Potrivit noheatstroke.org, din anul 1998 și până în prezent, 950 de copii din SUA, cu vârste cuprinse între 11 luni și 4 ani au decedat în mașini, din cauza insolației. Toți au fost uitați de părinți înăuntru.
Ei bine, experții au studiat aceste decese și au descoperit că părinții care și-au uitat copiii în mașini nu sunt nicidecum părinți răi sau neglijenți.
„Nu este o problematică care ține de neglijență, ci de memorie. Atunci când facem activități rutiniere, intervine memoria semantică și acțiunile pe care le facem sunt pe pilot automat. De pildă, dacă părintele nu este obișnuit să călătorească cu copilul în mașină, există riscul să îl uite, realmente, în mașină”, dezvăluie David Diamond, psiholog și profesor universitar în Florida (sursa scarymommy.com).
Părinții celor 950 de copii decedați, uitați în mașină, proveneau din medii sociale total diferite, astfel că factorii precum statutul socio-economic și educația nu au influențat cu nimic aceste întâmplări.
„Ceea ce cauzează uitatul copiilor în mașină sunt factorii stresori de zi cu zi. Stresul de la muncă, o schimbare majoră în rutina familiei, starea mentală a părintelui și așa mai departe. Este vorba strict de circumstanțele nefavorabile”, explică Diamond, în continuare.
Părinții sunt avertizați să țină cont că mașina se încălzește foarte tare și când afară nu e caniculă, ci o temperatură moderată. Astfel, când, de exemplu, afară sunt 20 de grade, temperatura din mașină poate ajunge până la 45 de grade după o oră, iar când afară sunt 30 de grade, temperatura din mașină poate atinge 56 de grade, după circa o oră.
Ce pot face părinții pentru a preveni o tragedie?
Ce poți face, așadar, ca să te asiguri că nu îți vei uita copilul în mașină niciodată? În primul rând, psihologul sfătuiește să accepți faptul că asta ți s-ar putea întâmpla, tocmai ca să fii conștient de această realitate, neplăcută de altfel.
În al doilea rând, e important să ai un anumit reminder că ai copilul în mașină, oricât de ciudat ți s-ar părea. Fie că e vorba despre un reminder digital (de exemplu, o alarmă pe telefon), sau de un bilețel pe care ți-l pui pe bord, în felul acesta te asiguri că cel mic nu va rămâne în mașină.
Sperăm că ți-a fost util acest articol. Îți urăm spor la condus și la antrenat memoria!
Surse foto: iStockphoto
Surse articol: scarymommy.com