Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile în care manifestările acestor afecțiuni sunt foarte diferite la fete, prin comparație cu cele ale băieților. Într-o asemenea situație s-a regăsit și o femeie din SUA, care a ajuns să fie diagnosticată cu autism abia la maturitate. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cu ce obstacole s-a confruntat aceasta până când a primit un asemenea diagnostic. 

A fost diagnosticată cu autism la maturitate

Shannon Dingle este mamă, activist, scriitor freelancer și autor de carte. Într-o confesiune pentru „Insider”, a vorbit despre viața ei până la momentul în care a fost diagnosticată cu autism, la aproape 40 de ani:

„...Sunt autistă. Da, sunt sigură de asta, întrucât terapeutul meu, psihiatrul și alte persoane competente nu s-au pripit în a da un asemenea diagnostic. 

Am trăit fără să fiu diagnosticată cu autism, fără să știu că am ADHD și confruntându-mă cu o tulburare de stres posttraumatic. Astfel, în anul 2016 am aflat că sufăr de tulburare de stres posttraumatic, având o asemenea problemă încă din copilărie, dar fără să primesc un diagnostic până când nu am ajuns la vârsta de 34 de ani. În urmă cu mai puțin de 1 an, am fost diagnosticată cu ADHD. Recent, în contextul în care cel mai mare dintre copiii mei a fost diagnosticat cu autism, am primit și eu același diagnostic. Să aflu că sufăr de această afecțiune la aproape de 40 de ani a însemnat mult- și încă mai înseamnă. Mai mult decât atât, acum totul are sens.

femeie cu parul colorat si ochelari trista

Întotdeauna m-am considerat imperfectă, defectă. Prezența sindromului de stres posttraumatic îmi dovedea parțial asta, dar nu era suficient. Diagnosticarea ADHD-ului m-a ajutat să mai adaug piese în „puzzle-ul” meu. Acum, faptul că am șansa ca experiențele mele de viață să se reflecte prin lentilele autismului, este ca și cum pentru prima dată pot lua în sfârșit o pauză. 

De fapt, nu sunt deloc o persoană defectă. Am eșuat în a fi neurotipică întrucât nu am fost niciodată așa și nici nu voi fi. Această schimbare în gândire îmi oferă posibilitatea de a da mai mult sens vieții mele așa cum sunt de fapt, nu o persoană distrusă, imperfectă, căreia îi lipsește ceva. 

Pe tot parcursul vieții, am privit oamenii prin oglindă. Prima persoană cu care am procedat astfel a fost sora mea mai mare. Au urmat Hannah, cea mai bună prietenă a mea și familia ei. Apoi au urmat copiii din școala primară, pe care îi aveam drept modele. 

Poți să-i studiezi pe toți oamenii din cărți uitându-te insistent la ei, însă eu nu am încercat să procedez așa când i-am privit pe ceilalți copii. Personajele din cărți nu se sinchisesc dacă faci asta. Însă colegii de școală da.”

A avut parte de susținerea soțului ei

În prezent, Shannon este văduvă, dar își amintește cât de mult a contat faptul că l-a avut mulți ani alături pe soțul ei. Pentru sursa citată, nu s-a ferit să dezvăluie următoarele: 

„L-am întâlnit pe Lee când aveam 18 ani și, deși nu era un salvator, a devenit „filtrul” de care aveam nevoie. El a asigurat legătura mea cu lumea din jur. În momentele în care nu reușeam să utilizez același limbaj social ca persoanele din preajma mea, el „traducea” practic lumea pentru mine. Când soțul meu a încetat din viață, nu l-am pierdut doar pe el. Am pierdut și mecanismul de susținere care mă ajuta să înțeleg lumea. 

femeie fericita care inchide ochii si a pus capul pe umarul partenerului ei

La cinci luni de la moartea sa, a venit pandemia. Atunci a urmat și o prăbușire la nivel mental. Nu aveam pe cine să mai privesc întrucât familia mea se izolase. 

