Paturile din sala de nașteri erau ocupate, așa că Maha a născut într-o toaletă publică, cu sunetul bombardamentelor pe fundal
Deși recent guvernul Israelului și Hamas au ajuns la un acord pentru a opri luptele în fâșia Gaza și pentru a elibera ostaticii israelieni și prizonierii palestinieni, femeile, îndeosebi cele însărcinate continuă să aibă o viață grea. Condițiile de viață catastrofale pune în pericol atât viața femeilor, cât și a copiilor care se confruntă cu o lipsă de securitate dezastruoasă, dar și malnutriție pe fondul unui măcel și a unor lupte dezastruoase.
În fiecare zi, femeile nasc în condiții înspăimântătoare, iar viitorul nou-născuților este din ce în ce mai incert. Maha, tânăra care a născut copilul în toaleta publică știe cel mai bine că viitorul este compromis. Pentru că toate sălile de naștere improvizate erau ocupate când a intrat în travaliu, Maha s-a întors în cortul ei improvizat din sudul fâșiei Gaza, zona Rafah unde a născut într-o baie publică, într-un frig cumplit, pe fondul unui război brutal.
52.000 de femei sunt în prezent însărcinate în Gaza, conform ONU, iar 20.000 de bebeluși s-au născut de la începutul războiului, conform UNICEF. Acest război însă, este marcat de o lipsă de ajutor umanitar cruntă și de atacuri brutale în facilitățile ce ar trebui să asigure îngrijirea și sănătatea pacienților. Războiul dus în fâșia Gaza expune atât mamele, cât și copiii la riscuri de sănătate grave și le pune viața în pericol.
Femeile nasc și sunt externate imediat. Se întorc în corturi improvizate, riscând infecții periculoase
Lipsa medicilor obstetnicieni și îngrijirii în această latură a medicinii a stârnit îngrijorare în rândul specialiștilor din întreaga lume. Rafah, zona de unde este originară Maha, avea o populație de 300.000 de oameni înainte de război, iar acum acest număr a crescut la 1,5 milioane. Cauzele sunt multiple: palestinienii au fugit de bombardamente și au primit ordine de evacuare în nordul și centrul zonei Gaza.
În Rafah este un singur spital care poate asigura asistență maternă femeilor însărcinate, însă numărul de cazuri este copleșitor comparativ cu numărul de medici și de paturi. Oamenii trăiesc în corturi, școli și spitale, iar spitalul Emirati trebuie să gestioneze de trei ori mai multe nașteri decât înainte de război. În acest context, femeile trăiesc în condiții deplorabile și dau naștere în corturi făcute din plastic, în clădiri improvizate, lipsite de salubritate sau de condiții decente de trai.
Chiar dacă reușesc să dea naștere copiilor în cadrul spitalului, ele tot se întorc acasă în adăposturile lor improvizate, unde sănătatea le este pusă în pericol. Cu prea mulți pacienți și prea puțin doctori, sistemul de îngrijire a sănătății este suprasolicitat, iar mamele se externează la câteva ore după naștere, chiar dacă aceasta are loc prin cezariană.
În plus, primele 24 de ore postpartum sunt cele mai riscante pentru complicații atât pentru mame, cât și pentru copii. Spitalul Emirati are acum o capacitate de 20 de paturi care urmează să fie dublată în curând.
Rana Abu Hameida este o altă femeie care a suferit de complicații în timpul sarcinii la vârsta de 33 de ani și a fost internată de urgență la spitalul Emirati. Aceasta mărturisește că i-a fost foarte greu să găsească tratament, să poată merge la controalele lunare și chiar să găsească hrană adecvată și apă.
Femeile care sunt însărcinate și nu au acces la îngrijiri medicale, nu au suficiente alimente sau un adăpost corespunzător riscă să-și expună copiii, dar și pe ele însele la probleme de sănătate, mai ales la infecții. Peste o treime din pacientele care solicită îngrijiri prenatale suferă de anemie, dar și de infecții ale tractului urinar.
Din păcate situația dramatică continuă în această regiune care are nevoie atât de mare de ajutorul umanitar pentru că mii de mame și de copii sunt în pericol.
Surse foto: istockphoto.com, doctorswithoutborders.org
Surse articol: doctorswithoutborders.org, digi24.ro, digi24.ro