Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Mirela Floricescu - Redactor

Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o substanță inofensivă pentru majoritatea persoanelor lor le poate cauza un disconfort major. O alergie provoacă reacții diverse, astfel că trebuie să înveți să recunoști atunci când cel mic are o astfel de problemă. Află mai jos ce provoacă alergia la bebeluși, dar și ce tratamente sunt recomandate.

Ce sunt alergiile la bebeluș?

Bebelușii pot suferi de mai multe tipuri de alergii. Alergia la bebeluși trebuie tratată cu seriozitate de către părinți, deoarece reprezintă un lucru deranjant pentru cei mici. În primul rând, trebuie să știi că o alergie la copii este o reacție adversă a sistemului imun la o substanță de altfel inofensivă pentru majoritatea persoanelor. De exemplu, o alergie pe față la bebeluși este asociată cu sensibilitatea la unele alimente. Factorii care declanșează reacția alergică se numesc alergeni.

bebelus-cu-bubite-rosii-pe-tot-corpul

În mare parte, alergiile la bebeluși pot însemna sensibiliate crescută la factorii de mediu, alimente sau unele medicamente. Alergiile nu sunt specifice doar la bebeluși, deoarece ele se pot dezvolta la orice vârstă. De altfel, orice persoană poate deveni alergică la alimente sau medicamente încă de la primul contact cu produsul sau substanța respectivă sau chiar după mai multe administrări. În timpul unei alergii, organismul atacă alergenii, provocând astfel reacții care variază de la moderat la letal. Identificarea și eliminarea alergenului este esențială. În acest mod sunt prevenite viitoare reacții alergice.

Ce este anafilaxia (reacția anafilactică)?

Majoritatea copiilor nu prezintă reacții severe la alergii, dar alții pot sufei o reacție care să le pună în pericol viața, denumită anafilaxie sau șoc anafilactic. Anafilaxia nu este frecvent întâlnită, dar pentru că este amenințătoare de viață trebuie să cunoști semnele acestei reacții tocmai pentru a fi pregătit să-ți ajuți imediat copilul. Anafilaxia poate debuta ca o reacție ușoară care să devină treptat severă.

Dacă anafilaxia este o reacție la o alergie la bebeluși de la mâncare, atunci poate debuta la câteva secunde după ce produsul a fost consumat sau chiar după 2 – 3 ore. Anafilaxia implică mai multe organe, de aceea simptomele principale sunt: leșinul, dificultățile în respirație, umflarea limbii, a feței sau a gâtului. Dacă micuțul sau micuța ta are șoc anafilactic trebuie să ajungă de urgență la spital, deoarece netratată, această reacție severă poate fi fatală. Dacă bănuiești că bebelușul are anafilaxie, apelează numărul de urgență 112. În cele mai multe situații, copiilor diagnosticați cu șoc anafilactic le este injectată epinefrina și sunt ținuți sub observație până la 24 de ore.

Citește și: Cum îți dai seama că al tău copil are alergie la animale?

Ce este alergia la latex?

Copiii nu se nasc cu alergie la latex, dar o pot dezvolta dacă sunt expuși la obiecte din acel material. Alergia la latex presupune faptul că organismul respinge proteina din latexul natural. Reacția alergică la latex poate să apară imediat sau poate fi întârziată. Și pudra din unele produse pot expune copiii la latex. De asemenea, alergia la latex poate să apară doar în zona corpului unde copilul a intrat în contact cu materialul. De cele mai multe ori, latexul provoacă o alergie la bebeluși cu bubițe.

Cel mai frecvent întâlnite obiecte din latex sunt:

  • Suzetele, scutecele și biberoanele
  • Mănușile de menaj
  • Îmbrăcămintea
  • Baloanele
  • Dispozitivele medicale
  • Lacul pentru unghii
  • Unele alimente precum bananele, avocado, castanele sau guma de mestecat

Ce este alergia la căldură?

Deseori adulții și copiii se confuntă cu miliaria sau alergia la căldură. În ceea ce pivește strict copiii, miliaria apare cu precădere la bebeluși. Despre alergie la căldură la bebeluși se poate spune faptul că sezonul cald, hainele groase sau temperatura foarte mare din locuință sunt factori pentru alergia la căldură. Această alergie la căldură se manifestă sub forma unor mici pete roșiatice, localizate pe față, gât sau trunchi. Transpirația în exces care se acumulează la nivelul glandelor sudoripare blochează canalele de eliminare. Glandele sudoripare ale bebelușilor sunt oricum mici și nedezvoltate, astfel că porii se blochează sau se inflamează, determinând astfel înroșirea pielii. O alergie la bebeluși pe corp de la căldură poate fi prevenită dacă micuțul este îmbrăcat cu hăinuțe potrivite din materiale naturale. Dacă este îmbrăcat prea gros, atunci copilul va transpira în exces. Totodată, pe timpul verii bebelușul trebuie îmbrăcat cu haine lejere și subțiri pentru a se simți confortabil. Chiar dacă are mâinile și picioarele mai reci, acest lucru nu înseamnă că celui mic îi este frig, ci este un semn că sângele este îndreptat către stomac, favorizând astfel digestia.

