Cum să îți înveți copilul să vorbească mai repede

Cum să îți înveți copilul să vorbească mai repede

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul din momentele-cheie din dezvoltarea copilului îl constituie și deprinderea limbajului. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, acesta este un proces complex, ce implică mai multe etape de evoluție. Ca părinți, noi suntem cei ce vom înțelege primele sunete ale copilului nostru și îl vom ajuta, pe măsură ce crește, să învețe să pronunțe și să articuleze corect cuvintele. Pentru a ne stimula micuții să înceapă să vorbească mai rapid, putem apela la tot felul de „trucuri", care vor stimula și dezvoltarea altor abilități, precum: capacitatea de a fi receptiv la lumea din jur, capacitatea de atenție și de concentrare, capacitatea de a asculta etc..

Când începe copilul să scoată primele sunete și când vei auzi de la el primele cuvinte

Înainte ca bebelușii să învețe să vorbească într-o anumită limbă, ei se antrenează într-un fel de „joc" al sunetelor, în așa-numitul „limbaj al bebelușilor" („baby talk"). Astfel, ei încep să descopere lumea din jur și, încă din primele trei luni de viață, se va forma baza pe care se va construi, treptat, capacitatea de a vorbi.
Experții spun că încă după naștere se formează „limbajul bebelușilor", materializat, inițial, prin intermediul grimaselor, plânsetelor și „orăcăielilor", toate acestea reprezentând exprimarea unor nevoi fizice și emoționale (de exemplu, foamea, teama, frustrarea etc). De noi, ca părinți, depinde să ajungem să învățăm și să înțelegem cât mai bine această primă formă de exprimare a limbajului bebelușului nostru, pentru a putea să-i venim așa cum trebuie în ajutor.
Să vedem cum va evolua limbajul bebelușilor în primele 9 luni de viață:
La 3 luni
Când ajunge la această vârstă, bebelușul începe să te asculte, te privește în timp ce-i vorbești, se întoarce după voci, muzică sau alte zgomote din jur. Către sfârșitul celor trei luni, bebelușii pot începe să gângurească, repetând tot felul de sunete.

La 6 luni
Este momentul când bebelușii ajung să repete grupuri de sunete.
Pe măsură ce se apropie de 7 luni, ei se vor întoarce când își vor auzi numele, vor recunoaște limba în care li se vorbește și chiar își vor diferenția sunetele emise pentru a exprima stări diferite.

La 9 luni
În jurul acestei vârste, bebelușii înțeleg unele cuvinte de bază, precum „nu" sau „pa". În plus, își vor îmbogăți considerabil sunetele emise și vor exprima, cu ajutorul lor, tot mai multe nevoi și emoții.

Citește și: Limbajul bebelușului: 14 semne pe care trebuie sa le cunosti

În ce activități poți să-ți implici micuțul, astfel încât acesta să înceapă să vorbească mai repede

Încearcă să-i vorbești cât mai mult, de la o vârstă fragedă

Pentru ca al tău copil să deprindă cât mai repede limbajul real, nu trebuie să aștepți până când va fi capabil să articuleze clar toate sunetele. Dimpotrivă, specialiștii ne sfătuiesc să vorbim cu bebelușul nostru cât de curând după ce se naște. Numai așa acesta va ajunge să te cunoască și să se atașeze mai bine de tine, dar se va familiariza din timp cu fascinanta lume a sunetelor articulate.
S-a constatat că, dacă unui bebeluș i se vorbește din primele luni de viață, acesta va ajunge să aibă un vocabular mai bogat și se va deprinde mai repede cu sensul corect al cuvintelor.
Având în vedere rapida dezvoltare a copilului până la vârsta de 1 an, el va ajunge să recepteze tot mai multe cuvinte și să-și formeze mai devreme un limbaj mai coerent.

Folosește cât mai multe cuvinte în conversațiile pe care le ai cu bebelușul

O altă activitate  prin care poți să-ți faci micuțul să vorbească mai repede este să folosești cât mai multe cuvinte, cât mai multe explicații când i te adresezi.
Spre exemplu, chiar dacă este vorba despre un bebeluș de numai câteva luni, nu te feri să inserezi, când îi vorbești tot felul de detalii și explicații. De asemenea, vorbește-i continuu despre ce urmează să faceți, despre ce urmează să i se întâmple.
Nu uita nici de poezioare sau cântecele, care pot să capteze atenția bebelușului și să-l facă să înregistreze diverse sunete și cuvinte.

Dialoghează cu bebelușul

De îndată ce bebelușul începe să gângurească, răspunde-i și tu înapoi. Formează enunțuri scurte, clare și folosește un ton blând. Numai așa îi vei demonstra bebelușului că îți pasă de ceea ce îți spune și astfel îl vei stimula să se exprime.
Către vârsta de 7 luni, poți începe să-l înveți semnficația unor cuvinte prin intermediul gesturilor. De pildă, arată-i ce înseamnă „nu", când spunem „pa", când spunem „nu vreau" sau „uită-te aici". Pe măsură ce bebelușul se obișnuiește cu acestea, poți începe să formezi și scurte propoziții, pe care să le „traduci" însă și cu ajutorul gesturilor.
Nu în ultimul rând, nu uita să traduci în cuvinte ceea ce bebelușul îți arată prin intermediul semnelor și expresiilor faciale.

