Faceți cunoștință cu directoarea unei școli din Ciolpani care veghează asupra viitorului elevilor ei. „Copiii ăștia sunt nevorbiți și neascultați. Și nevăzuți"

Faceți cunoștință cu directoarea unei școli din Ciolpani care veghează asupra viitorului elevilor ei. „Copiii ăștia sunt nevorbiți și neascultați. Și nevăzuți"

Mariana Voinea

O directoare cum rar întâlnești, un om deosebit, apropiat de copii, părinți, profesori. Directoarea unei școli din Ciolpani s-a întrecut pe sine de când a preluat „cârma” școlii și face totul pentru binele elevilor și al colegilor ei.

Să o întâmpinăm cum se cuvine pe covorul roșu al oamenilor care pun preț pe educație pe Mariana Banu!

Există și cadre didactice a căror menire pe pământ este să vegheze și să îndrume copiii de toate vârstele și care practică meseria nobilă de profesor cu multă dragoste și dăruire. Cel mai bun exemplu în acest sens este directoarea unei școli din Ciolpani care veghează asupra viitorului elevilor ei, făcând tot posibilul pentru a-i asculta, a-i înțelege, a le face vocea auzită.

Mariana Banu este directoarea Școlii Nr. 1 din Ciolpani cea care este apreciată de întreaga comunitate, îndeosebi academică. Aceasta își trimite colegii, profesori, în schimburi de experiențe cu programul Erasmus, scrie diferite proiecte și învață elevii cum se descurce în viață, nu doar să învețe lecții pe de rost.

Directoarea școlii din Ciolpani, un exemplu de profesor, om, coleg

Școala este instituția în care profesorii și directoarea învață cot la cot cu copiii. Pe lângă programa școlară, elevii învață cum să fac exerciții de respirație atunci când se simt anxioși, profesorii pleacă la schimburi de experiențe în străinătate. Iar directoarea scrie proiecte pentru diferite oportunități de învățare atât în țară, cât și peste hotare.

Mariana Banu este atât directoarea școlii numărul 1 din Ciolpani, cât și profesoară de educație tehnologică. Din experiența pe care o are, directoarea susține că școala pecare o cârmuiește este una din puținele școli la care copiii vin cu drag.

„Dacă le spui „mâine nu punem absențe”, a doua zi sunt prezenți cu toții”, povestește cu mândrie cadrul didactic. A ajuns la cârma unității de învățământ în urmă cu trei ani, și-a sprijinit colegii să se titularizeze, a creat o relație strânsă cu părinții și a învățat copiii cum să se descurce în diferite ipostaze în viață.

La vârsta de 56 de ani, Mariana Banu a făcut mai multe pentru școala din Ciolpani xât au făcut alții într-un deceniu. A absolvit Institutul Sgronomic din București, iar din 2004 s-a titularizat și și-a luat toate gradele cu nota 10. „Practic, în șase ani am făcut ce alții fac în 15-20 de ani”, povestește Mariana Banu.

Mamici de cariera: Interviu cu Ana Maria Brezniceanu, director al scolii Montessori

„Doamne, dacă îmi dai o șansă, mă schimb radical…”

Bineînțeles că viața e nu a fost lipsită nici de cumpere și directoarea își amintește cum în anul 2010, în urma unui plastron apendicular, putea să-și piardă viața. Vecina ei, care se întâmpla să fie asistentă, i-a administrat un antibiotic în așteptarea ambulanței și a sfătuit familia, pe soțul și pe fiica Marianei, să aprindă o lumânare.

femeie sta in camera goala pe un fotoliu inalt albastru

După ce a dat piept cu moartea, Mariana Banu a făcut o promisiune „Doamne, dacă îmi dai o șansă, mă schimb radical”, lucru care s-a și întâmplat.

Femeia s-a schimbat radical, și-a reînnoit permisul pe care îl avea încă din 1990, dar pe care nu-l folosise niciodată ca să conducă. „Am făcut încă o dată școala de șoferi și i-am spus instructorului că nu îmi doresc decât să mă duc și eu la cumpărături la Carrefour, atât”, mărturisește ea.

Ulterior, viața i-a oferit o nouă șansă să dovedească că s-a schimbat radical. În vremea când ținea două ore de educație tehnologică la două școli din Ghermănești și Tâncăbești, două sate din Ilfov, a aflat că directoarea de atunci fusese acuzată de delapidare și se căuta o nouă persoană pentru acel post.

