Ce este dieta cu lapte
Primele informații despre o dietă cu lapte datează din secolul trecut, fiind menționată în două lucrări:
- „Milk Diet as a Remedy for Chronic Disease”- de Charles Sanford Porter;
- „The Miracle of Milk: How to Use the Milk Diet Scientifically at Home”- de Bernarr Macfadden.
Pe de o parte, medicul Charles Sanford Porter propune o dietă cu lapte pentru crearea rezervelor de sânge. Laptele crud este văzut ca o resursă pe care corpul o poate utiliza pentru a produce noi celule sanguine și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Odată ce se întâmplă așa, se asigură calitatea sângelui, vitală pentru sănătatea organismului. De asemenea, cu cât sângele are o calitate mai ridicată, cu atât contribuie mai mult la regenerarea și la vindecarea organelor interne.
Pe de altă parte, Bernarr Macfadden, care pune bazele revistei americane „Physical Culture”, fiind pasionat de culturism și insistând asupra adoptării unui stil de viață sănătos, aduce în prim-plan ideea unei diete cu lapte crud pentru asigurarea energiei și pentru stimularea proceselor de vindecare. De aceea, în lucrarea „The Miracle of Milk: How to Use the Milk Diet Scientifically at Home” expune următoarele principii:
- Laptele crud este un aliment foarte hrănitor;
- Întrucât este lichid, laptele se absoarbe mai bine în corp decât hrana solidă;
- Dacă o dietă cu lapte este urmată pentru cel puțin 3 săptămâni, în acest interval corpul își face rezervele de nutrienți de care are nevoie pentru vindecare;
- Pentru ca organismul să utilizeze energia pentru susținerea proceselor de vindecare, în perioada în care se ține dieta cu lapte este recomandată cât mai multă odihnă.
Și în următoarele decenii nutriționiștii aduc în discuție o dietă cu lapte, aceasta fiind recomandată celor care vor să slăbească. Astfel, o variantă a acestei diete propune ca, timp de o lună, să se consume numai lapte semi-degresat, câte 2 l pe zi. În același timp, se vorbește și despre o dietă care să se bazeze pe consumul unui pahar de lapte înainte de fiecare masă. Ambele variante de diete invocă beneficii precum:
- Accelerarea procesului de ardere a grăsimilor grație calciului: un studiu realizat de „Universitatea Tennessee”, publicat în „Lipids”, arată că, în cazul în care celulele conțin mult calciu, se pot arde mai rapid cantități mari de grăsime;
- Diminuarea apetitului: laptele stimulează producerea hormonului peptidic YY (PYY), care te ajută să te simți sătulă mai mult timp;
- Suplimentarea aportului de proteine de calitate: o cană de lapte oferă aprox. 8 g de proteine. Acestea favorizează sațietatea și accelerează metabolismul;
- Asigurarea unui aport redus de calorii: de exemplu, o cană de lapte pune la dispoziție aprox. 149 de calorii.
Pe lângă variantele amintite, cea mai populară dietă cu lapte este cea care, pe lângă lapte degresat, include și fructe, legume, grăsimi sănătoase, proteine de origine animală și carbohidrați complecși. În plus, sunt recomandate și activitățile fizice pentru susținerea procesului de scădere în greutate. De altfel, nutriționiștii care propun această dietă consideră că beneficiile ei sunt:
- Accesul la o gamă variată de nutrienți, inclusiv la cei care lipsesc din lapte;
- Asigurarea unui control mai bun al apetitului și creșterea nivelului de energie;
- Reducerea grăsimii corporale și păstrarea masei musculare datorită activității fizice.
Cum se ține dieta cu lapte
Pentru a urma o dietă cu lapte și cu alte alimente ca să pierzi în greutate, trebuie să adopți un anumit meniu în fiecare săptămână, timp de o lună.
