Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

Andreea Guica - Redactor

Termenul gaslighting devine din ce în ce mai popular și, dacă nu îți este încă familiar sau dacă ai auzit în treacăt numele, dar nu știi ce înseamnă, ai ajuns unde trebuie. Află de ce este important să știi ce înseamnă gaslighting și care sunt caracteristicile acestui concept.

Ce este gaslighting și de ce se numeste așa?

Fenomenul gaslighting este o formă de abuz emoțional, în care celălalt te manipulează aproape constant și te face să te îndoiești de realitate – în esență tot ce ai făcut și ce ai spus la un moment dat.
Termenul gaslighting a fost denumit după o piesă de teatru din 1938, ecranizată apoi în filmul cu numele ”Gaslight” din 1944. Filmul spune povestea unui bărbat care își manipulează soția în a crede că își pierde mințile, pentru a o interna într-un spital psihiatric și a-i fura moștenirea.
Putem spune, deci, că abuzul emoțional nu e ceva ce a apărut recent. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi poate fi ceva nou, ceva ce nu știm cum să gestionăm.
Este bine să recunoști semnele manipulării emoționale pentru a evita o relație toxică și pentru a avea grijă de sănătatea ta mentală.
Reține că fenomenul gaslighting există în toate tipurile de relații: de prietenie, colegiale, familiale și de cuplu – cu precădere în ultimele două. Poți observa acest tip de comportament inclusiv la politicieni, atunci când aceștia neagă sau încearcă să modifice anumite evenimente, cu scopul de a le face să pară altceva. Și acesta este tot gaslighting. Medicii, preoții sau profesorii pot, de asemenea, să dezvăluie un comportament de manipulare emoțională.

mana care tine o papusa cu sfori pe un fundal roz

Caracteristicile conceptului de gaslighting

Gaslightingul sau abuzul emoțional este eficient tocmai pentru că nu este deloc evident, decât după o perioadă de timp. În general, o persoană este manipulată de către o persoană dragă – un prieten, un membru al familiei sau partenerul de cuplu.
Sigur că persoana dragă din viața ta te iubește, ba chiar îți spune acest lucru de mai multe ori. Tocmai pentru că te iubește și îți vrea binele, te critică și încearcă să te facă un om mai bun. Iar tu ești nerecunoscător. Acesta este în general, discursul unui abuzator. Este normal că auzind toate acestea și trecându-le prin filtrul logicii, tinzi să îi dai dreptate și așa ajungi să te întrebi ce e în neregulă cu tine.
Așa ajungi să fii ”prea sensibil” și să ”nu faci nimic bine”, pentru că asta e impresia pe care manipulatorul vrea să o ai despre tine.

Principalele caracteristici ale conceptului de gaslighting sunt:

• Alterarea evenimentelor pentru a-l învinui pe celălalt. De exemplu, partenerul te înșeală, dar te acuză pe tine că îl înșel; partenerul te manipulează, dar susține că de fapt tu ești manipulatorul.

• Negarea constantă a evenimentelor pentru ”a scăpa basma curată” și a nu fi nevoit să suporte consecințele.

• Subminarea celuilalt pentru a-l face vulnerabil și a avea putere asupra lui. Acest lucru îi conferă manipulatorului sentimentul că este superior.

Citește și 8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

Cum ne afectează conceptul de gaslighting

Fenomenul gaslighting are o influență mare asupra psihicului nostru. Pe termen scurt, acesta ne poate afecta încrederea în sine și ne poate face să ne simțim extrem de furioși și neîndreptățiți.
Pe termen lung, în schimb, efectele sunt mult mai pronunțate. O persoană abuzată emoțional timp îndelungat poate să resimtă anxietate, depresie, atacuri de panică, amorțire sau sentimentul că nu-i mai pasă de nimic, furie acută, insomnie și multe altele. De ele mai multe ori, persoanele care ies din astfel de relații abuzive, au nevoie de terapie și de mult suport social pentru a reuși să depășească traumele.

femeie nervoasa care tipa la barbat

Alte semne că cineva are un comportament de tip gaslighting asupra ta sunt următoarele:

• Ți-ai pierdut încrederea în tine și în capacitățile tale

• Îți este dificil să iei și cele mai simple decizii

• Trăiești constant cu sentimentul că o să greșești sau că nu faci nimic bine

• Te-ai obișnuit să îți ceri scuze pentru orice și presupui mereu că e vina ta

• Te întrebi de ce ești așa de sensibil(ă) și ce poți să faci ca să fii mai bun(ă)

• Te simți deconectat de la sine și de la tot ce te înconjoară

• Simți frustrare, lipsă de speranță, tristețe, apatie

• Ai senzația că înainte erai o persoană cu totul diferită – mai încrezătoare și mai sigură pe sine

 

Și în plan comportamental apar frecvent schimbări atunci când experimentezi abuz emoțional:

• Vrei să le faci altora pe plac, chiar dacă asta înseamnă să te neglijezi pe tine

• Te întrebi constant dacă ai făcut sau ai spus ce trebuia

• Te izolezi de ceilalți și preferi să eviți orice confruntare sau conflict

• Nu mai faci nimic din ce îți făcea plăcere și petreci timp doar cu partenerul de relație

Semne că o persoană are un comportament de tip gaslighting

Manipularea psihologică are caracteristici similare în fiecare relație. Abuzatorul (cel care manipulează) aplică în mod repetat tactici eficiente de manipulare. Aceste tactici sunt menite să îl ajute să obțină ceea ce vrea de la tine.