În decembrie 2014, Mariana Banu își lua postul în primire de directoare a școlii din Ghermănești, unde a petrecut 7 ani, timp în care a crescut procentul profesorilor titulari de la 60, la 80%, a implementat catalogul online din 2018 și a pregătit toți copiii să facă orele pe Zoom în timpul pandemiei.

Cum a ajuns Mariana Banu pe post de directoare a școlii din Ciolpani?

În 2021, viața ei s-a schimbat radical. După proba de Evaluare Națională la care asistase, în timp ce se deplasa într-un microbuz spre Inspectorat, a auzit la radio despre o situație de la școala generală din Ciolpani.

În contextul în care o elevă consumase alcool în timpul banchetului, părinții s-au arătat revoltați, iar directoarea a fost constrânsă să își dea demisia. La scurt timp, i-a cerut sfatul primarului în ceea ce privește preluarea postului de directoare, care a a primit propunerea ei cu multă bucurie și cu lacrimi de fericire în ochi.

Pe 1 septembrie a făcut primul curs de prim ajutor și primul pas pentru o apropiere mai strânsă și o bună comunicare între colegi. Ulterior, a participat la programul de transformare a școlilor din România, dezvoltat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE).

Programul presupune o călătorie de trei ani a profesorilor și elevilor alături de specialiștii asociației, inclusiv profesorii Școlii din Ciolpani. Școala din Ciolpani a intrat în program toamna trecută, regula fiind participarea de 50% + 1 în rândul cadrelor didactice, alături de directoare.

Astfel, profesorii din Școala Numărul 1 din Ciolpani participă la un masterclass de câteva ore alături de specialiști din cadrul asociației, după care urmează etapa de mapare. În această etapă, profesorilor și elevilor le sunt evaluate nivelul de competențe digitale, de literație și socio-emoționale.

Se poate! Directoarea care a făcut din școala din sat una care concurează cu cele europene în numai 4 luni

Cadrele didactice, mai implicate ca oricând în programul de transformare a școlilor din România

Surprinzător, 70% din cadrele didactice ale școlii din Ciolpani s-au înscris. „Părinții din Ciolpani sunt în stare să-și vândă și pielea de pe ei ca să le cumpere device-urile cele mai sofisticate copiilor. Cele mai slabe rezultate au ieșit la zona de inteligență socio-emotională”, părinții din mărturisește directoarea școlii.

cadre didactice la un program in fata unui panou

După etapa de mapare, urmează etapa de analiză, timp în care specialiști AVE conversează cu directorul, fac focus grupuri cu elevii, profesorii și părinții, și petrec timp la ore.

Silvia Toth, director de programe educaționale în cadrul AVP spune: „Vrem să vedem ce merge bine și care poate fi cheia sau punctul de plecare în creșterea și transformarea sustenabile la nivelul școlii”.

În ceea ce privește acest program, Mariana Banu declară „Dar ce este important la proiectul acesta? Că vrea să scoată în evidență ce poți tu mai bine. Că de fapt acesta e principiul de bază al proiectului. Că o școală merge bine pentru că sunt câteva lucruri care funcționează. Și atunci pe astea le multiplicăm”.

În călătoria transformatoare, profesorii sunt însoțiți de specialiști, iar după o lună și jumătate, cadrele didactice se înrolează într-un program de formare teoretică, în care opt competențe cheie sunt vizate la ore. Printre aceste competențe enumerăm cele digitale, sociale, civice, personale, de literații, antreprenoriale, interculturale și lingvistice.

Mariana Banu a fost mai mult decât o directoare și un cadru didactic, a fost și este un părinte spiritual pentru copiii din Școala Numărul 1 din Ciolpani.

Vorbește deschis cu elevii despre orice, dar adevărata îngrijorare a directoarei este legată de meseriile noi care apar și care îi pun în încurcătură pe elevi. De aceea, încearcă să se bazeze pe capacitatea copiilor la schimbare și adaptarea la o viață plină de provocări.

„Nu mai știm ce să-i învățăm”, spune cu sinceritate directoarea. „Probabil că vor apărea meserii care acum nu există. Și noi trebuie să-i pregătim pentru toate astea. Cum poți să-i pregătești altfel decât mental, în primul rând, să înțeleagă că vor învăța toată viața.

Nu mai suntem în timpurile în care bunicul se angaja undeva și ieșea la pensia din același loc. Sau soacra mea a fost casieră la BCR din Câmpulung timp de 42 de ani. Statisticile ce arată? La doi ani – doi ani și jumătate voi vă veți schimba profesia și voi trebuie să vă adaptați”, a continuat directoarea.