Meniul primei săptămâni din cadrul dietei cu lapte
Ca să îți asiguri detoxifierea organismului și să te adaptezi noii diete, respectă indicațiile de mai jos:
- Începe-ți ziua cu apă călduță și zeamă de lămâie verde;
- Nu sări peste micul dejun ca să ai energie;
- Pregătește-ți un prânz ușor ca să eviți stările de somnolență;
- Bea lapte după-amiaza ca să nu îți fie foame până la cină;
- Savurează o cină bazată pe o sursă de proteine și pe legume ca să ai energie și să îți păstrezi masa musculară;
- Încheie-ți ziua cu un pahar cu lapte pentru a avea un somn liniștit.
Iată ce alimente și ce băuturi trebuie să fie parte din meniul tău:
- 1 cană de apă călduță și zeama de la 1/2 de lămâie verde: în jurul orei 7:30;
- 1 cană lapte degresat plus o clătită pancake cu banane sau omletă plus 1 cană lapte degresat și o felie de pâine integrală: la micul dejun, între orele 8:30-9:00;
- 1 foaie de salată verde, salată de ton și legume: la prânz, între orele 12:00-12:30;
- 1 cană lapte degresat: în jurul orelor 15:30-16:00;
- somon la grătar cu legume sau legume la grătar cu tofu: la cină, în jurul orei 19:00;
- 1 cană lapte degresat cu 1/2 linguriță turmeric pulbere: la culcare.
Dacă vrei, poți să înlocuiești alimentele propuse anterior cu altele, de exemplu:
- Zeama de lămâie cu oțet de mere;
- Clătita cu banane cu quinoa;
- Omleta cu brânză tofu;
- Pâinea integrală cu fulgi de ovăz sau cu quinoa;
- Salata de ton cu salată de pui;
- Legumele la grătar cu legume la cuptor;
- Tofu cu năut fiert;
- Somonul cu macrou;
- Turmericul cu scorțișoară.
Meniul din cea de-a doua săptămână a dietei cu lapte
În această săptămână este indicat ca, înainte de micul dejun, să bei ceai verde pentru reducerea depozitelor de grăsime. După aceea, la micul dejun, consumă neapărat lapte și carbohidrați sănătoși. Ținând cont de aceste recomandări, pH-ul organismului se echilibrează, iar inflamațiile încep să se diminueze. Gândește-te și să-ți asiguri un prânz și o cină cât mai lejere, fără să uiți să-ți închei ziua cu un pahar de lapte cald.
Printre alimentele și băuturile pe care este permis să le consumi se regăsesc:
- 1 cană de ceai verde cu 1/4 linguriță scorțișoară: în jurul orei 7:30;
- 1 cană lapte degresat, 1/2 cană fructe și 2 migdale sau 1 cană lapte degresat, 1 ou fiert și 4 migdale: la micul dejun, între 8:30-9:00;
- supă de castraveți și o felie de pâine integrală sau pește la cuptor cu roșii cherry, spanac, oregano și usturoi: la prânz, la orele 12:30-13:00;
- 1 cană lapte degresat: între orele 15:30-16:00;
- supă clară de pui sau legume la grătar: la cină, în jurul orei 19:00;
- 1 cană lapte degresat cu 1/2 linguriță turmeric pulbere: la culcare.
Și pe parcursul acestei săptămâni poți să înlocuiești anumite alimente și băuturi din meniu, spre exemplu:
- Ceaiul verde cu cafea neagră;
- Scorțișoara cu piper negru;
- Fructele proaspete cu suc natural de fructe;
- Migdalele cu nuci macadamia;
- Oul fiert cu omletă de albușuri;
- Supa de castraveți cu supă de ciuperci;
- Peștele la cuptor cu pui la grătar;
- Roșiile cu broccoli;
- Spanacul cu varză kale;
- Usturoiul cu semințe de cumin;
- Oregano cu coriandru;
- Legumele la grătar cu brânză la grătar;
- Supa de pui cu supa de linte;
- Turmericul cu pulbere de semințe de fenicul.
Meniul din cea de-a treia săptămâna a dietei cu lapte
Este mai strict decât cel din săptămânile precedente. Pentru a-ți fi mai la îndemână să reziști „atacurilor” de foame, asociază laptele cu surse de fibre precum semințe de in și quinoa.
