Ce este uleiul de mentă
Uleiul de mentă este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale, alături de uleiul de trandafir și de lavandă. Este cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății și a frumuseții încă din civilizațiile antice.
Există și o poveste despre mentă în mitologia greacă: se spune că zeul Pluto s-a îndrăgostit de o nimfă pe nume Mentha. Zeul credea că era atât de frumoasă, încât a imortalizat-o, transformând-o într-o crenguță de mentă, pentru a fi apreciată de toată lumea.
Uleiul de mentă nu este altceva decât esența de mentă extrasă din plantă, sub formă de ulei. Există diferite tipuri de ulei de mentă, unele mai puternice/concentrate decât altele. Spre exemplu, cel mai concentrat ulei de mentă poartă denumirea de ulei esențial – acesta este și cel mai comun tip și se folosește într-o gamă variată de produse cosmetice, alimentare sau de curățenie.
Cum acționează uleiul de mentă pentru păr
Mulți oameni folosesc uleiul de mentă pentru păr, întrucât acesta are numeroase beneficii și un miros plăcut. Uleiul de mentă se regăsește în șampoane, dar și în produse pentru îngrijirea pielii. Acționează asupra părului ca un balsam, prin faptul că hidratează scalpul atunci când acesta este prea uscat. De asemenea, calmează mâncărimea și tratează probleme generale ale scalpului.
Citește și Ghid pentru începători: cum folosim uleiurile esențiale
Uleiul de mentă este folosit și împotriva căderii părului. Acest lucru se datorează faptului că acest ingredient-minune are proprietăți vasodilatatoare. Cu alte cuvinte, îmbunătățește fluxul sangvin, care, mai departe, îmbunătățește sănătatea și creșterea părului și previne căderea excesivă.
Nu în ultimul rând, mirosul plăcut, precum și senzația ușor înțepătoare pe care o are uleiul de mentă ajută părul să se simtă curat și reîmprospătat.
Cum folosești uleiul de mentă pentru păr
Există mai multe modalități prin care poți folosi uleiul de mentă pentru păr.
Una dintre acestea, este să masezi uleiul ușor direct pe scalp. Folosește o picătură din uleiul esențial de mentă la aproximativ o lingură din uleiul tău preferat pentru masat scalpul. Dacă nu ai un ulei pentru scalp, poți folosi un ulei pe care îl ai acasă, ca uleiul de cocos sau de jojoba.
Mai departe, începe să masezi scalpul timp de 15-20 de minute și apoi spală-ți părul cu șampon. Dacă senzația de înțepătură este prea puternică, clătește imediat cu șampon și data următoare adaugă mai mult ulei de masaj pentru a diminua efectul puternic al uleiului de mentă.
Altă modalitate de a folosi uleiul de mentă pentru păr este adăugarea acestuia direct în sticla cu șampon sau balsam. Adaugă câteva picături de ulei esențial și apoi folosește șamponul normal, cum o faci de obicei. Cu siguranță mirosul plăcut de mentă și senzația înțepătoare îți vor face părul să se simtă mai curat.
Citește și Remedii naturale pentru a scăpa de părul gras
Reține că produsele pentru păr cu mentol nu au același efect, întrucât acestea nu conțin uleiuri esențiale. Așadar, rezultatul nu va fi același, chiar dacă mirosul mentolat va fi prezent.
Efectele adverse ale uleiului de mentă pentru păr
Deși uleiul de mentă este un excelent aliat al părului, acesta poate avea anumite efecte adverse nedorite, în special dacă nu este utilizat corect.
Dacă folosești uleiul de mentă esențial direct pe piele sau scalp, acesta va crea o senzație de arsură. Așadar, diluează mereu uleiul esențial cu alt tip de ulei, întrucât are un efect puternic.
Ferește-te să folosești uleiul de mentă pe față, pentru a evita contactul cu ochii. În caz de contact cu ochii, clătește bine cu apă pentru a scăpa de senzația de arsură.
Nu folosi uleiul esențial (de mentă, sau altele) pe pielea bebelușilor, întrucât aceasta este sensibilă și se poate irita foarte ușor.
Citește întotdeauna eticheta de pe spatele sticluței de ulei esențial pentru a te asigura că este sigur pentru contactul cu pielea. De asemenea, nu folosi pe piele uleiul esențial din difuzoarele pentru aromaterapie.
Sperăm că ți-au fost de ajutor informațiile prezentate. Te încurajăm să încerci și tu uleiul de mentă pentru păr și să te bucuri de beneficiile acestuia!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com