femeie-care-alica-unguent-piciorul-unui-bebelus-care-are-puncte-rosii

Retragerea într-un loc răcoros, calmarea copilului, schimbarea hainelor, reducerea temperaturii din camera în care doarme, răcirea zonelor afectate de alergie cu ajutorul unor prosoape umede sau menținerea uscată a pielii sunt primele măsuri care trebuie luate pentru a vindeca alergia la căldură. În câteva zile de la apariție, respectând metodele anterioare, petele roșiatice ar trebui să dispară. În schimb, dacă această alergie la bebeluși nu dispare și apar și alte reacții precum febră peste 38℃, frisoane, puroi în zonele afectate sau durere care se accentuează, atunci trebuie să mergi cu micuțul la medic pentru un consult.

Care sunt factorii care provoacă alergiile?

Principalii factori care provoacă alergiile la bebeluși sunt:

  • Moștenirea genetică: este foarte importantă în stabilirea diagnosticului de alergie la bebeluși. Dacă unul dintre părinți este alergic la anumite lucruri, atunci există șanse cu 25% mai mari ca bebelușul să dezvolte, la rândul său, anumite alergii. Tipul de alergie nu este neapărat moștenit, la fel cum nici reacțiile nu sunt aceleași. Există, însă, și unii copii care dezvoltă alergii și care nu au în familie membrii cu alergii.
  • Sezonul: alergiile pot fi sezoniere sau cronice, în funcție de alergen. Partea bună este că pe măsură ce copilul crește și sistemul lui imunitar se maturizează, există șanse foarte mari să scape de alergie.
  • Acarienii și sporii mucegaiului: se găsesc peste tot, adică în lenjeriile pentru pat, pe mobilă sau în covoare. Practic, copilul are contact cu ei în fiecare zi. Mucegaiul provoacă adesea un răspuns anormal din partea organismului. 
  • Animalele de companie: prezența unor pisici sau a unor căței în preajma bebelușului pot declanșa o alergie severă. Proteinele din părul și saliva animalelor sunt potențiali alergeni.

baietel-cu-pete-rosii-pe-la-gura-care-musca-dintr-un-mar

De asemenea, vorbim și despre alergie alimentară la bebeluși, mai ales odată cu debutul perioadei de diversificare. Astfel, există alergie la bebeluși la diversificare, iar printre alimentele la care copilul poate fi sensibil se numără:

  • Căpșunile: pot provoca un răspun imun, care poate duce la eliberarea histaminei. Această histamină poate determina semne și simptome ale unei alergii. Orice alergie la căpșuni la bebeluși se manifestă prin crampe abdominale, greață, urticarie, umflarea buzelor sau diaree.
  • Laptele: o alergie la lapte la bebeluși este foarte des întâlnită. Adesea vei auzi de alergie la proteina din lapte la bebeluși, deoarece sistemul imunitar al celui mic reacționează exagerat. De fiecare dată când bebelușul bea lapte, organismul lui vede proteina ca fiind dăunătoare și luptă din greu cu ea. Un copil alergic la laptele de vacă prezintă simptome imediat după masă, iar cei cu probleme la formulă pot avea alergie chiar și la câteva zile distanță. Există și situații în care apare o alergie la bebelușii alăptați, iar primul lucru pe care trebuie să-l faci în acea situație este să suni pediatrul. Dacă este pus diagnosticul de alergie, atunci medicul poate recomanda doar formule de lapte praf hipoalergenice și complet hidrolizate.
  • Ouăle: se introduc în alimentația copiilor începând cu vârsta de 6 luni, dar trebuie intens prelucrat termic pentru a fi consumat de către cei mici. O alergie la ou la bebeluși presupune că sistemul imunitar luptă împotriva proteinei din acest produs. Caracteristica principală a alergiei la ou este că, în general, copiii au o reacție încă de la prima administrare. Copiii cu alergie la proteina din oul de găină sunt, de regulă, alergici și la ouă de la alte păsări cum ar fi cele de prepeliță, gâscă sau rață. Recomandarea generală pentru a evita reacțiile alergice este de a elimina cu totul din alimentație ouăle sau produsele care au ca ingredient secundar acest produs.
  • Peștele: alergia la pește persistă toată viața și nu există altă soluție decât evitarea strictă a consumului respectivului aliment. Cele 3 clase de alimente de origine marină sunt peștii, crustaceele și moluștele.
  • Nucile, migdalele, caju
  • Soia
  • Cerealele cu gluten

Citește și: Cum introduci alunele și nucile în alimentația copilului?

Care sunt simptomele alergiilor?

Fiecare bebeluș experimentează diferit simptomele alergiilor. Este important ca părinții să fie atenți la fiecare schimbare pe care o observă la copilul lor. De asemenea, episoadele de alergie nu seamănă între ele. Astfel că, o alergie la bebeluși ușoară în trecut nu înseamnă o alergie nesemnificativă în viitor.

