Studiul a fost publicat în aprilie 2023, în revista „Development and Psychopathology” și arată că informațiile legate de sarcină și naștere pot prezice semnele ADHD-ului în copilărie.
Eșantionul a cuprins 10.000 de copii din Statele Unite, născuți între 2005 și 2009. Cei mici au fost incluși în cercetare la vârsta de 9-10 ani, iar părinții au răspuns la un chestionar despre perioada sarcinii, despre naștere, dar și despre starea mentală a copiilor lor.
S-au luat în considerare 40 de factori, inclusiv sexul bebelușului, complicațiile din timpul sarcinii și expunerea copilului la fum de țigară sau alte substanțe, în timpul sarcinii.
17 dintre cei 40 de factori s-au dovedit a fi buni predictori pentru ADHD.
Studiul este încă în desfășurare, așa că rezultatele finale nu au fost, încă, publicate. Totuși, autorii studiului au împărtășit cu noi câteva informații prețioase.
„Știm că anumite evenimente din timpul perioadei petrecute în pântece pot avea consecințe de durată asupra sănătății noastre. Până acum, puține studii s-au axat pe informațiile prenatale pentru a prezice simptomele de ADHD din copilărie. Noi am făcut-o, iar genul acesta de informații se găsesc înregistrate în dosarele de sarcină. Acest lucru asigură că rezultatele noastre pot fi comparate cu alte studii bazate pe înregistrări medicale și că sunt relevante pentru sănătatea publică”, a declarat Niamh Dooley, potrivit sciencedaily.com.
Cealaltă componentă relevantă pentru obiectivul central al studiului este reprezentată de factorii sociali, economici și demografici.
„De exemplu, informațiile prenatale nu au prezis simptomele ADHD în mod egal în funcție de sex, venitul familiei sau grupurile rasiale/etnice", a mai declarat specialistul.
Nu în ultimul rând, autorii dezvăluie care ar fi pasul următor, pentru ca rezultatele obținute să ajute, realmente, copiii care vor dezvolta ADHD în copilărie.
„Următorul pas ar fi să realizăm un studiu pe un grup care a fost urmărit în timp real începând cu etapa sarcinii, apoi la naștere, până în copilărie. Acest lucru ne-ar consolida încrederea că aceste informații pot ajuta la identificarea copiilor cu risc de a dezvolta ADHD într-o etapă foarte timpurie a vieții”.
Surse foto: Pexels, Pixabay
Surse articol: sciencedaily.com