Cum să vorbești cu copilul despre evenimentele negative din lume

Cum să vorbești cu copilul despre evenimentele negative din lume

Mariana Voinea

În contextul conflictelor care au izbucnit în ultima perioadă și a mediatizării acestora, părinții trebuie să știe cum să răspundă întrebărilor minților curioase ale celor mici. Iată cum să abordați această problemă fără a speria copiii, prezentându-le situația în mod onest și cu un limbaj adecvat vârstei.

Situația conflictelor care au loc în lume acum nu pare să se îmbunătățească. Trăim vremuri grele care, până la acest moment nu ne afectează, din fericire, în mod direct. Totodată, trăim în epoca tehnologiei, în care orice mic conflict, orice știre, orice adevăr șocant ies la iveală foarte ușor.

Sunt știri care ne șochează pe noi adulții și imagini pe care le vedem la televizor greu de privit și de înțeles. Să ne punem în situația micuților care au acces inclusiv la internet și care pot vedea aceste imagini, pot fi martori ai unor videoclipuri șocante și se pot speria pe bună dreptate de ceea ce se întâmplă în lume.

Deși sunt numeroase evenimente pozitive în lume, reprezentanții mass media au tendința de a le aduce în prim-plan pe cele negative pentru că acestea șochează cu adevărat și atrag mai mulți internauți sau telespectatori.

Cum procedăm atunci când micuții noștri ne întreabă ce se poate întâmpla în continuare sau dacă poate exista și în țara noastră posibilitatea unui conflict așa cum văd la televizor? Cele două conflicte mari izbucnite în decursul a doi ani de zile sunt cu adevărat îngrijorătoare și pentru noi adulții, nu numai pentru copii.

Noi nu putem controla știrile, nu putem controla mass media și nici accesul copiilor la aceste informații la nesfârșit. Copiii cresc și vor căuta singuri pe Google ceea ce se întâmplă în lume, chiar dacă noi vom bana o perioadă anumite aplicații sau site-uri pe care le pot accesa.

În plus, cei mici pot afla de la școală ce rele se mai întâmplă în lume, dar din perspectiva altor copii și a cadrelor didactice care privesc cu alți ochi aceste evenimente.

Rolul părintelui este de a minimiza impactul negativ pe care știrile îl au asupra copiilor. Fie că ne cer părerea sau nu, este bine să aducem anumite completări știrilor și să vorbim cu copilul franc și deschis despre ceea ce se întâmplă în lume la acest moment.

Părinții ar putea să înceapă cu faptul că dintotdeauna au existat conflicte și masele de oameni se „ceartă” între ele, așa cum o fac și oamenii într-o familie, iar unele lucruri sunt greu de stăpânit și de evitat.

Nu închideți brusc televizorul sau telefonul atunci când apar astfel de știri

Pe premiza „ce este interzis este mai interesant”, este foarte important ca atunci când la televizor apar imagini din conflictele armate ce au loc în două puncte importante ale Europei să nu le închideți televizorul.

Atunci când veți face acest lucru, micuții vor deveni și mai interesați și vor deschide calculatorul sau telefonul căutând ei înșiși informații. Dacă le veți închide și aceste dispozitive, vor întreba ceilalți copii la școală despre ceea ce se întâmplă în lume.

Și nu este deloc bine ca micuțul să perceapă realitatea prin ochii altor persoane, fără ca părinții să se implice deloc în a le explica. Încercați să le explicați cu calm tot ceea ce știți despre acest subiect, evitând toate detaliile dramatice și sângeroase.

Altfel își vor da frâu liber imaginației și teama lor vis-à-vis de acest subiect va fi accentuată. Aveți grijă ca micuții să nu vă audă discuțiile cu soțul sau cu soția despre temerile pe care le aveți în privința lucrurilor negative care se întâmplă la acest moment, unele chiar la granița cu țara noastră.

