- Timp preparare:
- 10-60 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive reci, Aperitive, Aperitive calde, Feluri de mancare, Garnituri, Salate, Supe, Finger Food, Aperitive rapide, La cuptor, La foc, Mancaruri cu legume, Mancaruri usoare, Mancaruri rapide, Mancaruri fara carne, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Legume, Mancaruri, Italiene, Americane, Garnituri de legume, Zi de nastere, Mic dejun, Pranz, Cina, Gustari, Salate de legume, Gustoase, Simple, 1-2 porții
Ce proprietăți au legumele congelate
Congelarea este una dintre cele mai populare metode de conservare a hranei. Principalul obiectiv urmărit prin acest proces este asigurarea unei temperaturi suficient de scăzute pentru eliminarea acțiunii distructive a microorganismelor, a oxigenului și a enzimelor.
Înainte de a învăța cum se prepară legumele congelate, trebuie să știi că acestea au proprietăți demne de luat în seamă, precum:
Calitatea lor este îmbunătățită datorită procesului de albire
Albirea constă în cufundarea legumelor în apă fierbinte pentru un anumit interval, urmând apoi să fie răcite rapid prin punerea în apă rece sau cu gheață. Scopul albirii legumelor este încetinirea sau eliminarea totală a acțiunii enzimelor, care pot conduce la alterarea culorii, aromei și texturii în cadrul procesului de congelare. De asemenea, albirea reduce acțiunea microbiană, ceea ce ajută la creșterea duratei de viață la raft: durata de timp în care un produs poate fi depozitat fără să devină nepotrivit pentru utilizare sau pentru consum.
Oferă o gamă variată de nutrienți
Întrucât majoritatea legumelor sunt congelate la scurt timp după ce sunt recoltate, își păstrează cea mai mare parte din vitamine, minerale și antioxidanți. Spre exemplu, un studiu apărut în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” arată că, în general, în cazul legumelor congelate, cantitatea de nutrienți disponibilă este similară celei regăsite în legumele proaspete. Uneori, nu este exclus ca legumele congelate să furnizeze mai mulți nutrienți decât cele crude. Potrivit studiului menționat, cantitățile de vitamina C, de vitamina E, de beta-caroten și de vitamina B2 din morcovi, broccoli, mazăre, spanac, fasole verde și porumb nu diferă semnificativ când se compară legumele congelate cu acelea care sunt proaspete.
Sunt mai rezistente decât legumele proaspete
În funcție de producător, durata de viață la raft a legumelor congelate poate fi de până la 12 luni. Practic, acestea pot fi ținute la congelator între 8 și 12 luni până când încep să-și piardă calitățile. În plus, dacă sunt păstrate corespunzător, la temperaturi de aprox. 0 grade Celsius, iar ambalajul în care sunt puse rămâne intact, legumele congelate pot fi consumate în siguranță pe o perioadă nedeterminată.
Cu toate acestea, ține cont și de următorul aspect: dacă sunt ținute prea mult la congelator, peste 12 luni, legumele congelate pot fi afectate de arsura de congelare, adică își pierd umiditatea, iar aspectul lor se deteriorează. Din acest motiv, este recomandat să le arunci.
Sunt foarte versatile
Pe de o parte, legumele congelate pot fi gătite în numeroase moduri, cum ar fi:
- La cuptor;
- La grătar;
- Pane;
- Prin fierbere;
- În oala sub presiune;
- Într-o friteuză cu aer cald;
- La tigaie (sotate) etc.
Pe de altă parte, te poți bucura de legumele congelate servindu-le, de exemplu:
- Ca fel principal, alături de paste, de bulgur sau de orez;
- Sub formă de garnitură pentru preparate din carne sau pe bază de pește;
- Într-un sos pentru carne, pește, turte sau focaccia;
- Alături de bruschette;
- În supe sau ciorbe;
- Într-o omletă;
- Într-un smoothie etc.
În cât timp se gătesc legumele congelate
Timpul de gătire a legumelor congelate variază atât în funcție de modul în care le prepari, cât și de legumele pe care le utilizezi. Ca să înțelegi mai bine cât timp este recomandat să aloci pentru a prepara diverse legume congelate, ține seama și de instrucțiunile de mai jos:
- Pentru legumele gătite la aburi: timpul de gătire variază între 2 și 10 minute, în funcție de legumele pe care le ai la dispoziție. Spre exemplu, mazărea și porumbul se gătesc în 2-5 minute. Fasolea verde, broccoli, sparanghelul și conopida se gătesc în 5-7 minute, în timp ce sfecla și morcovii se gătesc în 8-12 minute;
- Pentru legumele la grătar: în general, timpul de gătire variază între 5 și 10 minute;
- Pentru legumele la cuptor: de cele mai multe ori, timpul de gătire este cuprins între 14 și 20-25 de minute. De pildă, porumbul, sparanghelul, mazărea și fasolea verde se rumenesc în 14-17 minute. Varza de Bruxelles, broccoli, sfecla sau conopida au nevoie de 17-20 de minute. Alte legume, cum ar fi morcovii, dovleacul sau cartofii dulci au nevoie de aprox. 20-25 de minute;
- Pentru legumele la tigaie: este recomandat să le lași să se gătească neacoperite, timp de 5-7 minute, amestecându-le ușor, astfel încât să nu se descompună.
