Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze

Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când vezi că un bebeluș are obrăjori bucălați, dar și mânuțe și piciorușe grăsuțe, te gândești imediat că este bine hrănit și sănătos. Cu toate acestea, ai în vedere faptul că, pentru a ajunge la o astfel de concluzie, trebuie să se țină cont de ritmul de creștere în greutate a copilului în primul său an de viață. Parcurgând articolul de mai jos, poți afla detalii care țin de grăsimea corporală la bebeluși, astfel încât să înțelegi rolul acesteia și să îți dai seama când este cazul ca un părinte să se îngrijoreze și să consulte medicul pediatru în legătură cu greutatea bebelușului său.

Ce este grăsimea corporală a bebelușului

La fel ca în cazul copiilor mai mari și adulților, grăsimea corporală a bebelușului se referă la țesutul adipos ce se extinde în tot corpul. De exemplu, acest țesut se găsește sub piele, între mușchi, între organele interne, dar și la nivelul măduvei osoase, tălpilor și palmelor. 

La naștere, procentul de grăsime corporală a unui bebeluș este de 15%. Cele mai cunoscute tipuri de grăsime corporală sunt:

  • Țesutul adipos alb: este rezultatul depozitării caloriilor în exces. Astfel, când se consumă prea multe calorii, corpul le convertește într-o rezervă de energie care constituie, de fapt, grăsimea albă. Aceasta se depozitează în special în zona abdominală;
  • Grăsimea brună: se acumulează mai ales în zona gâtului și generează căldură prin arderea caloriilor. Nou-născuții au un procent mai ridicat de grăsime brună decât adulții. Principalul rol al grăsimii brune este, la bebeluși, să-i protejeze de hipotermie, adică de scăderea severă a temperaturii interne a corpului.

Imediat după naștere, în primele 5-7 zile, este normal ca bebelușul să scadă în greutate în contextul în care corpul pierde apă, ceea ce reprezintă o adaptare la mediul extrauterin. Spre exemplu, la bebelușii hrăniți cu lapte praf pierderea în greutate este de aprox. 5%, iar la cei hrăniți cu lapte matern este de aprox. 7-10%. Majoritatea bebelușilor încep să revină la greutatea avută la naștere în primele 10-14 zile de viață. În situațiile în care aceștia pierd mult în greutate pentru că se îmbolnăvesc, poate să dureze mai mult de 3 săptămâni până când o recuperează.

cadru medical care incearca sa cantareasca un nou nascut imbracat in costumas alb

În general, în primele 3 luni de viață, un bebeluș ar trebui să câștige în greutate, pe zi, aprox. 28 g. În jurul vârstei de 4 luni, câștigul în greutate se diminuează, ajungând la aprox. 20 g pe zi. Pe măsură ce crește, în jurul vârstei de 6 luni, este firesc să ia în greutate aprox. 10 g pe zi. Până la această vârstă, ar trebui ca un bebeluș să-și dubleze greutatea avută la naștere. De asemenea, până la vârsta de 1 an, ar trebui să-și tripleze greutatea.

Greutatea unui bebeluș și ritmul în care ia în greutate depind de numeroși factori, cum ar fi:

  • Modalitatea de hrănire: de cele mai multe ori, un bebeluș alăptat câștigă mai lent în greutate decât unul hrănit cu lapte praf;
  • Vârsta de la care începe să aibă o alimentație solidă;
  • Dacă se odihnește suficient: potrivit unui studiu publicat în „Journal of Clinical Sleep Medicine”, bebelușii care în primele 6 luni de viață dorm mai puțin de 12 ore pe zi au un risc mai ridicat de a câștiga excesiv în greutate și de a avea un indice de masă corporală (IMC) crescut la vârsta de 3 ani prin comparație cu cei care dorm mai mult de 12 ore;
  • Tipul de hrană solidă primită în cadrul procesului de diversificare a alimentației;
  • Dacă primește numeroase gustări între mese după ce se familiarizează cu alimentele solide; 
  • Dacă i se dau și alimente tip fast food odată cu diversificarea alimentației.

De ce apare grăsimea corporală a bebelușului

Depozitele de grăsime corporală a bebelușului sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului, un organ ce are nevoie constant de multă energie. Practic, grăsimea corporală de sub piele furnizează cetone, o sursă de energie utilizată de țesuturile de la nivelul creierului în lipsa glucozei. Creierul bebelușilor are dimensiuni mari în raport cu restul corpului și este estimat că are nevoie de 50-60% din energia de care dispun. Practic, bebelușii au rezerve de energie sub forma depozitelor de grăsime, putând să le folosească în cazul în care nu dispun de o nutriție adecvată. 

Rezervele de grăsime din corpul bebelușilor cresc în primele 4-9 luni de viață. În acest interval, micuții trec prin două schimbări semnificative:

  • Creșterea expunerii la agenți patogeni care îi pot îmbolnăvi întrucât încep să se târască și să ia în gură lucrurile pe care pun mâna;
  • Începutul procesului de diversificare a alimentației.

Pentru a face față schimbărilor menționate și pentru a avea parte de o dezvoltare optimă, bebelușul are nevoie, pe lângă lapte matern și/sau lapte praf, și de alte alimente bogate în nutrienți, inclusiv în grăsimi sănătoase.