Mama ce ii vorbeste bebelusului ei

Ajută-ți bebelușul să se implice într-o conversație

Tot către vârsta de 7-8 luni, străduiește-te să-ți implici bebelușul în conversații.
De pildă, spune: „Cum ești în dimineața asta, scumpule/scumpo?". Vino apoi cu un răspuns, în timp ce-i zâmbești și îl privești: „Ești bine?", „Ești gata să mâncăm?".
Vei observa că, pe măsură ce repeți acest demers, bebelușul va începe să-ți imite expresiile faciale și gesturilor și va scoate și el tot felul de sunete. Cu ajutorul acestora, îi va fi mai ușor să formeze scurte cuvinte și va fi stimulat să înceapă să-ți vorbească mai repede.

Fii cât mai expresivă când vorbești cu bebelușul

Folosește cât mai multe „culori" ale vocii, dar și gesturi variate când stai de vorbă cu bebelușul. Nu te feri să cânți, să-ți miști mâinile și zâmbește cât mai mult.
Dacă vei fi expresivă în timp ce vorbești cu bebelușul, îl vei detemina să fie mai interesat de actul vorbirii, să fie mai răbdător în timp ce te ascultă și, nu în ultimul rând, îi vei da ocazia să deprindă limbajul așa cum este el de fapt, nuanțat.

Mama sta de vorba cu bebelusul ei

Nu-i răspunde folosind și tu „limbajul de bebeluș"

Pentru ca bebelușul să-și însușească așa cum trebuie cuvintele, străduiește-te să nu-i răspunzi, când stați de vorbă, tot prin intermediul „limbajului de bebeluș". De asemenea, nu abuza de diminutive.
Numai pronunțând cuvintele corect îți vei ajuta copilul să evolueze pentru următorul stadiu de dezvoltare al limbajului și să utilizeze cuvintele învățate, când va mai crește, în contextul corect.

Citește-i cât mai multe povești

Chiar dacă bebelușul nu înțelege încă o poveste, este foarte important să audă cât mai multe sunete și cuvinte.
Optează pentru cărți cât mai atractive, arătându-i micuțului imagini, pe măsură ce-i citești. În același timp, însoțește ceea ce citești de cât mai multe gesturi, interpretând ceea ce spune fiecare personaj.
Explică-i permanent ceea ce citești și încearcă, pe cât posibil, să ai la dispoziție și cărticele ce permit să fie explorate și prin intermediul simțului tactil.
Cu ajutorul cărților și poveștilor, nu numai că îi vei trezi interesul pentru vorbit, dar îl vei ajuta să-și dezvolte vocabularul și capacitatea de a fi receptiv.

Mama ii arata bebelusului ei o carte

Limitează cât mai mult accesul la computer, telefon și televizor

Desigur, există o serie de programe și de jocuri special concepute pentru ca cei mici să-și poată forma un vocabular. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm micuții în fața acestor ecrane pentru a putea învăța mai repede să vorbească.
Specialiștii ne sfătuiesc să fim noi cele care vor forma vocabularul de bază și deprinderea de a vorbi a copiilor noștri, întrucât va fi mult mai sănătos pentru ei.
Când îi vom lăsa pe ai noștri copii să învețe de pe telefon, de la televizor sau de pe computer, ei vor putea învăța niște concepte, dar nu se vor deprinde cu latura interactivă a comunicării.
Așadar, limitează cât mai mult accesul micuțului tău la oricare dintre acestea și profită de orice ocazie pentru a sta de vorbă împreună. Vei sesiza că va învăța mai repede și mai bine și, în plus, nu va mai fi expus luminii și radiațiilor emise de tot felul de gadget-uri!
Poți opta, uneori, și pentru televizor, telefon sau internet, dar ai grijă ca timpul petrecut de către copil în fața lor să se limiteze la câteva minute.

Inventează tot felul de rime și de jocuri

Nu va fi greu să-ți ajuți micuțul să vorbească mai repede dacă vei folosi tot felul de rime și de jocuri, ce-i vor trezi interesul pentru fascinantul univers la cuvintelor.
Spre exemplu, jocuri ca „Peek-a-boo", „Simon spune..." și tot felul de versuri simple, în care apar cuvinte uzuale, îl vor determina pe copil să-și îmbogățească vocabularul și să apeleze la limbajul nonverbal pentru a-și exprima emoțiile.

Citește și: Totul despre limbajul si modul de comunicare al bebelusilor

Voi mai știți și alte metode, prin care puem să ne ajutăm copiii să vorbească mai repede?

Surse:
www.asha.org; www.babycenter.in; www.momjunction.com; www.mommyshorts.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"
Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească
    Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească

    Trăim într-o lume a vitezei. Toată lumea e grăbită să-și termine treburile, iar timpul pare din ce în ce mai scurt. De aceea, avem nevoie, mai mult decât...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Brusc, copilul meu nu a mai putut să meargă și să vorbească la 16 luni. Ce s-a întâmplat
    Brusc, copilul meu nu a mai putut să meargă și să vorbească la 16 luni. Ce s-a întâmplat

    Să îți vezi copilul sănătos, care s-a dezvoltat armonios și a progresat pe toate planurile până la o anumită vârstă, că înregistrează un regres important...

    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede
    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

    Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele...

    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?
    Îți înveți copilul să-și ceară mereu scuze când greșește. Tu când ți-ai cerut scuze ultima dată?

    Puterea exemplului este mare, iar copiii învață din faptele părinților, și nu din vorbele sau sfaturile lor cum trebuie să se comporte. Așadar, dacă vrei un copil care să...

    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...
    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

    Ce poate fi mai jenant pentru un adolescent decât să miroasă a transpirație sau să aibă părul gras, iar ceilalți copii să râdă de el? Este de datoria părintelui să...

    © 2025 Qbebe