Totul despre alergiile alimentare ale bebelusului

Totul despre alergiile alimentare ale bebelusului

Raluca Cristea

Alergia alimentara la bebelusi apare atunci cand organismul micutului vede un anumit aliment ca fiind toxic, desi noua ni se poate parea un aliment banal. Sugarii sunt cei mai expusi la alergii alimentare din cauza imaturitatii sistemului imunitar si digestiv. Istoricul de alergii in familie poate chiar sa agraveze aceasta asa zisa predispozitie a sugarului.


Care sunt cauzele alergiilor alimentare la bebelusi?

Nimeni nu a putut descoperi pana acum cu exactitate care este mecanismul de declansare a alergiilor alimentare la bebelusi, insa intr-adevar, exista o serie de factori care provoaca alergia alimentara:
- factorul genetic ( riscul aparitiei unei alergii la bebelusul cu parinti alergici este de 40 - 60%, fata de doar 5 - 15% in cazul copilului fara parinti alergici);
- diversificarea alimentatiei inceputa mai devreme (inainte de 5 luni) sau incorect;
- poluarea;
- stresul, lipsa somnului si socurile pe care le poate suferi bebelusul.

Care sunt alimentele care provoaca alergii bebelusilor?

Alergiile alimentare ale bebelusilor sunt provocate in proportie de 90% de zece alimente - lapte, oua, alune, nuci, fructe acrisoare, soia, faina de grau, peste, fructe de mare, fructe exotice.

Cel mai des intalnita alergie alimentara la bebelusi (40%) este alergia la laptele de vaca. 20% dintre alergii apar dupa consumul de soia. Si daca prima ta reactie este sa spui ca bebelusul nu are cum sa manance soia, afla ca soia este prezenta in majoritatea sosurilor pentru salate, in unele lactate sau in compozitia mezelurilor si pateurilor din comert.

Mai mult, daca alergiile la oua, lapte, soia si grau dispar dupa copilarie, cele la arahide, nuci, peste, fructe de mare si fructe exotice raman de obicei pe viata.

alergie alimentara

Care sunt simptomele alergiilor alimentare la bebelusi?

In functie de severitatea alergiei alimentare, simptomele apar la cateva minute sau chiar la cateva zile dupa ce bebelusul a consumat alimentul pe care organismul il considera alergen.

Desi micuti, bebelusii au aceleasi simptome de alergie alimentara ca si adultii: iritatii ale pielii, secretii nazale, respiratie suieratore si varsaturi (in cazul alergiei la soia sau lapte), plans puternic, diaree sau constipatie, sangerari rectale, greata si varsaturi, colici si crampe, mancarimi, umflaturi, stagnare in acumularea de greutate.

Simptomele alergiei sunt intense, chiar grave, atunci cand bebelusul sufera de o alergie incrucisata. Mai mult, simptomele oricarei alergii sunt agravate de stres, fum de tigara si frig.

Cel mai sever simptom si din pacate, rapid, este anafilaxia sau socul anafilactic, care, daca nu este depistat si oprit la timp, duce la deces. Anafilaxia apare la cateva minute sau ore dupa ingerarea alimentului problema si, in cazul bebelusilor, este provocata mai des de nuci si alune.

 diversificarea alimentatiei

Ce inseamna alergie incrucisata?

Alergia incrucisata consta in asocierea a doua tipuri de alergii intr-unul singur, mai precis o alergie la un anumit tip de polen asociat cu o alergie alimentara, de exemplu:
- alergie la polen de mesteacan sau mar asociata cu alergia la piersici si caise;
- alergie la polen de mesteacan sau mar asociata cu alergia la morcov sau cartof;
- alergie la polen de graminee asociata cu alergia la rosii.

Care este tratamentul alergiilor alimentare la bebelus?

Daca ii dai bebelusului mai mult lapte de vaca, medicul iti va recomanda sa treci la o formula de lapte cu soia sau doar la lapte de san, fie prin alaptare, fie prin mulgere. Daca soia ii provoaca alergie bebelusului tau, atunci medicul iti va recomanda o formula elementara.

