Pielea bebelușului în primele zile și săptămâni de viață este foarte sensibilă. Copilul trece de la viața intrauterină la cea extrauterină, dintr-un mediu umed într-un mediu uscat, de aceea este posibil ca pielea lui să își schimbe de la o zi la alta culoarea, aspectul, elasticitatea și chiar să se descuameze.
Pielea bebelușului se descuamează în primele săptămâni după naștere, de aceea medicii specialiști recomandă ca micuțul să fie spălat doar cu apă și săpun dermatologic. Părinții vor acorda îngrijire suplimentară pliurilor din zona gâtului, brațelor sau zonei inghinale. Iar băița este obligatorie din prima zi de viață, cu respectarea măsurilor de îngrijire a zonei ombilicale.
Dacă ai observat că pielea bebelușului tău s-a descuamat în primele zile sau săptămâni de viață, nu este necesară intervenția medicală, nu este indicat să intervii cu creme sau diferite soluții recomandate de alte mămici, de prietene, vecine pentru că este un lucru absolut normal. În cazul în care pielea se descuameaza în mod vizibil timp de câteva săptămâni, este cazul să apelezi la medicul de familie, la medicul pediatru ori chiar la medicul dermatolog.
Cauzele principale ale descuamării pielii bebelușului
Aspectul neobișnuit al pielii bebelușului este cât se poate de normal, mai ales după naștere. Care este explicația? În timpul sarcinii, bebelușul stă în mediul umed, iar pielea sa este acoperită cu vernix caseosa, un strat de grăsime ce protejează pielea de lichidul amniotic și care o menține perfect hidratată la ieșirea din uter. De aici provine și expresia „piele de bebeluș”. Copilul apoi vine pe lume și stratul de vernnix caseosa este eliminat la prima scaldă. De regulă, prima băiță o fac asistentele sau moașele în maternitate, chiar după naștere. Schimbarea bruscă a mediului și a temperaturii poate provoca uscarea și descuamarea pielii copilului mic.
În termeni medicali, acest fenomen este cunoscut sub numele de descuamare fiziologică și apare la aproximativ 40-50% din nou născuți la 48 de ore după naștere. Descuamarea fiziologică poate dura câteva zile sau o săptămână și poate apărea oriunde pe corp, pe tot corpul, dar este frecvent întâlnită la nivelul extremităților. Bebelușii predispuși să sufere descuamare fiziologică sunt cei care se nasc cu o greutate mai mare, cei care se nasc mai târziu, motiv pentru care descuamarea aproape este inexistentă la bebelușii prematuri. Nu în ultimul rând, descuamarea pielii bebelușilor este frecventă la mamele tinere, cu obiceiuri toxice sau la mamele care nasc copiii pe cale naturală.
Adio piele sensibilă la bebeluș! Soluția mămicilor moderne
Cum se tratează descuamarea pielii la bebeluși?
De regulă descuamarea pielii dispare de la sine după câteva săptămâni de viață, dar părinții pot ajuta bebelușul să își păstreze pielea sănătoasă, fină și netedă prin oferirea îngrijirii specifice. Este recomandat ca părinții să aplice zilnic creme hidratante, să îmbăieze copilul cu săpunuri neutre specifice în apă călduță, iar baia nu trebuie să depășească 10 minute și nici să fie efectuată zilnic.
De asemenea, copilul trebuie menținut la o temperatură stabilă, să fie bine uscat după baie, după care să fie hidratat cu o cremă specifică pentru bebeluși foarte emolientă. Se va evita expunerea la soare și este complet interzisă încercarea eliminării cojilor pentru a cădea mai repede. În cazul în care descuamarea nu s-a rezolvat în primele săptămâni de viață, este indicat ca părinții să consulte medicul specialist pentru a se se asigura că totul este în regulă.
Pielea bebelușului: răspunsuri de la dermatolog la întrebările mamelor
Probleme de sănătate care pot determina descuamarea pielii bebelușului
În cazul în care pielea se descuamează în mod constant și după câteva săptămâni de la naștere este necesară intervenția unui medic specialist care va găsi cauza și tratamentul perfect. Este foarte posibil ca acesta să fie doar un simptom al unei afecțiuni de care suferă copilul și ale cărei simptome să îl supere foarte mult. Spre exemplu, copilul poate suferi de dermatită seboreică normală în primele trei luni de viață, care adesea necesită tratament.
De asemenea, bebelușul poate fi diagnosticat cu eczemă, o afecțiune care cauzează înroșirea și uscarea pielii sau chiar cu ihtioză, afecțiune care se manifestă prin descuamarea pielii, uscarea acesteia și căpătarea unui aspect solzos, combinată cu îngroșarea pielii.
Descuamarea pielii bebelușului nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți decât atunci când se prelungește pe o durată mai mare de câteva săptămâni. Respectați sfatul medicului, regulile de igienă ale copilului mic și veți vedea rezultate îmbucurătoare în scurt timp.
Surse foto: unsplash.com, istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: verywellhealth.com