în Houston (SUA), iar dieta pe care o propune stârnește interesul și datorită reality-show-ului „My 600- LB Life”. Acesta dezvăluie poveștile unor persoane cu o greutate de peste 272 kg, trecute printr-o intervenție bariatrică. Dr. Now este unul dintre medicii implicați în acest reality-show, fiind prezent în șapte sezoane.
Cum se ține dieta dr. Now
În cartea menționată anterior, dr. Now precizează că dieta pe care o propune se bazează pe trei principii:
- Cantitate: se referă la numărul de calorii de care trebuie să ai parte într-o zi. Nu trebuie să depășești 1200 calorii. Poți să beneficiezi de ele fie servind trei mese care oferă câte 400 calorii, fie servind două mese care oferă câte 600;
- Tip: la fiecare masă ocolești alimentele cu zahăr, optând pentru cele cu conținut scăzut de grăsimi și de carbohidrați. De asemenea, ca să te poți sătura, încearcă să-ți crești cantitatea de proteine și de fibre;
- Frecvență: trebuie să te limitezi la trei mese pe zi, fără să iei și gustări.
Înainte să începi să urmezi dieta lichidă dr. Now, întocmește-ți o listă cu alimentele preferate. După aceea exclude-le pe cele bogate în calorii, în zahăr și în grăsimi. Ceea ce rămâne poate fi introdus în meniul zilnic, având grijă să ocolești cât mai mult alimentele intens procesate, care te stimulează să mănânci mult.
Alimente permise
Printre alimentele pe care le poți include în dieta dr. Now se regăsesc:
- Alimente cu proteine: piept de pui și de curcan, mezeluri din carne slabă, albușuri de ou, tofu, pește, leguminoase;
- Anumite nuci și semințe: semințe de in, de chia;
- Lactate fără grăsimi: lapte degresat, iaurt degresat;
- Aproape toate legumele, cu excepția cartofilor;
- Fructe cu conținut scăzut de zahăr;
- Anumiți carbohidrați: de exemplu, pâine integrală, tortillas de porumb, paste integrale, dar în cantități moderate;
- Grăsimi și uleiuri: cantități mici de ulei, pe care să le folosești la gătit;
- Îndulcitori artificiali cu zero calorii;
- Condimente cu cantități reduse de carbohidrați, fără zahăr adăugat: muștar de exemplu.
Alimente interzise
Când vrei să ții dieta dr. Now, fii pregătită să nu-ți introduci în meniu alimente și băuturi precum:
- Uleiuri vegetale;
- Unt și unt de arahide;
- Carne grasă, bacon, cârnați, carne prăjită, ouă, shake-uri cu zahăr;
- Majoritatea nucilor și semințelor: arahide, migdale, caju, semințe de floarea-soarelui, fistic;
- Produse lactate îndulcite sau cu grăsimi: iaurt dulce, brânză grasă, iaurt gras, milkshake;
- Alimente cu carbohidrați: orez alb și brun, pâine albă, paste, clătite, vafe, popcorn, biscuiți, chips-uri;
- Fructe cu conținut ridicat de zahăr: de exemplu, fructe proaspete precum pepenele galben și roșu, mango, bananele, dar și fructele din conservă, cele confiate și cele uscate. În același timp, evită și sucurile de fructe;
- Miere și siropuri;
- Dulciuri care sunt sursă de zahăr: bomboane, prăjituri, înghețată, produse de patiserie;
- Băuturi energizante;
- Băuturi alcoolice.
Pentru a-ți face o idee legată de ceea ce ai putea mânca într-o zi urmând dieta lichidă dr. Now, inspiră-te și dintr-un meniu pentru 3 zile.
Sugestie de meniu
În cadrul meniului nu regăsești gustări, ci doar alimente destinate meselor principale.
Ziua 1
- Mic dejun: omletă din 57 g albușuri de ou cu spanac și ciuperci, 28 g mozzarella degresată pe două felii de pâine integrală prăjită și un shake proteic vegan, fără carbohidrați, obținut din pudră;
- Prânz: 85 g piept de pui la grătar, salată cu 30 g sos vinegretă dietetic, preparat cu zeamă de lămâie, verdeață, sare și piper;
- Cină: somon la aburi cu broccoli fiert.
Ziua 2
- Mic dejun: 245 g iaurt degresat îndulcit cu stevia și 1/2 cană afine, 1 cană lapte degresat, 2 feliuțe de bacon de curcan;
- Prânz: 238 g salată de ton cu iaurt grecesc degresat, pită integrală, morcovi, țelină de pețiol;
- Cină: spirale de zucchini proaspeți cu 4 chifteluțe de curcan, cu sos de roșii și cu 28 g mozzarella degresată.
