Simptomele Giannei au început să apară în 2020, iar mama sa a presupus că este efectul Covid pe termen lung, dar și a stresului provocat de pandemie, (prin care am trecut cu toții).
Primele simptome care au apărut au fost pierderile de memorie pe termen scurt. Tânăra începuse să-și neglijeze activitățile de la școală, pentru că nu-și amintea să le facă. Apoi a început să fie afectată și memoria pe termen lung, pentru că nu-și mai amintea anumite momente din copilărie.
În 2019, Gianna a fost implicată într-un accident rutier împreună cu mama sa, în urma căruia s-a lovit puternic la cap, iar în 2020 s-a infectat cu Covid.
Pe lângă pierderile de memorie, Gianna a început să aibă dificultăți în a efectua task-uri simple, cum ar fi deschiderea unei conserve. În plus, dormea prea mult. Începea să adoarmă chiar de când ajungea acasă, de la școală.
„M-a sunat profesoara ei și mi-a spus că e din ce în ce mai apatică, că nu mai răspunde la ore și că tot ce face este să se uite pe geam sau în gol. Mi-am dat seama că e ceva în neregulă, pentru că și acasă era din ce în ce mai apatică. Se izolase de noi, familia, dar și de prietenii ei și eram cu toții îngrijorați”, povestește mama sa, potrivit nypost.com.
Mama a dus-o la medic, dar tânăra nu a primit diagnosticul decât doi ani mai târziu.
La început, i s-au prescris antidepresive, dar nu și-au făcut efectul (pentru că diagnosticul nu era depresie).
În noiembrie 2022, medicul neurolog i-a făcut Giannei teste mai amănunțite și a descoperit că nu există activitate electrică în lobul său temporal. Așa a primit tragicul diagnostic: demență.
„Când am aflat, nu îmi venea să cred. Parcă mă lovise cineva, eram absolut năucită”, a mai spus Rebecca, mama sa.
Din păcate, situația nu s-a îmbunătățit, ba dimpotrivă. Gianna își amintește din ce în ce mai puține lucruri. Pare, într-un fel, că își pierde identitatea, iar familia este îndurerată.
Totuși, mama sa își păstrează speranța.
„Sper din suflet să apară un tratament care să o ajute să redevină ea. Nu mai râde, nu se mai ridică din pat, e apatică și nu-și mai amintește lucruri.
În plus, e ca și când i-ar fi dispărut emoțiile. E foarte trist”, încheie Rebecca.
Nu există un tratament care să vindece demența, dar medicația și terapia țin simptomele sub control.
Surse foto: nypost.com
Surse articol: nypost.com