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre razboi

Lăsați copiii să afle evenimentele importante din lume

mama isi ia de mana fetita pe canapea ii explica ceva

Așa cum nu este bine să ascundem mizeria sub preș, nici evenimentele pozitive sau negative care se întâmplă în jurul nostru nu le putem ascunde, pentru că la un moment dat ies la iveală și va trebui să dăm explicații copiilor.

Încurajați-vă micuții să vă pună întrebările care îi macină despre evenimentele negative care au ieșit la iveală. Nu permiteți altcuiva să intensifice frica pe care deja o are copilul. Iar dacă nu aveți răspunsuri la toate întrebările pe care vi le pun, fiți sinceri.

Încercați să citiți împreună cu cel mic știri din surse sigure, dar explicați-le totul într-un mod cât mai simplu, fără a-i lăsa să privească fotografii sau videoclipuri traumatizante. Astfel copilul va înțelege ce înseamnă o relație sănătoasă cu părintele, în care poate fi deschis și îl poate întreba ceea ce îl neliniștește.

În plus, este momentul ideal să îi vorbiți copilului despre beneficiile blândeții, empatiei și bunătății, explicându-i că numai așa conflictele s-ar stinge în întreaga lume.

Nu permiteți copiilor să facă o obsesie din anumite subiecte de știri

În momentul în care o știre captează atenția copilului, înseamnă că este un subiect de maxim interes pentru el, pe care îl va căuta pe motoarele de căutare sau prin orice mijloc posibil până își va satisface curiozitatea.

Încercați să evitați această supraexpunere la informații care nu îi aduc niciun beneficiu sănătății mentale și emoționale. Încurajați-l să vorbiți împreună despre tot ceea ce îl supără sau despre ce nelămuriri are.

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

Asigurați-vă copiii că sunt în siguranță

mama si fiica surprinse de ceea ce vad pe laptop

Copiii cer de la părinți un singur lucru: siguranță. Aceștia îi văd ca pe singurii adulți capabili să îi protejeze de tot ceea ce este rău în lume.

Puteți să îi spuneți copilului că nu tot ceea ce vede în mass media este adevărat și că unele subiecte sunt exacerbate. De asemenea, puteți să îl încurajați oferindu-i explicații pertinente despre motivele pentru care conflictul nu se va extinde și în țara noastră.

Asigurați-vă copilul că indiferent de circumstanțe veți fi alături de el/ea și îl/o veți proteja cu prețul vieții

Explicați-i copilului că îngrijorările pe care le are sunt absolut normale

Chiar și cei mai puternici adulți își exprimă un sentiment de teamă și îngrijorare față de ceea ce se întâmplă în ultimii ani. Sunt copii care au luptat cu restricțiile unei pandemii, au fost martorii începerii unui conflict major chiar la granițele țării noastre, iar acum un alt conflict care afectează întreg Orientul Mijlociu.

Este normal să fie îngrijorați, la fel ca noi toți. Dar îngrijorarea copiilor nu trebuie să le afecteze viața personală și educația. Este important să le spuneți copiilor că astfel de lucruri se mai întâmplă, chiar dacă nu foarte des, deci nu trebuie să se lase cuprinși de teamă.

Este un moment prielnic să explicați copilului ce înseamnă vulnerabilitatea, pentru a nu o confunda cu slăbiciunea. Astfel vă veți transforma copiii în viitori adulți - cetățeni responsabili ai acestei țări .

Explicațiile ar trebui oferite copiilor în limbajul adecvat vârstei

Un copil de 7 ani va înțelege lucrurile complet diferite un copil de 14 ani. Abilitatea copiilor de a înțelege natura și cauza conflictelor este strict legată de vârstă și nu de alte criterii.

De aceea, trebuie să vă concentrați atenția asupra limbajului pe care îl folosiți, astfel încât să nu fie prea greu de înțeles sau cu detalii marcante pentru cei mici. Dacă aveți copii de vârste diferite, trebuie să purtați conversații separate cu ei.

