Un studiu recent, publicat în revista Genes, Brain and Behavior, a scos la iveală mai multe variații genetice care ar putea fi legate de abilitățile matematice la copii. Cercetarea a presupus realizarea unor studii de asociere la nivelul întregului genom pe 1.146 de elevi de școală primară din China, axându-se pe 11 categorii de abilități matematice. Rezultatele au scos la iveală șapte variații genetice cu singur nucleotid din genom care au prezentat o corelație puternică cu abilitățile matematice și de raționament.
Analizele suplimentare au evidențiat asocieri semnificative a trei categorii de abilități matematice cu trei gene. Variantele din LINGO2 au fost asociate cu capacitatea de scădere, variantele OAS1 au fost asociate cu capacitatea de concepție spațială, iar variantele HECTD1 au fost asociate cu capacitatea de a efectua împărțiri.
„Rezultatele cercetării noastre oferă dovezi că abilitățile matematice diferite pot avea o bază genetică. Acest studiu nu numai că a rafinat studiile de asociere la nivel de genom a abilităților matematice, dar a adăugat și o anumită diversitate a populației la literatura de specialitate prin testarea copiilor chinezi”, a declarat autorul corespondent Jingjing Zhao, Ph.D., profesor de psihologie la Universitatea Normală Shaanxi din Xi'an, China.
Ce sunt abilitățile matematice?
Abilitățile matematice definesc competențele cognitive și analtice pe care cei mici le dobândesc aplicând concepte matematice într-o varietate de contexte. Aceste abilități matematice pot varia de la niveluri de bază, cum ar fi înțelegerea numerelor și a operațiilor matematice de bază, până la niveluri avansate, cum ar fi algebră, geometrie, calcul diferențial și integral, statistică, probabilități și altele.
Potrivit College of Arts & Sciences, dezvoltarea abilităților matematice este esențială în educație și în dezvoltarea personală, deoarece acestea promovează gândirea critică, gândirea analitică, raționamentul cantitativ, abilitatea de a construi argumente logice și de a demonta argumente ilogice, abilități de comunicare, de gestionare a timpului, de lucru în echipă și de rezolvare a problemelor prin raționament logic și prin capacitatea de a lua decizii bine fundamentate.
Aceste abilități sunt utilizate într-o gamă largă de domenii, inclusiv științe, tehnologie, inginerie, economie, finanțe, afaceri, informatică și pot fi cultivate prin practică, exerciții și aplicații practice în diverse contexte, precum și prin înțelegerea și aplicarea conceptelor matematice în mod contextualizat.
Chiar dacă genetica influențează parțial abilitățile matematice, îți poți ajuta copilul să își îmbunătățească capacitatea de a rezolva probleme și de a înțelege mai bine matematica. Practica este foarte importantă pentru a deveni mai bun la matematică.
Cum imi ajut copilul sa isi dezvolte abilitatile pentru matematica?
Surse foto: Freepik
Surse articol: scitechdaily.com, onlinelibrary.wiley.com, dictionary.apa.org, math.as.uky.edu, zerotothree.org