Ziua 3:
- Mic dejun: un smoothie preparat din 240 ml lapte degresat, 1 linguriță pudră proteică, 150 g căpșune, 1/2 avocado;
- Prânz: 240 g broccoli înnăbușit cu 85 g tofu;
- Cină: 478 g piept de pui fiert din supă de legume, servit cu salată și cu 1 lingură de sos vinegretă dietetic.
La micul dejun poți să consumi apă, cafea neagră sau ceai neîndulcit în cantități nelimitate. Și la celelalte mese de peste zi poți consuma apă și ceai neîndulcit.
Beneficiile dietei dr. Now
În primul rând, la fel ca orice altă dietă, îți oferă beneficii pentru sănătate pe care le obții de fiecare dată când slăbești: scăderea nivelului colesterolului „rău”, a nivelului de zahăr din sânge și a inflamației.
În al doilea rând, adoptând dieta dr. Now deprinzi obiceiuri care te ajută și pe viitor să îți menții greutatea. De pildă, te obișnuiești să-ți controlezi dimensiunea porțiilor de mâncare, numărul caloriilor și să renunți la ronțăitul dintre mese.
Nu în ultimul rând, dieta le este utilă celor care au un indice de masă corporală ridicat și care trebuie să slăbească semnificativ într-un interval scurt de timp. De exemplu, dr. Now îi sfătuiește pe pacienții care au peste 272 kg și care trebuie să treacă printr-o intervenție chirurgicală bariatrică să scape de 14 kg în 30 de zile.
Potrivit unui studiu cu peste 480.000 de participanți, publicat în anul 2020 în „The Journal of the American Medical Association”, persoanele obeze ce reușesc să se bucure chiar și de o pierdere modestă în greutate (sub 5%) înainte de o intervenție bariatrică prezintă un risc de mortalitate mai redus la 30 de zile de la operație prin comparație cu acelea care nu slăbesc deloc.
La ce să fii atentă când ții dieta dr. Now
Medicii nutriționiști avertizează asupra următorului lucru: dieta lichidă dr. Now se adresează mai ales celor ce riscă să se confrunte cu probleme de sănătate din cauza excesului ponderal. Ea dă rezultate doar pe termen scurt, fără să fie sustenabilă pe termen lung, întrucât:
- Corpul se adaptează restricțiilor calorice, iar metabolismul încetinește: în aceste condiții, arzi mai puține calorii;
- O dietă ce furnizează un număr redus de calorii are impact asupra hormonilor care influențează apetitul: de aceea îți este mai foame ca de obicei și este greu să îți menții o anumită greutate;
- Dietele restrictive, ce oferă în jur de 1200 de calorii, conduc la creștere în greutate pe termen lung: se întâmplă așa din pricina schimbărilor metabolice.
De asemenea, dieta dr. Now favorizează apariția deficiențelor nutriționale. Consumând doar anumite alimente, intervin carențe de vitamine și/sau de minerale, ca de exemplu de vitamina B1, de vitamina D, de vitamina E, de calciu, de magneziu, de potasiu. Din acest motiv, nu este exclus să ai de suferit din pricina unor manifestări nedorite, cum ar fi:
- Dureri de cap;
- Amețeli;
- Stări de iritabilitate;
- Stări de oboseală accentuată;
- O senzație constantă de foame;
- Lipsa unui somn de calitate;
- Constipație;
- Fragilizarea părului;
- Amenoree: lipsa menstruației pentru o anumită perioadă.
Alt aspect de care trebuie să ții seama dacă intenționezi să urmezi dieta dr. Now este: la fel ca alte diete restrictive, are impact negativ asupra microbiomului intestinal. Acesta reprezintă bacteriile, virusurile, fungii și alte microorganisme care populează tractul intestinal. O dietă ce asigură zilnic aprox. 1200 calorii creează dezechilibre la nivelul microbiomului, atât în privința reducerii populației de bacterii, cât și a diminuării diversității acestora. Consecințele acestor dezechilibre sunt grave, expunându-te riscului de a te confrunta cu:
- Boli inflamatorii intestinale;
- Sindromul intestinului iritabil;
- Diabet;
- Probleme cardiovasculare;
- Obezitate.
Raportându-te la efectele negative amintite, poți înțelege mai bine de ce nu trebuie să adopți dieta lichidă dr. Now pe o perioadă mai mare de 1-2 luni. Consultă-te neapărat cu un medic înainte să o urmezi, în special dacă ai probleme de sănătate și faci un tratament. Mai mult decât atât, nu uita că este necesar să fii sub supraveghere medicală pe tot parcursul intervalului în care ții dieta. Pentru a se asigura că nu duci lipsă de nutrienți esențiali, medicul îți poate recomanda suplimente alimentare pe bază de vitamine, minerale și probiotice.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: diethand.com, countryrecipebook.com, eatmovehack.com, health.usnews.com, healthline.com, insider.com, jamanetwork.com, my.clevelandclinic.org, webmd.com