Situația a fost semnalată chiar de către un părinte al cărui copil învață la școala respectivă.
Părinții elevilor de la Şcoala Nicolae Titulescu din București, obligați să semneze că nu vor denigra instituţia în presă sau în comunitate
Contractul educațional de la Şcoala Nicolae Titulescu din București îi obligă pe părinții și pe reprezentanții legali ai elevilor să nu denigreze instituția de învățământ în media sau în comunitate și le aduce la cunoștință că orice conflict sau nemulțumire se rezolvă în interiorul școlii, relatează Edupedu.
Practic, pe lângă prevederile din modelul de contract stabilit prin ROFUIP în varianta adoptată în vară, Școala Nicolae Titulescu a inclus, în contractul educațional, noi clauze care îi obligă pe părinți:
„h) să nu denigreze instituția de învățământ în media sau comunitate. Orice conflict sau nemulțumire se rezolvă în interiorul școlii cu conducerea și personalul angajat.
i) să promoveze imaginea școlii în comunitate;
j) să sprijine școala în toate activitățile educative cu elevii”.
Astfel de modificări în sens de „particularizare” sunt permise de Legea educației naționale.
Directoarea școlii confirmă situația
Directoarea Școlii Nicolae Titulescu, Iudita Popteanu, a recunoscut, pentru Edupedu, existența acestor prevederi în contractul educațional:
„Am discutat în Consiliul de Administrație și am ajuns la această hotărâre că, dacă tot vin la școala noastră, să vorbească frumos despre noi. Dacă sunt nemulțumiți, să ne spună nouă (...) Singura chestie pe care o pot spune este că am discutat în Consiliul de Administrație și ne-am gândit că este bine. Mai mult nu am… Am zis că așa ar fi bine pentru școală, ca o particularizare zicem noi nu foarte mare pentru școală.”
Ce spun părinții elevilor de la Școala Nicolae Titulescu din Capitală
Părintele care a semnalat cazul jurnaliștilor Edupedu face trimitere la probleme ce ar trebui să ajungă în atenția inspectoratului, el ridicând întrebarea dacă astfel nu e încălcată Legea Educației Naționale:
„Poate mă înșel, dar cred că se încalcă dreptul părintelui de a sesiza instanțe superioare conducerii școlii, atunci când se precizează în clar că nemulțumirile sunt rezolvate intern. Legea Educatiei spune: "Nerespectarea prevederilor contractului educaţional-tip de către unitatea de învăţământ este sancţionată de inspectoratul şcolar…" (Art. 86,2). Cum să sancționeze inspectoratul, dacă nu este sesizat de nimeni?”, spune părintele, conform sursei citate.
Legea Educației, însă, spune că încheierea unui contract educațional între școală și părinte poate fi “particularizat” la nivelul școlii:
„(1) Unitățile de învățământ încheie cu părinții, în momentul înscrierii antepreșcolarilor, respectiv a preșcolarilor sau a elevilor, în Registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Contractul educațional-tip este aprobat prin ordin al ministrului educației și cercetării și este particularizat, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin decizia consiliului de administrație.”
Constituția României, pe de altă parte, garantează libertatea de exprimare, prin articolul 30:
„(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă
(...)
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”
Surse foto: Facebook Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu" din București- Pagină oficială
Surse articol: edupedu.ro, observatornews.ro