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor la bebeluși sunt:

  • Urticariile (erupții roșiatice)
  • Umflarea feței, a picioarelor sau a brațelor
  • Mâncărimile
  • Sângele în scaun
  • Rinoreea sau nasul înfundat
  • Eczemele
  • Tusea seacă sau cu secreții
  • Dificultățile în respirație
  • Respirația șuierătoare
  • Respirația rapidă sau senzația de strâmtoare în piept
  • Greața sau vărsăturile
  • Diareea sau constipația
  • Durerile abdominale
  • Cefaleea
  • Irascibilitatea
  • Oboseala accentuată
  • Stările de leșin

Citește și: Totul despre alergiile alimentare ale bebelușului

Când ar trebui să iei legătura cu medicul?

La majoritatea copiilor, simptomele alergiilor încep să dispară după câteva zile. De exemplu, pentru o alergie la bebeluși de la căldură este necesară răcirea zonelor afectate, iar pentru alergie la detergent la bebeluși este necesară eliminarea produsului din rutina de curățenie. Însă, există și situații în care se impune vizita la medic. În cazul în care vorbim despre o alergie la bebeluși cu simptome recidivante cum  ar fi erupțiile sau febra, atunci trebuie să mergi cu cel mic la medic. De asemenea, urgențe medicale sunt considerate și primele semne ale unei infecții cum ar fi sângerările sau apariția puroiului. Reacțiile anafilactice se manifestă prin umflarea buzelor, respirație șuierătoare sau plâns continuu. Anafilaxia și infecțiile sunt un semn că bebelușul este în pericol, astfel că necesită asistență medicală imediată.

Ce teste trebuie făcute copilului sau bebelușului pentru a fi depistată alergia?

După ce ai ajuns cu bebelușul la medic, acesta în va examina fizic. Dacă medicul consideră faptul că este vorba despre o alergie, următorul pas îl reprezintă efectuarea testelor diagnostic. Testele diagnostic pentru alergie la bebeluși sunt:

  • Analizele de sânge
  • Analiza urinei
  • Testele cutanate

Ce tratamente sunt recomandate în combaterea alergiilor?

Nu orice alergie la bebeluși necesită tratament. De exemplu, o erupție minoră poate trece de la sine în decurs de câteva ore. În schimb, dacă simptomele alergiei sunt severe, atunci este necesar un tratament pentru ameliorarea disconfortului resimțit de către cel mic.

femeie-care-aplica-crema-pe-intreg-piciorul-unui-bebelus-care-este-plin-de-bubite-rosii

Tratamentul diferă în funcție de tipul alergiei și de simptomele pe care bebelușul le are. În primul rând, este foarte important să nu expui copilul la factorii alergeni și cele mai bune căi de a face asta sunt următoarele:

  • Ștergerea prafului și aspirarea covoarelor de minim 2 ori pe săptămână (dar copilul nu trebuie să fie în aceeași cameră unde se face curățenie);
  • Așternutul pentru pat trebuie spălat o dată pe săptămână în apă fierbinte pentru eliminarea microorganismelor;
  • Dacă există animale de companie, bebelușul nu trebuie să intre în contact cu acesta;
  • Mucegaiul din locuință trebuie prevenit prin folosirea unui aparat de aer condiționat în sezonul cald, iar baia și bucătăria trebuie curățate cu soluții dezinfectante;
  • Renunțarea la detergenții, săpunurile și gelurile pentru duș cu parfum, în favoarea unor produse hipoalergenice care nu pot irita pielea bebelușului;
  • Folosirea unei creme hidratante pe zonele afectate de alergie previn uscarea pielii (cremele cu hidrocortizon sunt utile în tratarea erupțiilor cutanate provocate de acnee, dar trebuie să fie aplicate pe piele doar cu acordul medicului).

În schimb, dacă bebelușul prezintă simptome recidivante sau disconfortul resimțit este prea mare, atunci sunt recomandate tratamentele medicamentoase. Medicamentele sau un sirop pentru alergie la bebeluși nu se dau fără acordul medicului, deoarece unele dintre ele sunt interzise copiilor sub 2 ani. Un tratament pentru alergie la bebeluși recomandat de medic poate cuprinde următoarele:

  • Fluide administrate intarvenos
  • Medicamente pentru febră, durere sau erupție
  • Medicamente intravenoase (precum steroizii)
  • Antihistaminice
  • Tratament pentru căile respiratorii

Citește și: 7 alimente alergenice la care  să renunți când alăptezi

O alergie la bebeluși pe față sau pe corp poate însemna o sensibilitate pe care cei mici o au la factorii de mediu, medicamente sau alimente. Orice alergie la bebeluși trebuie tratată cu seriozitate, deoarece poate provoca reacții de la moderate până la letale. Dacă bebelușul tău prezintă simptomele unei alergii, atunci este esențial să discuți cu pediatrul despre acest lucru. Cu toate că alergia la bebeluși poate să treacă de la sine în decurs de câteva ore, este recomandat să informezi medicul despre starea micuțului tău tocmai pentru a primi cele mai bune sfaturi.

Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, reginamaria.ro, totuldespremame.ro, sensiblu.com, desprecopii.com, philips.ro, medlife.ro, sfatulmedicului.ro, suntmamica.com, sfaturimedicale.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    © 2025 Qbebe