Motive pentru care bebelușii au pielea sensibilă
Specialiștii vin cu următoarea precizare: în medie, pielea unui bebeluș este cu aproximativ 30% mai subțire decât pielea unui adult, iar intensitatea procesului de pierdere a umidității este mult mai ridicată decât în cazul persoanelor mature. De aceea, sensibilitatea pielii sale crește, fiind mai predispusă iritațiilor și uscăciunii.
Bebelușii vin pe lume acoperiți cu vernix (un strat de ceară protector), menit să-i protejeze de infecții și de prea mult lichid amniotic în viața intrauterină. Întrucât acesta creează o primă barieră naturală a pielii lor, nu trebuie îndepărtat forțat, ci trebuie lăsat să se elimine singur.
Treptat, după eliminarea vernixului, pielea bebelușilor se va obișnui treptat cu mediul extern, dar își va păstra încă un grad mare de sensibilitate, întrucât va dura mai mult timp până când își vor forma un strat hidrolipidic (alcătuit din apă și uleiuri). Acesta nu se va construi simultan pentru toate zonele corpului, iar în cele în care procesul se derulează mai greu va crește predispoziția spre iritații.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat cu privire la pielea bebelușilor este tendința spre hipersensibilitate. Ea este prezentă cam la 1 din 3 bebeluși și presupune o înroșire rapidă a pielii odată cu expunerea la diferiți factori externi (cum ar fi aerul prea rece, prea uscat, anumiți compuși chimici din detergenți, materialele din care sunt confecționate hăinuțele pe care le poartă etc.).. În aceste condiții, este posibil să apară și disconfort pentru bebeluș (precum senzația de piele care „strânge").
Având în vedere toate aspectele menționate, scopul tău va fi să poți îngriji pielea sensibilă a bebelușului, astfel încât, pe cât posibil, acesta să nu se confrunte cu diverse iritații.
Cum știi că bebelușul tău are pielea sensibilă
Semnele care îți demonstrează faptul că pielea bebelușului tău are nevoie permanent de o îngrijire atentă se referă la:
• Roșeață temporară
• Pielea uscată
• Bebelușul ar vrea să se scarpine
• Apariția unor pete inflamate în diverse zone ale corpului
Odată ce observi aceste manifestări, este esențial să te străduiești să elimini din factorii care le pot declanșa. Printre aceștia se numără:
• Fricțiunea accentuată
• Aplicarea de presiune asupra pielii bebelușului
• Expunerea îndelungată la soare, la vânt, la temperaturi scăzute
• Evitarea unui mediu în care predomină aerul uscat
• Utilizarea unor detergenți/ a unor balsamuri de rufe care nu sunt speciale pentru bebeluși
• Folosirea săpunului obișnuit
• Apa dură sau cea cu clor
• Fluctuațiile bruște de temperatură
Totodată, trebuie să știi că emoțiile intense și stresul pot avea și ele o influență negativă asupra pielii sensibile a bebelușului, facilitând înroșirea și creșterea riscului de apariție a iritațiilor.
Pielea sensibilă a bebelușului- cum să o îngrijești eficient
Printre măsurile menite să te asigure de faptul că bebelușul tău va avea o piele sănătoasă, care nu va ajunge hipersensibilă, se află și cele de mai jos:
Ai grijă ca pielea bebelușului să fie cât mai curată
Pe de o parte, este foarte important să ții casa curată pentru ca praful și diferiți alergeni să nu ajungă să provoace iritații și alergii.
Pe de altă parte, spală-ți regulat bebelușul, dar fără să faci excese, întrucât expunerea prea îndelungată la apă va elimina din umiditatea disponibilă în piele, facilitând uscarea.
Va fi binevenit pentru bebeluș dacă vei achiziționa produse menite să-i curețe delicat pielea, calmând-o totodată. Un asemenea produs este și Gelul curățător-calmant de la Mustela.
Conținând 98% ingrediente de origine naturală (Uleiul de avocado natural patentat, schizandra- o plantă care calmează pielea sensibilă-, surfactanți foarte blânzi, de origine naturală- curăță delicat chiar și cea mai sensibilă piele) , gelul este ideal pentru pentru utilizarea zilnică, pentru păr și corp, fiind potrivit inclusiv imediat după naștere. Nu numai că acesta poate să îndepărteze delicat impuritățile de pe păr și de pe corp, dar va și catifela pielea, îndepărtând neplăcuta senzație de uscăciune.
Tot ce va trebui să faci va fi să torni gelul calmant, hipoalergenic, în palme și gata, cu ajutorul spumei formate vei putea să cureți pielea și părul micuțului tău!
Fii atentă la cum îi vei face baie
Primul aspect pe care nu ar trebui să-l neglijezi este să nu-l îmbăiezi pe bebeluș în apă prea caldă (aceasta poate antrena uscăciunea pielii).
Când îl speli, apelează doar la produse delicate, bazate preponderent pe ingrediente naturale, fără conservanți.
Pentru a nu accentua mai mult sensibilitatea pielii bebelușului, nu îi freca pielea cu un prosop, ci tamponeaz-o ușor.
Acordă o atenție sporită zonei scutecului
Întrucât aceasta este una dintre cele mai sensibile zone ale corpului din cauza expunerii mai îndelungate la căldură și umezeală, este necesar să-i acorzi foarte multă grijă.
Pe lângă faptul că va trebui să-ți schimbi și de 7-8 ori pe zi bebelușul, utilizează produse speciale pentru curățarea blândă a zonei, ținând-o totodată cât mai departe de factori iritanți.
Aplică-i permanent bebelușului o cremă hidratantă
Alege una care să fie potrivită inclusiv pentru față și care să se absoarbă bine în piele. Rolul ei va fi să formeze pe pielea bebelușului o barieră delicată, dar eficientă, față de agresiunile provenite din mediul înconjurător.
Protejează-ți bebelușul când îl vei expune la soare
Cel mai important demers în acest sens este să eviți o expunere directă și prelungită la lumina soarelui, în special în orele în care radiațiile solare sunt mai nocive. Nu uita nici de cremele de protecție solară, care ar trebui să aibă SPF 50 și să conțină ingrediente cât mai naturale, dar eficiente în protejarea pielii sensibile a bebelușilor.
O altă modalitate de protejare a bebelușilor de radiațiile solare puternice este să se poarte pălării de soare și hăinuțe lejere, din materiale răcoroase, care să acopere cât mai multe porțiuni de piele.
Pielea bebelușului ar trebui să vină în contact cu materiale cât mai naturale
Acestea lasă pielea să respire, împiedicând astfel excesul de căldură și umezeală. Fie că este vorba despre pături, prosoape, cearceafuri sau hăinuțele de zi cu zi, orientează-te mai ales spre cele materiale de calitate, care să nu exercite o fricțiune dăunătoare asupra pielii sensibile, favorizând iritațiile.