Vorbirea ritmică stă la baza deprinderii limbajului- ce spun studiile
Cercetători de la „Universitatea Cambridge” și de la „Trinity College Dublin” au investigat capacitatea bebelușilor de a procesa informațiile fonetice în primul an de viață prin intermediul unui studiu, publicat în decembrie 2023 în revista „Nature Communications”.
Usha Goswami, expert în neuroștiință, a explicat că sunetele individuale din cadrul vorbirii nu sunt procesate solid până când bebelușii nu au în jurul vârstei de 7 luni. Practic, până la această vârstă, sunetele individuale ajung să formeze baza limbajului într-un ritm foarte lent. Pentru a se ajunge la o asemenea concluzie, oamenii de știință au analizat activitatea electrică de la nivelul creierului pentru 50 de bebeluși, atât când aceștia aveau 4 luni, cât și când aveau 7, respectiv 9 luni. Analiza s-a realizat în timp ce bebelușii priveau o înregistrare video cu o învățătoare care îi cânta 18 cântecele unui alt bebeluș.
După analizarea activității de la nivelul creierului micuților, cercetătorii și-au dat seama că informația fonetică începe să fie deprinsă tot mai mult pe măsură ce bebelușii se apropie de împlinirea vârstei de 1 an. Coordonatorul studiului, profesorul Giovanni Di Liberto, a precizat că activitatea creierului legată de procesarea informațiilor fonetice se modifică treptat, ca răspuns la auzirea vorbirii.
De asemenea, Usha Goswami consideră că vorbirea ritmică, adică așezarea periodică și simetrică a sunetelor accentuate și neaccentuate, reprezintă cheia deprinderii vorbirii. De altfel, într-un studiu anterior, inclus tot în proiectul coordonat de Usha Goswami („BabyRhytm project”), s-a arătat că bebelușii procesează vorbirea ritmică încă din jurul vârstei de 2 luni. În acest context, potrivit informațiilor oferite de „neurosciencenews.com”, expertul în neuroștiință a ținut să precizeze că vorbirea ritmică este „baza pe care se adaugă informația fonetică”: „Bebelușii se pot folosi de ritmul vorbirii pentru a-și da seama unde încep și unde se termină cuvintele pur și simplu ascultând vorbirea naturală”.
Ce pot face părinții pentru stimularea dezvoltării limbajului bebelușilor
Ca să te asiguri că bebelușul tău își dezvoltă limbajul încă din primul său an de viață, ține seama și de sfatul venit din partea omului de știință Usha Goswami. Aceasta consideră că este esențial ca bebelușilor să li se vorbească și să li se cânte cât mai mult. Pentru sursa citată, a declarat că: „Părinții ar trebui să le vorbească și să le cânte cât mai mult bebelușilor și, în plus, să le vorbească în versuri pentru ca aceștia să realizeze progrese în privința dezvoltării limbajului”.
În același timp, Usha Goswami menționează că deprinderea vorbirii ritmice este foarte importantă pentru stimularea dezvoltării limbajului, indiferent de limba vorbită. Mai mult decât atât, a adus în discuție faptul că încă se străduiește să demonstreze că inclusiv întârzierile în dezvoltarea limbajului și dislexia (o tulburare de învățare care constă în dificultatea de a citi și de a scrie fluent) sunt legate de vorbirea ritmică.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: nature.com, neurosciencenews.com, sfatulmedicului.ro, thebump.com, timesnownews.com