Cercetările din domeniul psihologiei arată că prevalența ADHD-ului a crescut cu câteva procente la nivel global, mai ales în rândul femeilor. Totodată, a crescut și interesul general pentru această tulburare; și pentru că trăim într-o eră în care capacitatea atenției noastre are de suferit (din cauza TikTok-ului, filmulețelor scurte de pe Youtube etc), avem tendința de a ne pune etichete, sau chiar diagnostice.
Așa se face că o persoană care nu se poate concentra mult timp asupra unei activități, sau care are tendința de a rata termenele limită la școală sau la locul de muncă, își poate spune „Oare am ADHD?”
Răspunsul nu e atât de simplu și necesită o investigație mai amănunțită, dar ce trebuie să reții este că problemele de atenție sau concentrare pot avea mai multe cauze.
Jennifer Gerlach, psihoterapeut, dezvăluie 9 cauze pentru lipsa de atenție și concentrare, care nu au legătură cu ADHD-ul.
Acestea sunt:
1. Stresul
Atunci când e la un nivel ridicat, stresul ne împiedică să fim productivi, pentru că ne face să ne simțim copleșiți și obosiți, atât psihic, cât și fizic. Când mintea noastră e copleșită de gânduri negative și de griji, nu putem să fim la fel de organizați, așa cum știm că suntem de obicei.
2. Trauma
Atunci când trecem printr-un eveniment traumatic, care ne-a rănit, suntem hipervigilenți, temători că pericolul s-ar putea întoarce; deci concentrarea atenției asupra sarcinilor cotidiene nu mai poate fi la cote prea înalte.
3. Depresia
Depresia nu înseamnă numai tristețe sau apatie, înseamnă și incapacitatea de a sta concentrat, uneori chiar și pentru un minut. În depresie, persoana este distrasă de propriile gânduri și trăiri și nu resimte nici motivația necesară pentru a se concentra pe ceva anume.
4. Anxietatea
Anxietatea este, la urma urmei, un stres prelungit; iar incapacitatea de a te concentra asupra a ceea ce ai de făcut, duce la și mai multă anxietate.
5. Tulburarea bipolară
Lipsa de atenție și concentrare este prezentă atât în episoadele maniacale, cât și în episoadele depresive; episoade specifice tulburării bipolare.
6. O afecțiune fizică
Uneori, simptomele psihice pot fi explicate de un dezechilibru în organism. De pildă, tulburările glandei tiroide pot duce la stres, depresie, anxietate și la lipsa concentrării.
7. Pierderea cuiva drag sau alte probleme din relațiile semnificative
Fiindcă suntem ființe sociale, majoritatea bucuriilor și nefericirilor noastre se leagă de relațiile în care ne aflăm. Astfel, dacă ai pierdut pe cineva, sau pur și simplu treci printr-o perioadă grea în relația de cuplu sau în relație cu familia ta, e posibil să nu te poți concentra pe alte lucruri, cel puțin, nu prea bine.
8. Psihoză
Uneori, capacitatea redusă de menținere a atenției poate fi un semn al unei tulburări psihotice, cum e schizofrenia.
9. Tulburări de somn
Atunci când nu dormim suficient, creierul nostru nu mai funcționează cum trebuie. Apar schimbări de dispoziție și la nivel cognitiv, inclusiv scăderea atenției și a concentrării.
Sperăm că te-am ajutat să îți lămurești anumite aspecte legate de ADHD. Dacă bănuiești că ai putea avea acest diagnostic, mergi la psiholog sau psihiatru, pentru a stabili dacă e nevoie să îți faci o evaluare.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: psychologytoday.com