Găsiți momentul potrivit pentru a discuta astfel de probleme, lăsând loc întrebărilor ulterioare
Sunt situații în care copiii încep să pună întrebări despre conflictele apărute în ultimul timp în cele mai nepotrivite momente.

Spre exemplu, atunci când fac baie sau când pregătiți cina ori sunteți la cumpărături, copilul poate întreba astfel de lucruri. Trebuie să găsim un moment prielnic pentru a le oferi răspunsurile adecvate. Asigurați-i că veți discuta mai târziu și că în timpul conversației nimic altceva nu vă va distrage de la subiectul de interes.

La final, spuneți-le celor mici că pot să vă adreseze oricât de multe întrebări sunt necesare pentru a se lămuri asupra situației. Nu vă enervați dacă micuțul pune aceeași întrebare de mai multe ori, este semn că nu a înțeles sau că este cu adevărat interesat de subiect.

Abordați întrebările oferind răspunsuri clare și la obiect

Nu are rost să ascundem adevărul față de copii, dar nici să-l prezentăm într-un mod dur. Copiii trebuie să știe exact ce se întâmplă, de la ce a izbucnit conflictul, fără a le detalia numărul persoanelor decedate, distanța față de țara noastră sau alte subiecte care i-ar putea înspăimânta.

De fapt, în orice situație este bine să fiți cât mai blânzi atunci când copiii vă pun anumite întrebări. Deși unele subiecte sunt foarte greu de abordat pentru părinți, este foarte important să nu lăsăm copiii să afle din alte surse ceea ce se petrece cu adevărat la momentul actual.

Numai părinții îi pot liniști și le pot oferi o perspectivă cât mai corectă asupra lucrurilor fără a-i speria. Stresul emoțional cauzat de conflictele recente izbucnite în lume nu sunt deloc benefice pentru sănătatea emoțională și mentală a celor mici.

Surse foto: istockphoto.com/

Surse articol: mentalhealth.org.uk

Articolul urmator
Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?
Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
    Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

    Copiii nu înțeleg prea bine emoțiile până la o anumită vârstă, de aceea au nevoie de ajutorul și explicațiile părinților pentru a le gestiona corespunzător....

    Cum vorbești cu adolescentul despre suicid
    Cum vorbești cu adolescentul despre suicid

    Deși cuvântul „suicid” are o conotație grea, e important să vorbim despre acest subiect. Uite ce poți face din rolul de părinte, pentru copilul tău, dacă acesta se...

    „Arta" de a discuta cu adolescenții: E important să nu vorbești doar tu și el să asculte. Copilul trebuie să vorbească, iar tu să asculți
    „Arta" de a discuta cu adolescenții: E important să nu vorbești doar tu și el să asculte. Copilul trebuie să vorbească, iar tu să asculți

    Cum vorbești cu fiul sau fiica ta ajuns/ă la vârsta adolescenței? Cum abordezi subiecte delicate, care vă provoacă rușine amândurora? Învață să îți asculți...

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    Ce înseamnă să aduci un copil pe lume în Germania? Nu ai voie să-ți botezi copilul cum vrei!
    Ce înseamnă să aduci un copil pe lume în Germania? Nu ai voie să-ți botezi copilul cum vrei!

    În unele state ale lumii, legile sunt mai stricte, inclusiv în ceea ce privește numele ales de către părinți pentru copilul lor. În Germania, legislația în acest...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația
    Prima școală din lume cu predare virtuală. Cum va schimba Metaversul educația

    Lumea virtuală se dezvoltă, la fel și metaversul. Metaversul, care este un spațiu 3D virtual creat pentru a înlocui rețelele sociale și întregul internet în general,...

    Zodiile care emană energii negative
    Zodiile care emană energii negative

    Viața te pune mereu în situații diverse, așa că nu este de mirare că întâlnești atât persoane pe care le simpatizezi încă de la început, care te...

    © 2024 Qbebe