Meniul tău zilnic trebuie să includă:
- 1 cană de apă călduță și zeama de la 1 lămâie verde și 1/2 linguriță miere: în jurul orei 7:30;
- 1 cană lapte degresat cu 1 lingură pulbere de semințe de in, 4 migdale și 2 ouă fierte sau 1 cană lapte degresat cu 1 lingură pulbere de semințe de in plus quinoa: la micul dejun, între orele 8:30-9:00;
- 1/2 cană lapte plus un sandviș cu legume la grătar sau 1/2 cană lapte cu o tortilla umplută cu ton din conservă și legume: la prânz, între orele 12:30-13:00;
- 1 cană lapte degresat cu 1/2 linguriță scorțișoară: între orele 15:30-16:00;
- legume fierte și pui/pește poșat, supă de ciuperci sau sote de legume (morcov, ardei gras și broccoli) și tofu: la cină, în jurul orei 19:00;
- 1 cană lapte degresat cu 1/2 linguriță turmeric pulbere: la culcare.
Dacă nu îți sunt pe plac anumite alimente din meniul descris, poți recurge la:
- Ceai verde în loc de zeamă de lămâie verde;
- Scorțișoară în loc de miere;
- Semințe de chia în loc de semințe de in;
- Nuci în loc de migdale;
- Ouă poșate în loc de ouă fierte;
- 1/2 fructe în loc de quinoa;
- Salată de legume în loc de sandviș cu legume la grătar;
- Tortilla cu pui în loc de tortilla cu pește;
- Nucșoară în loc de scorțișoară;
- Sote de legume în loc de legume fierte;
- Pește/pui sote în loc de pește/pui poșat;
- Supă de pui în loc de supă de ciuperci;
- Zucchini în loc de morcov;
- Spanac în loc de ardei gras;
- Conopidă în loc de broccoli;
- Brânză dulce în loc de tofu.
Meniul din cea de-a patra săptămână a dietei cu lapte
În ultima săptămână a dietei este necesar să consumi oțet de mere pentru accelerarea procesului de slăbire. Totodată, micul dejun trebuie să rămână consistent și să te asiguri că păstrezi în dietă și alimente care furnizează proteine. În acest context, orientează-te spre următoarele alimente și băuturi:
- 1 cană de apă cu 1 lingură de oțet de mere: la ora 7:30;
- 1 cană lapte degresat cu 1 lingură pulbere de semințe de in plus 1 cană de fructe sau fulgi de ovăz și 2 migdale: la micul dejun, în intervalul 8:30-9:00;
- 1/2 cană lapte și macrou la grătar cu sparanghel sau 1/2 cană lapte și salată cu brânză feta și roșii: la prânz, în intervalul 12:30-13:00;
- 1 cană de pepene roșu: după-amiaza, între orele 15:30-16:00;
- supă de linte cu morcovi și conopidă sau piept de pui la grătar cu piure de cartofi dulci;
- 1 cană lapte degresat cu 1/2 linguriță turmeric pulbere: la culcare.
În funcție de preferințe, poți să înlocuiești anumite alimente și băuturi din meniul prezentat cu altele, ca de exemplu:
- Semințele de in cu cele de chia;
- Migdalele cu nuci;
- Fructele proaspete cu suc natural de fructe;
- Ovăzul cu quinoa;
- Macroul cu somon;
- Sparanghelul cu fasole verde;
- Brânza feta cu brânză cheddar;
- Roșiile cu spanac;
- Morcovul cu zucchini;
- Conopida cu broccoli;
- Pieptul de pui cu somon sau cu ciuperci;
- Cartoful dulce cu broccoli;
- Turmericul cu nucșoară.
În afară de respectarea meniurilor descrise, ca să arzi cât mai multe calorii trebuie ca zi de zi să îți faci și un program de activități fizice. Acestea pot include:
- Rotații ale gâtului, brațelor, umerilor, trunchiului și gleznelor;
- Abdomene;
- Genuflexiuni;
- Fandări;
- Sărituri cu forfecare;
- Flotări;
- Plimbări în pas vioi;
- Jogging;
- Înot;
- Mers pe bicicletă;
- Forfecări de picioare;
- Exerciții cu greutăți;
- „Plank”: din poziția pentru flotări, coboară-ți greutatea corpului pe antebrațe, îndoaie-ți coatele și menține-ți corpul în linie dreaptă.