Trebuie să dezgheți legumele congelate înainte să le gătești?
Alt detaliu important legat de cum se prepară corect legumele congelate este și acesta: să nu le dezgheți înainte de gătire. Este preferabil să ții seama de acest sfat pentru a nu-și pierde nutrienții, aroma și textura crocantă.
5 idei de rețete cu legume congelate
Ușor de procurat, hrănitoare și prietenoase cu bugetul tău, legumele congelate pot fi folosite oricând pentru a obține preparate savuroase, pe gustul întregii familii. Iată câteva rețete cu care îi poți încânta pe cei dragi:
Minestrone
Supa Minestrone este originară din Italia, putându-se prepara în mai multe variante. Consistentă și sățioasă, se bazează pe legume, pe leguminoase (boabe de fasole), pe orez sau paste. În loc de legume proaspete, poți să adaugi în supa Minestrone și diverse legume congelate.
Ingrediente pentru supă Minestrone:
- 1 l zeamă de legume: preparată anterior și strecurată;
- 400 g roșii din conservă;
- 350 g mix de legume congelate;
- 100 g spaghete sau alte paste;
- 4 linguri sos pesto;
- ulei de măsline;
- parmezan ras.
Mod de preparare:
- În zeama de legume adaugă roșiile din conservă și lasă la fiert;
- Adaugă pastele peste zeama de legume și lasă pe foc aprox. 6 minute;
- Când sesizezi că pastele sunt fierte, adaugă legumele congelate și lasă amestecul să dea în clocot: micșorează focul și lasă supa pe foc pentru alte 2 minute;
- Pune supa în castronele și adaugă la fiecare porție sos pesto, ulei de măsline și parmezan ras.
Orez cu legume
Următoarea rețetă este binevenită atât pentru cei care vor să reducă sau să evite consumul de carne, cât și pentru cei care își doresc să aibă o garnitură gustoasă pentru un preparat pe bază de pește sau de carne. Ca să economisești timp, este necesar să prepari anterior supa de pui și să fierbi orezul.
Ingrediente pentru orez cu legume:
- 1 cană orez alb;
- 3 căni de apă;
- 1 vârf sare;
- 2 căni și jumătate supă de pui;
- 2 roșii;
- legume congelate: 1 mână de mazăre și 1 mână de morcovi;
- 1 cățel de usturoi;
- 1 felie de ceapă;
- ulei vegetal;
- 1 linguriță vegeta.
Mod de preparare:
- Fierbe orezul și adaugă sarea;
- Pune uleiul la încins într-o tigaie, adăugând orezul fiert, usturoiul tocat, ceapa și legumele congelate;
- Amestecă permanent orezul, până când acesta devine auriu și legumele se gătesc;
- Pune într-un blender roșiile, supa de pui și vegeta;
- Adaugă peste orezul cu legume congelate și amestecul de roșii și supă de pui.
Salată de paste cu legume
Această salată are avantajul că poate fi preparată cu o zi înainte de a fi servită și păstrată la frigider. Pe lângă legume congelate, conține un sos în stil italian, pe care îl poți prepara ușor acasă.
Ingrediente pentru salata de paste și legume:
- 250 g paste, la alegere;
- 2 căni și jumătate de mix de legume congelate;
- 1/2 cană brânză cheddar, tăiată cubulețe;
- 1/2 cană măsline negre sau verzi, fără sâmburi;
- 1 cană sos de salată în stil italian;
- 1 cubuleț de unt.
Ingrediente pentru sosul salatei:
- 3/4 cană ulei de măsline;
- 1/4 cană oțet balsamic;
- 1 linguriță pudră de usturoi;
- 1 linguriță oregano uscat;
- 1 linguriță busuioc uscat;
- 1/2 linguriță piper roșu zdrobit;
- 3/4 linguriță sare;
- 1 linguriță zeamă de lămâie.
Mod de preparare sos:
- Pune laolaltă ingredientele enumerate, amestecând bine, până când obții sosul;
- Toarnă sosul într-un borcan și agită-l bine.