Aceasta mărturisește că este foarte mândră de copiii ei, este foarte atentă la nevoile elevilor. Jumătate din elevii de clasa a VIII-a din școală provin din medii vulnerabile cu părinți despărțiți sau resurse insuficiente.

Pe lângă faptul că trimite cadre didactice peste hotare la schimb de experiență, directoarea intenționează să trimită și copii.

Relația directoarei cu părinții elevilor școlii și cu angajații, foarte importantă

Relația profesor-părinte este una foarte importantă, în opinia directoarei care mărturisește care este marea ei teamă. Pentru că în majoritatea cazurilor apar disensiuni și tensiuni între profesor și părinți, Mariana Banu a și-a făcut o prioritate din a crea o relație bună cu părinții elevilor de la școala pe care o cârmuiește.

„Să înțeleagă că noi nu le vrem rău, că suntem cât se poate deschiși, că suntem și noi părinți. Tu, ca profesor, dacă ești părinte, privești cu totul altfel copilul acela care stă în bancă. Te gândești că poate a văzut cum s-au certat părinții înainte de plecare sau el a fost certat. Și tu începi să-l înveți teorema lui Pitagora. Ce să se mai prindă de el din teorema lui Pitagora când în mintea lui răsună cuvintele pe care mama sau tata tocmai i le-a spus?”, susține ea.

Aceasta plănuiește și o serie de întâlniri individuale cu fiecare părinte, inclusiv pe Zoom.
Și relația cu secretara și cu contabila scolii este foarte bună.

Eu încerc să fac tot ce ține pe partea de birocrație împreună cu secretara, cu contabila, să nu le cer nu știu câte documente. Că astea supără profesorul cel mai mult, când ți se cer fel și fel de raportări, care n-au nicio relevanță pentru educația la clasă”, mărturisește Mariana Banu care a preluat munca administrativă și procedurile birocratice pentru a ușura munca colegilor ei.

Mariana Banu este cu siguranță un exemplu de profesor, director, de om care pune preț pe educație pe binele copiilor, părinților și cadrelor didactice.

Surse foto: facebook.comfacebook.comfacebook.com

Surse articol: libertatea.ro

Articolul urmator
Faceți cunoștință cu primul bărbat bonă din România. Are 22 de ani și adoră să petreacă timpul cu cei mici
Faceți cunoștință cu primul bărbat bonă din România. Are 22 de ani și adoră să petreacă timpul cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Faceți cunoștință cu familia Cârnaț! Au 9 copii minunați
    Faceți cunoștință cu familia Cârnaț! Au 9 copii minunați

    Marina Cârnaț locuiește în Republica Moldova, este doctor în drept, bloggeriță și mama a 9 copii. Ea formează un cuplu alături de Teodor Cârnaț, avocat și...

    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

    Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

    Scrisoarea unei mame către tații din toată lumea: „Știți cum îi faceți viața mai bună soției? Cu o vasectomie!"
    Scrisoarea unei mame către tații din toată lumea: „Știți cum îi faceți viața mai bună soției? Cu o vasectomie!"

    Vă aducem în atenție scrisoarea emoționantă a unei mămici cu trei copii, destinată tăticilor din întreaga lume care susțin că își iubesc soțiile și le sunt...

    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"
    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"

    „Nimeni nu a crezut că sunt însărcinată, pentru că nu aveam burtă. Nici măcar cei de la spital nu m-au crezut”, mărturisește Nikki, o mămică de peste hotare care...

    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează
    Faceți cunoștință cu păpușile croșetate care nasc, natural sau prin cezariană și alăptează

    Dacă ești pasionată de croșetat, știi deja că această activitate este o modalitate agreabilă de a te destinde la finalul unei zile mai tensionate. Treptat, croșetatul se poate...

    Faceți cunoștință cu tăticul angajat la Glovo care face livrările cu copilașul în brațe. Povestea lui a surprins o lume întreagă
    Faceți cunoștință cu tăticul angajat la Glovo care face livrările cu copilașul în brațe. Povestea lui a surprins o lume întreagă

    De câte ori nu am fost puși în calitate de părinți în situația de a nu avea cu cine să ne lăsăm copilul acasă? Bona nu răspunde la telefon, bunicii sunt foarte...

    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă
    Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă

    Armani Milby a fost adusă pe lume prin cezariană la 33 de săptămâni. Încă de când era în burtică, fetița a fost diagnosticată cu o boală rară, care o face...

    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"
    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"

    Ce își mărturisesc mamele pe grupurile online de părinți? Tot ceea ce nu pot spune persoanelor apropiate și ceea ce nu pot recunoaște cu voce tare față de ele însele. De...

    © 2024 Qbebe