Daca bebelusul are alergie la lapte si nu il hranesti la san, trebuie sa ii dai o formula de lapte pe baza de soia sau o formula hipoalergenica (marcata cu HA). Aceasta din urma are ca baza tot laptele de vaca, insa enzimele sunt procesate, astfel incat sa nu mai poata sa produca alergii. Exista 2 tipuri de formule hipoalergenice si anume: formule hidrolizate extensiv (proteinele laptelui de vaca sunt descompuse in particule mici, foarte putin alergenice) si formule pe baza de aminoacizi (formula recomandata bebelusilor care nu suporta prima formula).

Daca alergia este severa, atunci medicul iti va prescrie si corticosteroizi.

Daca bebelusul a facut soc anafilactic, odata ajuns de urgenta la spital, i se va administra epinefrina. La fel, daca tu suferi de o alergie severa si nu trebuie sa i-o transmiti micutului sau daca bebelusul tau sufera de o alergie severa, medicul te va invata cum sa folosesti seringile auto injectabile cu epinefrina.

Mai mult, tratamentul prescris de medic depinde de diagnostic, pentru ca trebuie mai intai sa se faca diferenta intre o alergie alimentara si o intoleranta alimentara. Acestea sunt diferite si se trateaza diferit, iar adevarata afectiune se stabileste prin anamneza si teste specifice.

Tratamentul consta bineinteles si in atentia la alimentele pe care le consuma bebelusul si pe care le consumi si tu cel putin atat timp cat alaptezi.

sugar

Cum alaptezi un bebelus alergic?

Atunci cand alaptezi, fie eviti o alergie alimentara a bebelusului tau, fie risti sa o provoci. O eviti atunci cand nu consumi alimente care ar putea provoca reactii alergice bebelusului (vezi lista de mai sus) si o poti provoca prin laptele matern atunci cand tu consumi alimentele respective.

bebelus

Ce legatura exista intre diversificarea alimentatiei si alergiile alimentare?

Diversificarea alimentatiei inceputa prea devreme (inainte de 6 luni) predispune bebelusul la alergii alimentare. Daca bebelusul este alimentat doar prin alaptare la san pana la 6 luni si in urmatoarele 6 luni prin alaptare la san asociata cu o formula usoara de alimentatie, atunci riscul de aparitie a unei alergii alimentare scade simtitor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii te sfatuieste sa iti alaptezi cat se poate de mult bebelusul (cel putin 10 luni) si, daca vrei sa eviti aproape in totalitate alergiile alimentare ale bebelusului tau, sa respecti urmatoarele etape de diversificare: sa eviti produsele lactate pana la varsta de 1 an, sa eviti ouale pana la 2 ani si arahidele, nucile si migdalele pana la 3 ani. Atentie! Aceste reguli de diversificare nu sunt unele generale, ci unele aplicabile in cazul bebelusilor cu risc de dezvoltare a alergiilor (in functie de factorii de risc).


Copilul tau a facut o alergie alimentara?

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Cele mai norocoase zodii ale lui 2024. Le merge totul ca pe roate
    Cele mai norocoase zodii ale lui 2024. Le merge totul ca pe roate

    Trei zodii primesc binecuvântarea astrelor în anul 2024! Norocoșii vor avea succes în tot ceea ce fac și drumul pavat cu oportunități! Să vedem ce norocoși au tras...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile
    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile

    Un bărbat care s-a căsătorit recent povestește, pe Reddit, că a avut parte de un eveniment nefericit la nunta sa. Acesta a suferit o reacție alergică la parfumul pe care îl...

    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie
    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie

    Un alt efect negativ pe care l-a lăsat pandemia: un număr îngrijorător de adolescenți au dezvoltat tulburări alimentare din 2018, până în prezent. În aceeași...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii
    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii

    O mamă de peste hotare a pus internetul pe jar atunci când a anunțat că o va lăsa pe fiica ei să-și aleagă tortul de ziua ei. Micuța a ales un tort cu ciocolată și unt de...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    © 2024 Qbebe