Când apar rezultatele după dieta cu lapte
Nutriționiștii atrag atenția asupra următorului fapt: primele rezultate ale dietei cu lapte ar trebui să fie vizibile după aproximativ două săptămâni. Practic, spre finalul celei de-a doua săptămâni de dietă, începi să slăbești datorită eliminării excesului de apă din corp și, de asemenea, nu este exclus să constați că nu te mai balonezi.
În funcție de cât de mult respecți meniul dietei, dar și de vârstă, de starea de sănătate și de medicamentele pe care le iei, așteaptă-te să pierzi în jur de 3,5- 4,5 kg în patru săptămâni.
Dieta cu lapte: riscuri și contraindicații
În ceea ce privește varianta mai strictă a dietei cu lapte, bazată în exclusivitate pe consumul laptelui semi-degresat pentru 1 lună, poți ajunge să te confrunți cu următoarele efecte nedorite:
- Tulburări digestive, în special balonări, diaree și disconfort abdominal: laptele consumat pe stomacul gol favorizează simptomele neplăcute amintite nu numai din pricina dezechilibrului de acid gastric, ci și pentru că se digeră greu;
- Excesul de calciu conduce la formarea calculilor renali și la depuneri pe artere: asemenea depuneri cresc riscul de boli de inimă;
- Declanșarea unui episod de acnee: digerarea cazeinei și a zerului, proteinele din lapte, stimulează secreția unui hormon similar insulinei, numit IGF-1. Acest hormon crește riscul de apariție a erupțiilor acneice;
- Privarea organismului de fibre, dar și de nutrienți precum vitamina C, fier și magneziu.
Fie că este vorba despre o dietă cu lapte strictă, fie că este vorba despre o variantă care permite, pe lângă aportul zilnic de lapte, și consumul altor alimente, nu te apuca să le urmezi dacă te regăsești în oricare dintre situațiile de mai jos:
- Ai intoleranță la lactoză: această intoleranță este provocată de deficitul enzimei lactază. Din cauza unui astfel de deficit, procesul de digerare a laptelui este îngreunat și intervin manifestări cum ar fi diaree, flatulență sau balonări. Rolul lactazei este de a descompune lactoza, un tip de zahăr din lapte;
- Ai sensibilitate la cazeină: în acest caz, consumul de lapte generează inflamații în organism. Pe fondul inflamațiilor intervin atât tulburări digestive, cât și eczeme, dureri articulare și stări de oboseală.
În același timp, nu adopta o dietă cu lapte fără să consulți un medic, mai ales dacă te afli sub un tratament cu medicamente a căror absorbție este influențată de consumul de lapte. Printre asemenea medicamente se numără:
- Medicamente pentru tratarea hipotiroidismului: de exemplu, laptele întârzie absorbția levotiroxinei din medicamente cum ar fi Euthyrox;
- Anumite antibiotice: calciul din lapte favorizează reacții chimice în urma cărora se diminuează efectul unor antibiotice, în special a celor din clasa tetraciclinelor;
- Medicamente pentru tratarea osteoporozei: laptele interferează cu absorbția optimă a acestor medicamente.
Nu în ultimul rând, pentru a avea parte de rezultatele așteptate, evită să incluzi în meniul din cadrul unei diete cu lapte alimente și băuturi precum:
- Anumite legume: de exemplu, cartoful și dovleacul;
- Anumite fructe: spre exemplu, mango și litchi;
- Băuturi carbogazoase;
- Sucuri de fructe din comerț;
- Băuturi alcoolice;
- Băuturi cu îndulcitori artificiali;
- Nuci caju;
- Unt;
- Untură;
- Maioneză;
- Anumite tipuri de brânză: de exemplu, mozzarella și brânză topită;
- Smântână grasă.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by 8photo on Freepik, Image by azerbaijan_stockers on Freepik
Surse articol: americanheritage.com, aocs.onlinelibrary.wiley.com, health.com, healthline.com, healthshots.com, medicalnewstoday.com, metro.co.uk, milk-diet.com, ndtv.com, stylecraze.com, timesofindia.indiatimes.com