Simt că am devenit mama iubitului meu, iar asta ne afectează relația

Simt că am devenit mama iubitului meu, iar asta ne afectează relația

Bianca Geica - Redactor Senior

Jenny se simte jenata să recunoască faptul că obișnuia să strângă și să facă curat după fostul ei iubit. Îi împăturea hainele, îi făcea programări la doctor și îi scria până și scrisorile de intenție atunci când el aplica la diferite joburi. „El parcă nu avea niciun căpătâi”, spune ea, pentru The Independent. Când ieșeau în oraş cu prietenii, Jenny se ruga ca el să nu „retapițeze” scaunele Uber-ului cu propria vomă în drumul lor spre casă. Acum, la mai bine de trei ani de la despărțire, ea își dă seama că fostul ei iubit era, de fapt, un „bărbat-copil”, care nu putea și nici nu voia să se maturizeze. De multe ori, spune Jenny, avea impresia că era mai degrabă mama fostului ei iubit, decât iubita lui.

„Nu comunica cu mine aşa cum ar fi trebuit si cum ar fi fost normal”, explică ea. „Atunci când ne certam, sfârșea prin a pleca în trombă și nu vorbea cu mine, sau râdea de mine pentru că plângeam.” Asta a făcut-o pe Jenny să reevalueze genul de persoane cu care va ieși în viitor. „Cu siguranță m-a făcut să mă gândesc că trebuie să fiu la un nivel de maturitate emoțională egal cu partenerul pe care îl voi alege în continuare. A pus multă presiune asupra relației noastre, pentru că am ajuns să simt că fac totul pentru el.”

Ce este „bărbatul-copil” ş cum poate afecta comportamentul acestuia relaţia de cuplu?

Există o tendință din ce în ce mai accentuată, în lumea datingului, de a cataloga bărbații care sunt nepricepuți în anumite domenii - domestice sau emoţionale - drept „bărbaţi-copii”.

„Bărbatul-copil” este definit ca fiind un bărbat heterosexual căruia îi lipsește maturitatea. Adesea i se reproșează că este indisponibil din punct de vedere emoțional, neorganizat și dezordonat. El are mai multe în comun cu un copil de șase ani decât cu un adult complet matur. Și, ca urmare, femeile au senzaţia că sunt mamele acestor bărbaţi imaturi.

Femeile trăiesc cu teama de a întâlni un „bărbat-copil”. Aventurează-te pe TikTok și vei găsi guru în materie de relații care te avertizează cu privire la „semnele” că te întâlnești cu unul! Printre aceste semne se numără o casă dezordonată, incapacitatea de a face față criticilor, obsesia pentru jocurile video, gestionarea slabă a timpului, iar lista poate continua. Între timp, rubricile de sfaturi vor oferi o listă cu lucrurile la care sa fii atenta la un potențial partener. Dar există cu adevărat „bărbatul-copil” sau este o altă încercare de a arunca vina pe bărbați pentru relațiile eșuate? În cel mai rău caz, ar putea fi ideea de „bărbat-copil” o modalitate de a ataca cu cruzime nepriceperea partenerului de sex masculin prin emascularea acestuia?

Psihiatrul Carole Lieberman, autoarea cărții „Bad Boys: Why We Love Them, How to Live with Them, and When to Leave Them”, spune că eticheta „bărbat-copil” este mai degrabă o reacție la o situație nefericită. „Orice femeie care își numește partenerul „bărbat-copil” pentru că se simte copleșită și cumva resemnată cu privire la faptul că acesta nu ajută la treburile casnice, își distruge căsnicia încet, dar sigur. De fapt, inegalitatea în gospodărie a fost invocată ca fiind una dintre cele mai frecvente cauze de divorț în anii anteriori. Tradiția a pus responsabilitatea sarcinilor casnice pe seama femeilor”, spune Lieberman. Iar acest lucru nu pare să se schimbe: un studiu recent a arătat că femeile continuă să facă majoritatea treburilor casnice, în ciuda faptului că muncesc la fel de mult precum partenerii lor şi, în multe cazuri, sunt la fel sau chiar mai bine platite. Studiul concluzionează că „normele de gen rămân puternice” atunci când vine vorba de treburile casnice.

O relaţie cu un „bărbat-copil” afectează puternic libidoul femeilor

Dincolo de acest aspect, o relaţie cu un „bărbat-copil” afectează puternic libidoul femeilor. Un studiu, publicat în jurnalul Archives of Sexual Behaviour, arată că inegalitatea în ceea ce privește munca în gospodărie poate face ca femeile să aibă un libido mai scăzut. Dr. Tom Murray, terapeut de cuplu, spune că un partener împovărat de responsabilități ar putea avea un apetit sexual mai scăzut pentru că se simte nesprijinit sau copleșit în relație. „Când cineva este epuizat emoțional sau nu se simte susținut, poate fi greu să se conecteze profund cu partenerul său.”

În timp ce eticheta de „bărbat-copil” însumează, într-o anumită măsură, inegalitățile în dinamica de gen, specialiştii spun că nu ne ajută prea mult să ne îndreptăm spre relații mai bune - ne permite doar să credem că bărbații heterosexuali sunt incapabili de schimbare.