În cadrul interacțiunilor mele- în special în cele marcate de conflict- am întâlnit „portocale” și „mere” care nu „vorbeau” același limbaj cu „afinele”. Lee nu mai era lângă mine ca să îmi traducă. Nu știam cum să mă descurc în perioadele în care școlile s-au închis ori când a fost nevoie să iau legătura cu specialiști în perioada în care am avut casa inundată.”

A explicat cum s-a schimbat viața ei după ce a fost diagnosticată cu autism

În cadrul aceleiași confesiuni, Shannon a adus în prim-plan faptul că, după ce a fost diagnosticată cu autism, a început să înțeleagă de ce toată viața s-a comportat într-un anumit fel. În final, a ajuns să se accepte așa cum este:

„Abia acum am înțeles că folosim limbaje diferite. În sfârșit, mi-am dat seama că, uneori, am nevoie de cineva care să îmi „traducă” anumite limbaje. Până la urmă, am ajuns să am un nume și o explicație legate de faptul că nu am reușit niciodată să fiu neurotipică. 

Sunt aici, sunt autistă. Nu sunt defectă, nici imperfectă, nu însemn mai puțin decât ceilalți și sunt sigură de asta.”

femeie si sase copii zambitori, purtand pijamale de Craciun

Surse foto: facebook.com/byshannondingle/photos

Surse articol: insider.com, scientificamerican.com

Articolul urmator
Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?
Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Tallulah, fiica lui Bruce Willis, a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 30 de ani
    Tallulah, fiica lui Bruce Willis, a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 30 de ani

    Tallulah Willis (30 de ani) este fiica cea mică a fostului cuplu format din Demi Moore și Bruce Willis. Celelalte surori ale ei, Rumer Glenn și Scout LaRue, au 35, respectiv 32 de ani....

    Cred că fiul meu de 3 ani a fost diagnosticat greșit cu autism. Ce să fac?
    Cred că fiul meu de 3 ani a fost diagnosticat greșit cu autism. Ce să fac?

    O femeie este îngrijorată pentru că băiețelul ei de 3 ani a fost diagnosticat de doctorul pediatru cu autism în doar 10 minute. Totuși, aceasta nu este sigură că...

    Fetița mea a fost diagnosticată (GREȘIT) cu Hepatita C la doar 2 ani
    Fetița mea a fost diagnosticată (GREȘIT) cu Hepatita C la doar 2 ani

    Ce faci când la analizele de rutină ale copilului primești un diagnostic crunt? Plângi, te ridici și le repeți de câte ori este nevoie!

    Am aflat că am autism la 25 de ani. Toți anii în care am încercat sî fiu "NORMALĂ" au acum o explicație
    Am aflat că am autism la 25 de ani. Toți anii în care am încercat sî fiu "NORMALĂ" au acum o explicație

    După ce toată copilăria și adolescența a fost diferită de ceilalți copii, abia la vârsta de 25 de ani Victoria a aflat de ce toți o priveau ca o ciudată și nu se putea...

    Cum a fost o fetiță de doar doi ani diagnosticată cu alopecie
    Cum a fost o fetiță de doar doi ani diagnosticată cu alopecie

    Elle, o fetiță de peste hotare, a fost diagnosticată cu alopecie la vârsta de 2 ani. Mămica lui Elle a observat că sprâncenele micuței sunt din ce în ce mai subțiri....

    O tânără a fost diagnosticată cu demență la doar 19 ani
    O tânără a fost diagnosticată cu demență la doar 19 ani

    Gianna Cabo a început să aibă pierderi de memorie în 2020. Tânăra de 19 ani a trecut prin mai multe serii de investigații și tratamente medicale, însă nimeni nu...

    O mamă a adoptat un băiețel cu autism, care nu vorbea, la vârsta de nouă ani. Acum cântă împreună la cor
    O mamă a adoptat un băiețel cu autism, care nu vorbea, la vârsta de nouă ani. Acum cântă împreună la cor

    CJ a fost adoptat la vârsta de 9 ani, pe vremea în care nu spunea nici un cuvânt. Acum are 20 de ani și nu doar că vorbește, dar își folosește vocea frumoasă...

    © 2024 Qbebe