Nicio meserie de pe această lume nu este mai grea decât meseria de mamă. Există atât de multe îndatoriri și responsabilități pe care femeile le au față de familie și de copii, încât greu pot face față acestora și nimeni nu le pregătește în momentul în care rămân însărcinate pentru ceea ce va urma.
Cunoaște foarte bine acest lucru și ne povestește despre meseria de mamă o femeie în vârstă de 37 de ani care mărturisește că nu așteaptă laude și nici „La mulți ani!” de ziua mamei ori cadouri scumpe. Toate lucrurile pe care o mamă le face pentru puii ei sunt absolut normale și nu sunt demne de laude, conform spuselor ei.
„Nu vreau cine scumpe la restaurante de lux sau un cadou prețios pentru care copiii au strâns bani cu greu. Pentru a celebra… ce anume?”
„Am 37 de ani și de fiecare dată de atunci când celebrăm ziua mamei mă simt foarte inconfortabil. Nu înțeleg de ce trebuie să primesc „La mulți ani!” și de ce trebuie să fiu lăudată pentru ceva ceea ce fac cu drag și este responsabilitatea mea zi de zi.
De multe ori îmi vine să sar peste ziua mamei, iar atunci când spun acest lucru, oamenii sunt șocați că o mamă poate să gândească și altfel. Nu vreau cine scumpe la restaurante de lux sau un cadou prețios pentru care copiii au strâns bani foarte mult timp au au cerut ajutorul soțului doar pentru a celebra... Ce anume?”, susține mama.
„De ziua mamei parcă se înșiră o serie de aspecte negative ale bucuriei de a fi mamă”
Pentru mămica în vârstă de 37 de ani, ziua mamei nu este altceva decât un mod prin care se accentuează valorile societății prin care femeia este menită să aducă pe lume copii și să se chinuie oarecum pentru a-i crește cu mari sacrificii și fără a primi nimic în schimb, decât atenții într-o singură zi din an.
„Meseria de mamă este cea mai grea din lume și dacă fiecare zi este mai obositoare și mai dureroasă decât cealaltă, atunci să fii sigură că faci lucrurile așa cum trebuie. Practic nicio mamă nu poate fi relaxată în fiecare zi a vieții, iar greutățile care o copleșesc de cele mai multe ori sunt atenuate de pupici mici și dulci din partea copiilor.
Pe de altă parte, pe felicitările de ziua tatălui sunt înfățișați bărbații care fac grătar sau se joacă cu copiii ori vin de la muncă în costum și sunt întâmpinați acasă de micuți. Chiar am citit pe una din felicitările de ziua mamei de anul acesta: „mamele sunt ca gravitația: nu le vezi niciodată eforturile, dar știi că numai astfel familia rămâne unită, împreună, cu picioarele pe pământ”, mărturisește mama.
8 Martie: Ce nu stiai despre Ziua Internationala a Femeii
„După ce am născut am câștigat mai puțin și nu am mai fost promovată la job”
Aceasta vorbește și despre sacrificiile financiare pe care le fac mămicile, atât cele care merg la muncă și își lasă copilul în grija creșelor și grădinițelor de stat, cât și cele care rămân acasă să aibă grijă de copii și se străduiesc să trăiască din salariul partenerului, care de cele mai multe ori nu este suficient.
Din propria experiență, mămica susține că îndată ce a dat naștere copiilor, a câștigat mai puțin bani, nu a fost promovată la fel ca înainte și toate sarcinile grele la locul de muncă, precum și acasă, au căzut pe umerii ei și le descrie ca fiind „sacrificii ale maternității și responsabilitățile unei mame”.
„Pentru ce trebuie să-mi mulțumească copiii mei de ziua mamei?”
„Nu pot să nu mă întreb pentru ce ar trebui să-mi mulțumească copiii mei cu ocazia zilei mamei. Pentru că îi ajut la teme, le fac pachețelul, le cumpăr haine sau îi sprijin emoțional? Toate astea fac parte din meseria mea de mamă, sunt responsabilitățile mele. În plus, copiii mei sunt niște ființe minunate, blânde, care merită toată atenția din lume. Faptul că maternitatea este grea și creșterea copiilor este un efort foarte mare, nu se datorează în exclusivitate lor.
Orice activitate gospodărească mai intensă este văzută de societate ca fiind responsabilitatea femeii, din cauza aceasta totul este din ce în ce mai greu. Contrar așteptărilor, eu nu cred că maternitatea mi-a furat din timp, din așteptări sau din speranțe de viitor, ci mi-a oferit oportunitatea unică de a fi alături de copiii mei. În plus, nu consider că micuții mei îmi datorează „La mulți ani!” și nici nu trebuie să îmi fie celebrată prezența în viața lor o zi pe an, pentru că este datoria mea să fac ca lucrurile să fie bine”, concluzionează femeia.
Ziua mamei, atât în Români,a cât și pe plan internațional este concepută pentru a lăuda eforturile femeilor, pentru a le celebra într-un mod unic, deosebit, pentru ca măcar o zi pe an, mamele să primească daruri, atenție și să nu fie nevoite să spele vase, să spele rufe sau să facă ceea ce fac ele de obicei. Dar oare cât de mult le ajută această singură zi pe an și cum privesc ele responsabilitățile pe care le au în calitate de părinte, ca pe o povară sau normalitate?
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: businessinsider.com