Dr. Tahal H. Alsaleem este un terapeut specializat în psihoterapia cuplurilor și a infidelității. Totodată este și autorul cărții „The best worst thing that could happen to your marriage” (Cel mai bun și rău lucru care se poate întâmpla în căsnicia ta).
Nu în ultimul rând, acesta a creat Centrul de Consiliere pentru Infidelitate, o resursă disponibilă tuturor cuplurilor care se confruntă cu această problemă.
Având o vastă experiență cu terapia cuplurilor, Dr. Tahal a observat de-a lungul timpului ce impact are infidelitatea unuia sau ambiilor parteneri asupra copiilor acestora.
„La începutul practicii mele, când am început să lucrez cu oamenii, am observat că mai mult de jumătate din cuplurile care veneau la terapie se confruntau cu această problemă. Așa că din anul 2014 lucrez exclusiv cu problematica infidelității în cupluri.
În momentul în care unul dintre parteneri află despre infidelitatea celuilalt, între cei doi se creează un fel de tornadă cu multe emoții, care îi învăluie pe amândoi. În toată această tornadă, copiii sunt lăsați pe plan secundar și de cele mai multe ori, sentimentele lor nu sunt luate în calcul decât, poate, mult mai târziu” mai spune terapeutul.
În practica lui, Dr. Tahal a observat două tipuri de impact asupra copiilor atunci când vorbim despre infidelitate: pe termen scurt și pe termen lung.
Cum afectează infidelitatea copilul pe termen scurt
În primul rând, atunci când unul, dar cel mai des ambii parteneri simt emoții foarte puternice, cum ar fi furie sau tristețe, acest lucru le afectează abilitatea de a fi un părinte prezent.
În această perioadă, copiii sunt foarte des neglijați. Spre exemplu, igiena lor este precară, sau performanța lor școlară scade fără ca părinții să observe.
Se poate întâmpla ca ei să se comporte diferit la școală. Spre exemplu, ori sunt neatenți, ori încep să aibă comportamente nepotrivite, ca să primească atenție, fie ea și negativă.
În ceea ce privește emoțiile pe care le simte copilul, acestea sunt asemănătoare cu cele pe care le simt și părinții – furie, tristețe, depresie, anxietate și așa mai departe. Câteodată apar și probleme de concentrare sau de somn.
Dar poate cel mai rău lucru care i se întâmplă unui copil este că inevitabil, este prins la mijloc, între părinții lui.
„Ambii vor încerca să îl aibă ca aliat pe copil și fără intenție, îl vor transforma într-un fel de pion, care se mută pe tabla de șah cum vor ei” mai spune Dr. Tahal
Cum afectează infidelitatea copiii pe termen lung
„Din experiența practicii mele, mulți dintre copiii care s-au aflat într-o astfel de situație, ajung să facă același lucru în relațiile viitoare. Infidelitatea ajunge să fie pentru ei ceva normal, mai ales dacă în relația părinților lui, partenerul a înșelat de mai multe ori.
Dacă nu își înșeală partenerul, devin suspicioși pe acesta, pentru că oricum ajung foarte greu să aibă încredere în partenerul lor. E ca și când se așteaptă constant să fie răniți sau părăsiți”.
Cum își pot proteja părinții copiii
Dr. Tahal îi sfătuiește pe părinți să nu spună multor oameni (chiar dacă sunt parte din familie sau prieteni apropiați) despre infidelitatea partenerului, tocmai pentru a minimiza efectele asupra copilului.
Totodată, chiar dacă alegi să îi spui copilului tău despre situație, nu trebuie să-i dai foarte multe detalii. Nu are nevoie să știe cu cine, cum și când. Este suficient să-i spui că treceți printr-o perioadă grea.
Nu în ultimul rând, asigură-te că al tău copil știe că nu este vina lui pentru ce se întâmplă și că relația ta și al partenerului cu el nu trebuie să se schimbe în vreun fel.
Dr. Tahal sfătuiește părinții să apeleze la un terapeut care să-i ajute să gestioneze această situație dificilă, cu un impact cât mai mic asupra copiilor.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.insider.com/therapist-shares-how-infidelity-affects-children-how-to-protect-them-2022-11