Ce este iodura de potasiu?
Iodura de potasiu este un compus chimic, mai precis o sare, care poate contribui la protejarea organismului împotriva efectelor negative ce apar atunci când acesta este expus la iod radioactiv. Pentru a înțelege mai bine acțiunea iodurii de potasiu este important să știi cum funcționează sistemul endocrin uman.
Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a putea sintetiza hormonii tiroidieni. Acești hormoni sunt esențiali pentru buna funcționare a metabolismului uman, precum și pentru dezvoltarea armonioasă a creierului, la cei mici.
Totodată, glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului în raport cu iodul radioactiv. Atunci când consumi iodură de potasiu, acest mic organ în formă de fluture absoarbe substanța, atât timp cât doza recomandată este administrată la timp: la cel mai scurt timp de la expunerea la iod radioactiv, iodura de potasiu va satura glanda tiroidă. Acționând astfel, blochezi absorbția iodului radioactiv ingerat sau inhalat în glanda tiroidă și, prin urmare, scazi riscul de iradiere, care poate produce daune semnificative la nivelul sistemului endocrin.
Cu toate acestea, este important de reținut că iodura de potasiu nu are capacitatea de a proteja restul corpului de efectele negative ale iodului radioactiv - aceasta este utilă doar în ceea ce privește blocarea absorbției la nivelul grandei tiroide. De asemenea, iodura de potasiu nu poate vindeca sau ameliora problemele de sănătate care apar în urma expunerii la iod radioactiv, dacă glanda tiroidă a fost deja afectată.
Un alt aspect important este faptul că radioactivitatea este un fenomen natural, ce influențează activitatea zilnică. Corpul uman intră în contact cu radiații ionizante în fiecare zi, care apar atât la nivel terestru, în urma activității umane, dar care pot veni și din spațiul cosmic. Radiațiile apar, cel mai frecvent, în urma producției de energie electrică în centrale nucleare, dar pot proveni și din producția materialelor de construcție și din industria farmaceutică și medicală. De exemplu, o cantitate foarte mică de radiații se îndreaptă spre corpul tău atunci când faci o radiografie.
Când este indicată iodura de potasiu?
După cum ai aflat, deja, iodura de potasiu acționează prin saturarea glandei tiroide, ceea ce blochează absorbția iodului radioactiv și, prin urmare, scade considerabil riscul daunelor provocate de către acțiunile nocive ale acestei substanțe.
În luna decembrie a anului 2001, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite a emis un material informativ cu privire la utilizarea în condiții de siguranță a iodurii de potasiu și la situațiile în care se impune folosirea acesteia pentru protejarea glandei tiroide. Pe scurt, iodura de potasiu poate fi administrată atât sub formă de comprimat, cât și lichid, și poate proteja organismul în eventualitatea unei situații de urgență apărute în urma unui incident de radiație nucleară.
Prin urmare, dacă te afli într-o regiune în care a fost declarată stare de urgență în urma unui incident de radiație nucleară, există două acțiuni principale pe care trebuie să le îndeplinești, și anume: evacuarea spațiului afectat și administrarea de iodură de potasiu. Deși evacuarea este cea mai importantă și eficientă acțiune, iodura de potasiu poate acționa, la rândul său, ca o măsură în plus pentru prevenirea daunelor cauzate de radiații.
Ce trebuie de reținut, însă, este că nu se recomandă consumul de iodură de potasiu atât timp cât autoritățile oficiale, de stat sau de sănătate, nu emit o comunicare oficială în acest sens, în cazul unei situații de urgență. Astfel, dacă apare o alertă de radiații nucleare, autoritățile oficiale sunt obligate să anunțe ceea ce se întâmplă și să facă recomandările necesare, care pot include și ingerarea de iodură de potasiu. Nu în ultimul rând, este de reținut că autoritățile vor comunica și schema de tratament preventiv, și anume pe ce durată de timp și ce cantitate de iodură de potasiu trebuie ingerată.
