Un studiu din Australia, realizat pe 300.00 de copii care merg la grădiniță, a descoperit că incidența întârzierii în dezvoltare la copiii până în 5 ani e mai mare decât oricând, precizează theconversation.com.
Specialiștii par să creadă că factorii principali care afectează dezvoltarea copilului sunt cei de mediu.
Societatea în care trăim se schimbă cu rapiditate, iar noi trebuie să ținem pasul cu tot ce se petrece. Pentru părinți, stresul e cu atât mai mare cu cât trebui să performeze la locul de muncă. Ei trebuie să petreacă și timp cu copiii, iar cercetările arată că în ziua de azi, părinții petrec mai mult timp cu copiii decât o făceau generațiile precedente de părinți. Aceste lucruri afectează părintele și deci, relația dintre el și copil.
Un alt factor important este timpul petrecut pe telefon. Chiar dacă părintele se joacă cu copilul, e mereu disponibil și pentru colegii de muncă, prieteni sau rude. Să nu mai spunem că e distras de telefon și în afara notificărilor. În aceeași ordine de idei, expunerea prelungită la ecrane a copilului, poate afecta ritmul său de dezvoltare, mai specific, limbajul și comportamentul.
Soluția ar fi mai multă atenție din partea părinților, fără alte surse de distragere, dar și încurajarea copilului de a explora mai mult, de a se juca și de a socializa cu alți copii.
Însă toate aceste lucruri trebuiesc făcute cu puțin efort și cu o conștientizare. Nu e ușor să ne ieșim din ritmul „nebun” de fiecare zi, însă nu e nici pe departe imposibil. Și în momentul în care dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri ne servește drept motivație, parcă totul e mai ușor.
„Dacă nu ne schimbăm, copiii noștri vor rămâne în urmă, într-o societate care se schimbă constant”, a menționat specialistul.
Dacă ai învățat ceva din acest articol, te invităm să-l împarți și cu ceilalți!
Surse foto: istockphoto
Surse articol: theconversation.com