Iată care sunt principalele semne ale unui comportament de tip gaslighting:

• Insistă că ai făcut sau că ai spus ceva, deși tu știi că nu e adevărat

• Neagă vehement atunci când este confruntat(ă) cu adevărul, chiar și dacă există dovezi clare

• Îți spune că ești prea sensibil(ă) și că exagerezi atunci când aduci în discuție o nemulțumire

• Îți spune că ești nebun(ă) atunci când discuția este în dezavantajul ei/lui

• Le spune oamenilor apropiați din viața ta că este îngrijorat(ă) pentru tine și sănătatea ta mentală

• Îți modifică spusele pentru a se elibera de vină și pentru a o întoarce asupra ta

• Insistă că doar ea/el are dreptate și refuză să accepte și perspectiva ta

barbat care ii explica unei femei sceptice

Dacă ai descoperit unul sau mai multe semne din această listă la o anumită persoană din viața ta, ia în considerare că s-ar putea să fie vorba de abuz emoțional. Vorbește cu cineva de încredere despre ce ai observat și dacă ai nevoie, cere ajutor specializat.

Cum să procedezi daca simți că cineva are un comportament de tip gaslighting

Dacă crezi că cineva te manipulează emoțional prin gaslighting, nu aștepta ca persoana să se schimbe sau să recunoască că a greșit. Acest lucru nu se va întâmpla. În schimb, poți face unul sau mai multe lucruri din lista de mai jos:

• Vorbește cu cineva în care ai încredere despre ce ți se întâmplă.
Asta te va ajuta să capeți o nouă perspectivă asupra lucrurilor și să ai parte de sprijin emoțional.

• Adună dovezi. Ia notițe sau înregistrează conversațiile pentru a nu putea fi apoi folosite împotriva ta.
Abuzatorii emoționali folosesc metode de manipulare care pot funcționa foarte bine la cei mai mulți dintre noi. De aceea, câteodată cedăm și le dăm crezare. Indiferent dacă te hotărăști să confrunți persoana sau nu, notițele te vor ajuta să ai mai multă claritate și să nu te îndoiești de ce ai spus sau ce ai făcut.

• Setează limite clare și nu permite să fie încălcate
Felul în care răspunzi la un comportament de manipulare contează foarte mult pentru direcția în care va merge conversația. De exemplu, nu are rost să te contrazici la nesfârșit cu cineva care vrea să te convingă cu orice preț că are dreptate. La fel, nu are rost să insiști că cineva a făcut sau a spus ceva, când neagă vehement și refuză orice argument.
Ce poți face, în schimb, este să clarifici de la început că nu vei cădea în plasa acestui tip de comportament. De pildă, dacă celălalt începe să te jignească sau să țipe, ține-te ferm pe poziție și spune-i că dacă continuă vei pleca din cameră, sau îți vei închide telefonul. Indiferent de ce alegi să faci sau să spui, important este ca celălalt să știe că nu te poate manipula

• Întoarce-te către tine. Poartă-ți de grijă și fă lucruri care îți plac.
Adesea, abuzul emoțional vine ”la pachet” cu izolarea de ceilalți și cu sentimente precum stimă și încredere de sine scăzută. Persoanele cu comportament de tip gaslighting vor să te aducă într-un punct în care ești ușor de manipulat. Iar acest lucru se întâmplă în timp.
Este important deci să te uiți la tine și la nevoile tale, precum și să te vezi cu oameni care te fac să te simți bine. În felul acesta vei fi mai conștient și mai centrat pe sine și mai puțin pe ce spune sau crede celălalt.

Dacă crezi că te afli într-o relație în care celălalt (indiferent de cine e celălalt) te abuzează emoțional, pune stop. Cere ajutor. Informează-te. Află că nu ești singur(ă) și că milioane de oameni experimentează acest gen de abuz și tot milioane de oameni reușesc să încheie abuzul.

Surse:
www.healthline.com
www.psychologytoday.com
www.paginadepsihologie.ro

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu
    Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu

    Nu te simți bine în pielea ta? Obișnuiești să te subestimezi? Nu crezi că ești suficient de bun pentru partenerul tău de cuplu sau pentru jobul pe care il ai? Nu poți lua o...

    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea
    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

    Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună?...

    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile
    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile

    Printre cele mai importante provocări pe care le are de înfruntat un părinte cu mai mulți copii se regăsește și aceasta: să prevină conflictele majore, care pot izbucni din...

    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

    Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie
    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie

    Atunci când vine vorba de copiii lor, mamele se transformă în supereroine, dispuse să lupte până în pânzele albe pentru copiii lor. Așa se face că această...

    Cum își distrug zodiile relațiile amoroase chiar înainte să le înceapă
    Cum își distrug zodiile relațiile amoroase chiar înainte să le înceapă

    Oricine visează să se bucure de o relație solidă și frumoasă și, în momentul în care întâlnești persoana alături de crezi că o poți construi, tot ce...

    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile
    4 semne că ești „țapul ispășitor” din familie și cum îți poate afecta asta relațiile

    Ai simțit de multe ori că majoritatea membrilor familiei dau vina pe tine pentru diverse probleme sau că întreaga responsabilitate pentru a rezolva o problemă stă în...

    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

    Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

    © 2024 Qbebe