Mod de preparare salată de paste și legume:
- Fierbe pastele urmând instrucțiunile de pe ambalaj;
- Strecoară bine pastele și lasă-le să se răcească;
- Pune legumele congelate la înăbușit în unt;
- Pune laolaltă pastele, legumele înăbușite, brânza cheddar, măslinele;
- Toarnă sosul italian peste paste și peste legume;
- Servește salata la temperatura camerei sau rece.
Brioșe
Ori de câte ori vrei să „păcălești” un mic mofturos pentru a-l convinge să consume mai multe legume, apelează la brioșe. Strecoară în ele diverse legume și pune-i la dispoziție copilului tău o gustare sănătoasă, pe care o poate lua inclusiv la grădiniță sau la școală.
Ingrediente pentru brioșe cu legume:
- ulei de măsline: 2 lingurițe plus 1/4 cană;
- 80 g broccoli congelat;
- 65 g morcov congelat;
- 60 g ardei gras roșu congelat;
- 115 g iaurt grecesc;
- 1/2 cană lapte;
- 2 ouă bătute;
- 75 g brânză cheddar rasă;
- 250 g făină albă;
- 2 lingurițe mix de condimente italian;
- 1 linguriță praf de copt;
- 1 vârf de sare.
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 180 de grade;
- Pune 2 lingurițe de ulei de măsline într-o tigaie și adaugă legumele congelate: lasă-le la gătit timp de 3-4 minute;
- Adaugă mixul de condimente în stil italian peste legumele gătite;
- Pune într-un castron făina, sarea și praful de copt;
- Într-un alt recipient pune laptele, iaurtul, ouăle, brânza, 1/4 cană ulei de măsline și legumele congelate: amestecă toate ingredientele;
- Pune laolaltă amestecul pe bază de legume cu făina și praful de copt: trebuie să amesteci bine, ajutându-te de o spatulă, pentru a forma un aluat;
- Distribuie aluatul într-o tavă specială pentru coacerea brioșelor sau în forme de silicon;
- Pune brioșele la cuptor, pentru cca. 20-22 de minute;
- Lasă brioșele să se răcorească în forme pentru 3-5 minute.
Pancakes
Clătitele pancakes îi pot atrage și mai mult pe cei mici dacă sunt colorate datorită prezenței legumelor. Poți să le oferi celor dragi astfel de clătite atât la micul dejun, cât și ca aperitiv, servindu-le inclusiv alături de un sos de roșii, de un sos alb sau de un sos pesto.
Ingrediente pentru clătite cu legume:
- 250 g făină;
- 1 cană lapte;
- 1 ou bătut;
- 1 linguriță praf de copt;
- 30 g legume congelate asortate;
- 2 cubulețe de unt;
- 1/2 cană brânză cheddar rasă.
Mod de preparare:
- Pune la înăbușit legumele congelate folosind un cubuleț de unt;
- Pune laolaltă făina, laptele, oul și praful de copt;
- Adaugă peste ingredientele menționate legumele înăbușite și brânza rasă: amestecă totul bine ca să formezi aluatul de clătite;
- Topește unt într-o tigaie;
- Ca să obții clătitele, toarnă câte un polonic de aluat în tigaia cu unt topit;
- Lasă fiecare clătită să se rumenească aprox. 2 minute pe fiecare parte.
Ce poți face cu o pungă de mazăre congelată? 6 rețete rapide pentru toată familia
Pentru a reuși să pui cât mai bine în valoare legumele congelate preferate, ține seama și de câteva trucuri care țin de modul în care le poți prepara:
- Ca să nu-și piardă nutrienții și aroma, nu le lăsa la fiert pentru mult timp: în funcție de dimensiune, legumele congelate nu trebuie lăsate la fiert mai mult de 5-7 minute;
- Pentru o textură cât mai crocantă, pune legumele într-un vas fără apă și lasă-le la microunde timp de 4-5 minute;
- Gătește legumele congelate într-o oală în care nu se află multă apă: nu este necesar ca apa să acopere legumele. Timpul de gătire nu trebuie să depășească 3-6 minute, în funcție de dimensiunea legumelor;
- Dacă vrei să scoți în evidență gustul legumelor, rumenește-le într-o tigaie în care pui puțin unt, usturoi zdrobit, sare și piper;
- Legumele congelate pot dobândi o aromă cu totul specială dacă le fierbi în supă de pui.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, Image by timolina on Freepik
Surse articol: allrecipes.com, bbcgoodfood.com, buffalomarket.com, food24.com, health.com, healthline.com, mjandhungryman.com, mummycooks.com, nutritionmeetsfoodscience.com, pubs.acs.org, tastingtable.com, thespruceeats.com, webmd.com, yummly.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!