În principiu, iodura de potasiu trebuie consumată fie înainte, fie imediat după ce ai fost expusă la o substanță radioactivă, cea mai frecventă fiind iodul radioactiv. De asemenea, poți consuma iodură de potasiu la câteva ore după expunere, dar trebuie să știi că acțiunea sa nu va fi la fel de eficientă.
Este bine de știut că medicamentul pe bază de iodură de potasiu trebuie luat o dată pe zi, până când riscul de expunere la radiații dispare în totalitate. Durata de tratament va fi stabilită de autoritățile competente. O altă observație importantă este că o cantitate mai mare de iodură de potasiu, decât cea recomandată, nu te va proteja mai bine împotriva radiațiilor. Din contră, excesul de substanță te poate face mai vulnerabilă în fața potențialelor reacții adverse date de consumul de iodură de potasiu. Prin urmare, este bine să urmezi întocmai recomandările emise de către autorități.
Ce trebuie să știe părinții despre iodura de potasiu?
Iodura de potasiu se administrează diferit, din punct de vedere cantitativ, de la o grupă de vârstă la alta. Așadar, în ceea ce privește tratamentul cu iodură de potasiu la copii, părinții trebuie să fie prevăzători și să urmeze cu strictețe recomandările date de medic sau de autorități.
Potrivit specialiștilor, sugarii și copiii cu vârste mici reprezintă categoria de populație cu gradul de risc cel mai ridicat, atunci când vine vorba despre leziuni ale tiroidei în urma expunerii la iod radioactiv. Copiii sunt mai expuși din cauza faptului că prezintă o cantitate mai scăzută de iod în organism, iar aici ne referim la cantitatea prezentă în mod natural în corp. Pentru a preveni bolile care apar din cauza expunerii la radiații nucleare, este important ca cei mici, în special nou-născuții, să beneficieze de tratamentul preventiv adecvat, în eventualitatea unei urgențe.
Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie, de asemenea, să fie foarte atente într-o situație de urgență pentru că, și în cazul lor, este nevoie de tratament preventiv cu iodură de potasiu, pentru protejarea lor și a bebelușului.
În ceea ce privește adolescenții, această categorie de vârstă este mai puțin sensibilă în fața pericolelor radiațiilor nucleare, dar tot este important tratamentul preventiv. La fel ca și la adulții cu vârste de peste 40 de ani, riscul de cancer tiroidian sau de leziuni la nivelul tiroidei este mai scăzut, așa încât se recomandă consumul de iodură de potasiu numai dacă autoritățile competente emit o recomandare în acest sens. Așadar, nu se va consuma iodura de potasiu fără instrucțiuni precise, mai ales pentru că adolescenții sunt vulnerabili în fața reacțiilor alergice ce pot apărea de la ingerarea de iodură de potasiu.
Cantitatea de iodură de potasiu care trebuie administrată celor mici este stabilită în funcție de vârstă și de greutate. Aceasta se găsește sub formă lichidă sau sub formă de comprimat de 65 mg, respectiv 130 mg.
La bebeluși și la copiii care nu pot ingera pastile, acestea pot fi zdrobite și administrate cu un lichid plăcut la gust, sau pur și simplu se poate opta pentru varianta lichidă de substanță.
Conform FDA, copiii cu vârste între 12 și 18 ani, cu o greutate mai mare de 68 kilograme, pot consuma o pastilă de 130 mg sau 2 ml de iodură de potasiu lichidă, în timp ce copiii din aceeași categori de vârstă, cu o greutate sub 68 kilograme, pot consuma o pastilă de 65 mg sau un 1 ml de lichid pe zi.
Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani pot consuma o pastilă de 65 mg sau un 1 ml de iodură de potasiu lichidă, iar cei cu vârste cuprinse între o lună și 3 ani au voie la o jumătate de comprimat de 65 mg sau 0.5 ml iodură de potasiu lichidă.
