Din ce în ce mai mulți copii români se confruntă cu una din cele mai critice probleme de sănătate publică la nivel mondial, obezitatea. Estimările Federației Mondiale ale Obezității incluse în Atlasul Mondial al Obezității, ediția 2024 ondică pentru România o creștere anuală de 3,1% a cazurilor de obezitate pentru perioada 2020-2035.
Copiii obezi riscă să se confrunte cu probleme de sănătate grave la maturitate
Concret, în următorii 5 ani, jumătate de milion de copii români cu vârste între 5 și 19 ani ar putea fi afectați de această boală. Numai în anul 2020, 3 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani erau supraponderali sau sufereau de obezitate în diferite stadii.
Conform Centrului Național de Statistică în Sănătate Publică, incidența obezității la copii a fost în ușoară creștere până în anul 2020, iar tendința este din ce în ce mai crescută de la un an la altul. Medic primar endocrinolog și președinte al Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană a declarat: „datele de prevalență și incidență pe care le avem la nivelul țării sunt mult mai mici decât cifrele reale. Studiile făcute de noi, medicii endocrinologi și colegii noștri cardiologi, arată că cifrele privind obezitatea sunt deja, în acest moment, la nivelul care era estimat peste 10 sau 20 de ani”.
De asemenea, aceasta a tras un semnal de alarmă susținând că România se află pe primele locuri la nivel european în această privință. Se pare că trăim o adevărată „epidemie de obezitate”, iar copiii care suferă la o vârstă fragedă de această afecțiune prezintă numeroase riscuri la maturitate.
Acești pacienți pot suferi de probleme cronice de sănătate, printre care enumerăm hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, cancerul sau dislipidemia.
8 Alimente care duc la obezitate la copii
Cauzele obezității
Cauzele obezității infantile sunt numeroase. Concret, este vorba despre o acumulare anormală sau excesivă de grăsime ce poate afecta starea de sănătate copilului din cauza unui dezechilibru între caloriile consumate și caloriile arse.
Se recomandă limitarea portului de energie din hrană, consumul mai mare de fructe și legume, dar mai ales practicarea de activități fizice intense de cel puțin 60 de minute pe zi pentru a preveni obezitatea.
Am putea spune că numai lipsa efortului fizic și aportul ridicat de zahăr și grăsimi determină instalarea obezității. Dar la dezvoltarea acestei afecțiuni contribuie și factorii de mediu, factorii metabolici, ereditari dar și mentali, culturali și socio economici. Mâncărurile de tip junk food, fast food, sucurile acidulate, dulciurile ar trebui eliminate din alimentația copiilor.
„Un copil născut dintr-o mamă cu obezitate este programat de genetic să dezvolte obezitate pe durata vieții”, a declarat doctor Andreea Ciudin Mihai, medic nutriționist și endocrinolog.
„Persoanele cu obezitate nu au obezitate pentru că vor. Când spun, spre exemplu, că corpul le cere dulce, asta se întâmplă din cauza unui dezechilibru de neurohormoni la nivelul creierului. Când spun că nu mănâncă, ei ar trebui să fie crezuți. Pot avea un metabolism foarte lent, în principal din cauza factorilor genetici”, a continuat dr. Andreea Ciudin Mihai.
Prevenția este importantă în combaterea supraponderalității și obezității, iar educația în sănătate trebuie să fie o prioritate atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: https://hotnews.ro