Un studiu din 2022, publicat în revista științifică „Molecular Psychiatry” și-a dorit să exploreze cele două mari cauze ale ADHD-ului: genetică și de mediu.
Astfel, cercetătorii au format două ipoteze.
Prima este că părintele îi poate transmite genetic copilului această tulburare, iar a doua, cea de mediu, spune că anumite comportamente pe care le are părintele cu ADHD față de copilul lui, îl predispun pe acesta în a dezvolta anumite trăsături specifice.
În urma datelor adunate, autorii au ajuns la următoarele concluzii:
- O parte din trăsăturile parentale care țin strict de diagnostic, se transmite copilului genetic;
- Nu s-a găsit o corelație semnificativă între trăsăturile de comportament ale părintelui cu acest diagnostic și comportamentele copilului său, care să explice că ADHD-ul apare în urma factorilor de mediu.
Cu alte cuvinte, s-a confirmat prima ipoteză a studiului și anume că principala cauză a apariției ADHD-ului la copii este transmiterea genetică.
La fel cum cei mici moștenesc culoarea părului sau a ochilor de la părinți, moștenesc și trăsăturile de personalitate, dar și o predispoziție mai mare sau mai mică de a suferi de anumite tulburări mentale.
Cum spuneam mai sus, studiul de față oferă o idee sau o perspectivă mai clară asupra cauzei apariției ADHD-ului - în special, pentru că a eșantionul a avut 19.500 de participanți - însă, nu și un răspuns definitiv.
De pildă, alte studii spun că ADHD-ul apare ca urmare a diferențelor la nivelul creierului. Pare că unii oameni care cu acest diagnostic, au anumite arii ale creierului mai mici sau mai mari, dar nu s-au găsit încă o legătură clară între cele două.
Alte studii spun indică faptul că la cei cu ADHD, diferă nivelul neurotransmițătorilor de la nivelul creierului.
Nu în ultimul rând, se pare că ar exista anumite grupuri de persoane care sunt predispuse în a dezvolta ADHD și anume:
- Cei născuți prematur;
- Cei cu epilepsie;
- Cei care au avut parte de lovituri puternice la cap.
Deși nu am reușit să găsim încă toate răspunsurile pe care le căutam, suntem mai aproape cu un pas.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: nhs.uk scarymommy.com