Nu în ultimul rând, nou-născuții și sugarii mai mici de o lună pot consuma o pătrime dintr-un comprimat de 65 mg sau 0.25 mg de iodură de potasiu lichidă.
În general, pastilele sunt greu de separat pentru un dozaj corect. Prin urmare, deși informațiile de mai sus reprezintă recomandările oficiale, în cazul unei urgențe, copiii aflați în școli pot consuma o tabletă întreagă, chiar și dacă este vorba despre una de 130 mg, dacă numai acestea sunt disponibile la momentul dat.
Posibile reactii adverse la iodura de potasiu
De regulă, orice persoană poate consuma un tratament preventiv cu iodură de potasiu fără niciun risc pentru sănătate. Cu toate acestea, există o serie de reacții adverse cunoscute în ceea ce privește consumul de iodură de potasiu. În consecință, este important să vorbești cu medicul curant înainte de a ingera orice formă de iodură de potasiu. Acest lucru este cu atât mai important, dacă suferi de anumite afecțiuni medicale, în special de boli cronice. În asemenea situații, este posibil ca tratamentul preventiv cu iodură de potasiu să nu fie o opțiune bună pentru tine. Medicul este cel mai în măsură să te sfătuiască cu privire la siguranța consumului de iodură de potasiu pentru tine și membrii familiei tale.
Când vine vorba de reacții adverse, este important să monitorizezi felul în care te simți după ce ai consumat iodură de potasiu, în special în primele câteva ore de la ingerare. Același lucru este valabil și pentru cei din jurul tău, în special dacă este vorba despre copii și bebeluși.
Se poate întâmpla să observi o serie de reacții alergice imediat după consumul de iodură de potasiu, iar printre cele mai frecvente simptome se numără:
- dureri de stomac sau deranjament stomacal;
- reacții alergice cutanate;
- senzație de inflamare la nivelul gurii, salivare excesivă.
Pe termen lung, pot apărea anumite tulburări sau complicații ale glandei tiroide, dar această reacție adversă este foarte rară.
Cel mai frecvent, reacțiile alergice apar atunci când persoana în cauză consumă o cantitate mai mare față de cea recomandată pentru vârsta și greutatea sa. De asemenea, ele pot apărea dacă iodura de potasiu se consumă peste durata de timp recomandată, Dacă se întâmplă să fie vorba despre o zi sau două în plus, nu ar trebui să fie nicio problemă, dar este cel mai bine să nu îți asumi niciun risc de sănătate.
Uneori se poate întâmpla ca reacțiile adverse să apară dacă persoana are probleme de tiroidă preexistente. Adesea, acestea nu se cunosc, așa încât nu se poate stabili o legătură directă.
În ceea ce privește consumul în exces de iodură de potasiu, la copiii mai mici de o lună poate apărea hipotiroidismul, o afecțiune în care nivelul de hormoni tiroidieni este foarte mic. În situația in care afecțiunea nu este depistată și tratată la timp, ea poate duce la leziuni cerebrale serioase.
Pentru a-ți proteja copilul, este important să verifici în mod regulat activitatea hormonală a acestuia, dacă a primit mai mult de o doză de iodură de potasiu la o vârstă fragedă, și să nu îi administrezi această substanță fără o recomandare din partea medicului.
Iodura de potasiu poate fi cumpărată din orice farmacie, fără nevoia unei rețete de la medic. De asemenea, poate fi comandată și online, de la farmacii virtuale, dar aici poate exista riscul cumpărării unui produs neconform.
Dacă vrei să ții în casă iodură de potasiu, pentru orice eventualitate, asigură-te că este depozitată într-un spațiu ferit de lumină, uscat și răcoros. Nu uita că iodura de potasiu, ținută în condiții optime de depozitare, este valabilă undeva între 5 și 7 ani.
Surse articol: webmd.com fda.gov