Ce este presiunea atmosferică
Presiunea barometrică este o măsură a presiunii aerului în atmosfera Pământului. Din acest motiv, este cunoscută și sub numele de presiune atmosferică. Presiunea este creată de moleculele de gaz fluid din aer și se extinde în toate direcțiile. În special, ea există ca presiune descendentă exercitată asupra solului pe Pământ, ceea ce o face relativ ușor de măsurat.
Presiunea barometrică este mai mare atunci când moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Presiunea cedează atunci când moleculele sunt mai răspândite.
Astfel, presiunea barometrică este, în mod constant, mai mare la nivelul mării decât la altitudinile montane înalte, unde diferența constă în faptul că aerul este mai "subțire" și mai puțin dens cu particule moleculare. Cu toate acestea, presiunea atmosferică la nivelul mării poate deveni, de asemenea, destul de scăzută, în special în timpul furtunilor majore, cum ar fi uraganele.
Presiunea ridicată înseamnă că atmosfera este plină de aer greu și dens. Acest aer dens împinge departe orice aer care se află mai aproape de suprafață, inclusiv norii încărcați de umiditate. În mod obișnuit, presiunea înaltă determină un cer foarte senin, permițând soarelui să pătrundă și să încălzească suprafața Pământului.
Presiunea scăzută înseamnă că aerul de la nivelul suprafeței se poate deplasa în sus. Într-o zonă cu presiune atmosferică scăzută nu există nimic care să împiedice aerul de la suprafață să se ridice și să formeze nori. Acești nori blochează soarele și adesea produc umiditate sub formă de ploaie și zăpadă. Presiunea scăzută poate forma, de asemenea, vânturi puternice, deoarece aerul de la nivelul suprafeței se mișcă liber. Uneori când o zonă de presiune scăzută se formează deasupra oceanului, aceasta poate genera un uragan.
Legătura dintre presiunea atmosferică și starea ta de spirit
Presiunea atmosferică scăzută este, în primul rând, sinonimă cu niveluri scăzute de lumină. Nivelurile scăzute de lumină naturală pot face ca organismul nostru să producă mai multă melatonină, iar cantitatea suplimentară de melatonină poate provoca somnolență în timpul zilei.
De asemenea, diferența de presiune afectează echilibrul de presiune dintre corpul tău și atmosferă. Din cauza presiunilor mai scăzute din afara corpului și a presiunilor mai ridicate din corp, în special din sinusuri, pot apărea durerile de cap și cele musculare. O schimbare a presiunii barometrice poate reduce, de asemenea, tensiunea arterială, ceea ce poate duce la amețeli.
In cazul în care ai probleme cu nivelul zahărului din sânge, presiunea atmosferică scăzută poate face acest lucru și mai dificil. În timpul perioadelor de presiune scăzută, grosimea sângelui este crescută, ceea ce face mai greu de controlat nivelul de zahăr din sânge. Indiferent de senzația de oboseală și de somnolență, toate acestea fac ca somnul să fie dificil. În cazuri extreme, furtunile și presiunea scăzută pot provoca chiar și insomnie.
Schimbările presiunii atmosferice pot influența chiar și modul în care respiri, mai ales dacă suferi de o afecțiune respiratorie (ca de exemplu, astmul). De regulă, modul în care presiunea atmosferică te poate influența depinde foarte mult și de afecțiunile sau condițiile speciale pe care le ai (migrene, diabet, tensiune arterială, etc). Important este să fii atentă la modul în care corpul tău reacționează și să iei măsurile necesare, la timp.
În ciuda faptului că nu poți schimba vremea, există, totuși, câteva lucruri pe care le poți face pentru a dormi mai bine, atunci când presiunea atmosferică este scăzută:
- Chiar dacă cerul este acoperit de nori, încearcă să ieși în natură. Lumina naturală îți poate ajuta organismul să producă hormonii potriviți la momentul potrivit, menținând ritmul circadian în ton.
- Încearcă să fii activ. Chiar și 30 de minute de sport te pot ajuta să dormi mai bine noaptea și să scapi de amețeală.
Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro
Surse articol: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23737338/