Modul în care bebelușii iau în greutate variază mult. De pildă, anumiți bebeluși cresc în greutate într-un timp scurt, dar apoi ritmul de creștere încetinește. În același timp, nu este exclus ca un bebeluș să ia în greutate mai lent, dar această creștere să fie constantă și, de aceea, reușește să-i ajungă din urmă pe cei care cresc în timp mai scurt.

femeie care a pus pe cantar un bebelus pentru a-l cantari in timp ce alta femeie se uita la micut cu entuziasm

Când trebuie să te îngrijoreze grăsimea corporală a bebelușului

Medicii pediatri atrag atenția asupra următorului aspect: părinții nu trebuie să se raporteze doar la cifre când vine vorba de greutatea unui bebeluș. De fapt, un motiv de îngrijorare este când acesta crește mai degrabă în greutate decât în înălțime.

Printre cele mai importante cauze responsabile de creșterea accelerată în greutate a unui copil aflat în primul an de viață se numără:

  • Tendința de a-l calma dându-i imediat să mănânce: în schimb, se recomandă să se țină cont și de alte semne care arată că bebelușului îi este foame. De exemplu, își duce mânuțele la gură, întoarce capul după sân sau după biberon, își linge buzele, închide și deschide în mod repetat gurița, deschide gurița când vede o linguriță, suge jucăriile etc.;
  • Creșterea numărului de calorii din laptele praf prin adăugarea unor ingrediente: de exemplu, când se adaugă cereale pe bază de orez; 
  • Suplimentarea numărului de calorii, după diversificarea alimentației, oferindu-i în mod constant sucuri de fructe: un copil sub vârsta de 1 an nu trebuie să consume deloc astfel de sucuri. Este recomandat ca un copil de 1-3 ani să nu consume zilnic mai mult de 120 ml suc de fructe.

În același timp, este cazul ca un părinte să își facă griji în legătură cu greutatea bebelușului său dacă observă anumite întârzieri în privința dobândirii abilităților motorii. De exemplu, când un bebeluș este prea greu pot interveni următoarele situații:

  • Nu începe să se rostogolească în jurul vârstei de 4 luni;
  • Nu începe să se târască în jurul vârstei de 7-10 luni;
  • Nu face primii pași în jurul vârstei de 1 an.

Ține cont de faptul că, în funcție de vârsta pe care, este indicat ca un bebeluș să fie cântărit și măsurat după cum urmează:

  • Când are între 2 săptămâni și 6 luni: o dată pe lună;
  • Când are între 6 și 12 luni: o dată la două luni;
  • Când are peste 12 luni: o dată la 3 luni.

Ori de câte ori ajungi să te întrebi dacă nu cumva bebelușul tău este gras, discută cu medicul pediatru. Dacă acesta din urmă consideră că este nevoie ca ritmul de creștere în greutate a micuțului să încetinească, îți poate recomanda să iei măsuri precum sunt cele de mai jos:

  • În cazul în care îți hrănești bebelușul atât cu lapte matern, cât și cu lapte praf, încearcă să crești frecvența sesiunilor de alăptare;
  • Optează pentru un biberon mai mic decât cel cu care îți hrănești de obicei bebelușul;
  • Întreabă medicul pediatru care este cea mai potrivită formula de lapte pentru copilul tău;
  • Când bebelușul este agitat, nu te grăbi să-i pui imediat la dispoziție biberonul: în schimb, srăduiește-te să găsești și alte modalități de a-l calma. De exemplu, schimbă-i poziția în care stă, leagănă-l, cântă-i, plimbă-l etc;
  • Evită să-i oferi alimente foarte procesate, cum ar fi cereale dulci de exemplu;
  • Alege cu grijă alimentele finger food: în loc să-i dai adesea alimente care conțin carbohidrați, cum ar fi paste spre exemplu, obișnuiește-l să consume bucățele de fructe și de legume;
  • După diversificarea alimentației, orientează-te către gustări care să-i pună la dispoziție mai ales cereale integrale, fructe și legume;
  • Stimulează-l să fie cât mai activ: pe măsură ce face progrese în dezvoltarea motorie, încurajează-l să se miște cât mai mult, de pildă să petreacă timp pe un covoraș de joacă, să se rostogolească pentru a ajunge la o jucărie, să se ridice în picioare sprijinindu-se de o canapea etc.

mama care se joaca pe podea cu bebelusul ei

Chiar dacă vrei să ții cât mai bine sub control grăsimea corporală a bebelușului și să te asiguri că are o greutate sănătoasă, nu ignora următoarele sfaturi ale medicilor:

  • Bebelușii au nevoie de o dietă bogată în grăsimi pentru a beneficia de o dezvoltare armonioasă;
  • Restricțiile calorice în vederea scăderii în greutate nu sunt recomandate copiilor de 2 ani sau mai mici.

Ce faci dacă ai un copil supraponderal

Surse foto: istockphoto.com, Image by freepik

Surse articol: americanpregnancy.org, babycentre.co.uk, cdc.gov, healthline.com, jcsm.aasm.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, nbcnews.com, sapiens.org, thebump.com, unicef.org

Articolul urmator
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

    Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!
    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!

    În ziua de azi, ideea conform căreia bărbații se ducdoar la muncă și fac bani nu mai este de actualitate. În schimb, din ce în ce mai mulți bărbați își...

    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?
    Când ar trebui să înceapă copilul să meargă singur la școală?

    Toamna se apropie cu pași repezi, iar micuțul tău urmează să înceapă noul an școlar. Dacă e deja mai măricel, probabil te întrebi dacă e momentul potrivit să-l...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu
    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu

    Orice sarcină surprinde viitoarea mamă într-un mod plăcut. Ce se întâmplă când sarcina este o reală surpriză și este descoperită în momentul...

    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani
    Am ales să nu am copii și simt că mă urmărește imaginea bebelușului pe care l-am avortat când aveam 18 ani

    O decizie greșită luată în tinerețe poate schimba complet și drastic destinul oricui. Din impulsivitate, rușine, din cauza situației de moment, o tânără a curmat viața...

    © 2024 Qbebe