Anul trecut, jurnalista Moya Lothian-McLean a inventat termenul de „victimizare amoroasă”, care se referă la o tendința a unor femei de a face din jumătatea masculină a unei relații eșuate un personaj negativ. Aceasta se caracterizează prin utilizarea unor generalizări ample despre comportamentul unui fost iubit, permițând femeilor să se complacă în ideea că bărbații sunt parteneri romantici răi și nu cam atât. Lothian-McLean susține că femeile se văd pe ele însele ca victime perpetue ale comportamentului bărbaților, în loc să împărtășească responsabilitatea egală pentru o relație eşuată. Eticheta „bărbat-copil” are acelaşi efect.

Eticheta „bărbat-copil” nu ar trebui să fie văzută ca o descriere acceptabilă, spun specialiştii

Mark Brooks, un consilier în domeniul politicilor de incluziune masculină, respinge eticheta de „bărbat-copil” și consideră că aceasta face parte dintr-un dublu standard atunci când vine vorba de clasificarea comportamentului bărbaților. El consideră că eticheta este „ciudată și greșită” și spune că este un pas înapoi față de conversațiile mai incluzive și mai evoluate despre gen. „Nimeni nu ar pune o etichetă similară unei femei”, spune el. „Pur și simplu nu se potrivește cu direcția în care ne îndreptăm ca societate și, prin urmare, nu ar trebui să fie văzută ca o descriere acceptabilă.”

Este ușor să le punem foştilor noştri parteneri diverse etichete sau să îi arătăm cu degetul, dar merită să luăm în considerare probleme mai profunde - cum ar fi „traumele nerezolvate din copilărie” sau „lipsa unor modele pozitive” în copilărie, spune Wasser. „La fel ca în cazul oricărei etichete, este esențial să ne amintim că oamenii sunt complecși și polivalenţi, iar reducerea cuiva la un singur descriptor poate fi atât nedreaptă, cât și inutilă.”

În primul rând, o etichetă este vagă și ar putea fi interpretată de partenerul tău într-un alt mod decât cel pe care îl intenționezi. De asemenea, l-ar putea face pe partener să se simtă furios sau rănit. Acesta ar putea deveni defensiv sau ar putea închide complet conversația.

Aşa că vrei să ai o discuție cu partenerul tău despre comportamentul său și despre modul în care consideri că acesta vă afectează relația, va trebui să fii directă. Va trebui să dai exemple concrete, mai degrabă decât generalizări vagi.

Surse foto: Freepik

Surse articol: independent.co.uktheguardian.comucl.ac.ukjournals.sagepub.comverywellmind.com

Articolul urmator
Bebelușul meu are 11 luni și 9 kg, iar oamenii mă critică pentru asta
Bebelușul meu are 11 luni și 9 kg, iar oamenii mă critică pentru asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”
    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”

    Sunt într-un mare impas, stare de șoc și de teamă. În week-end, pe când făceam curățenie prin șifonierul soțului meu, am dat de o coală împăturită în...

    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"
    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"

    Ce își mărturisesc mamele pe grupurile online de părinți? Tot ceea ce nu pot spune persoanelor apropiate și ceea ce nu pot recunoaște cu voce tare față de ele însele. De...

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    După ce am născut, soțul meu a devenit nemulțumit de cum arăt și îmi spune asta mereu...
    După ce am născut, soțul meu a devenit nemulțumit de cum arăt și îmi spune asta mereu...

    Pe lângă schimbările hormonale pe care mai toate femeile însărcinate le experimentează, în timpul sarcinii apar și o serie de transformări fizice. Vergeturile și...

    Soțul meu și copiii lui nu mă respectă, iar eu nu mai vreau să joc rolul de mamă vitregă
    Soțul meu și copiii lui nu mă respectă, iar eu nu mai vreau să joc rolul de mamă vitregă

    Nu e ușor să fii părinte și uneori cu atât mai mult, nu e deloc ușor să fii un părinte vitreg. Această mamă s-a săturat să nu mai fie apreciată de familia sa, așa că...

    O femeie a devenit mamă la 57 de ani și a reușit să alăpteze timp de 2 ani. „Nu mă interesează ce spun alții, eu mă simt în formă”
    O femeie a devenit mamă la 57 de ani și a reușit să alăpteze timp de 2 ani. „Nu mă interesează ce spun alții, eu mă simt în formă”

    În ultimii ani, auzim tot mai des despre femei care devin mame în jurul vârstei de 50 de ani. Un exemplu în acest sens este și o femeie din SUA, care a născut a...

    O mamă asistentă medicală și-a învățat copilul de 4 ani să sune la salvare, iar asta i-a salvat viața a doua zi
    O mamă asistentă medicală și-a învățat copilul de 4 ani să sune la salvare, iar asta i-a salvat viața a doua zi

    Printre abilitățile de care un copil are nevoie se regăsește și aceasta: să știe cum să reacționeze în situații de criză. În acest scop, este necesar să îl...

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    © 2025 Qbebe