Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?

Ce să NU vorbești cu părinții tăi, odată ce devii părinte?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care îți dorești să comunici deschis cu părinții tăi și să abordați în discuțiile voastre cele mai diverse subiecte, este firesc să simți nevoia să împărtășești totul cu ei. Cu toate acestea, ai permanent în vedere că anumite subiecte nu fac altceva decât să creeze tensiuni nedorite, să deschidă „răni” mai vechi sau pur și simplu rămân „închise” întrucât nu se raportează la realitatea din momentul de față. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi ce nu este cazul să vorbești cu părinții tăi odată ce ai, la rândul tău, o familie, astfel încât relația dintre voi să nu aibă de suferit.

Despre greșelile pe care le-au făcut părinții tăi în privința ta

Orice părinte greșește față de copilul său, de multe ori fără să-și dea seama. De asemenea, odată cu trecerea timpului, conștientizează cât de mult a greșit la un moment dat și realizează că i-a provocat suferință acestuia. De aceea, să se redeschidă discuții legate de greșelile părinților nu este tocmai o alegere inspirată, nici pentru ei, nici pentru tine. În ceea ce-i privește, se vor simți vinovați și se vor agita să găsească o soluție pentru a se revanșa. Cât despre tine, în mod cert că vei retrăi clipe dureroase și îi vei acuza că, prin greșelile comise în perioada copilăriei tale, sunt cumva responsabili de anumite eșecuri din viața ta de adult.

femeie tanara trista stand cu spatele la o femeie matura care incearca sa discute cu ea

În schimb, cu atât mai mult cu cât ești, la rândul tău, părinte, străduiește-te să nu-i judeci prea aspru și să cauți să evidențiezi lucrurile pozitive pe care le-au făcut pentru tine. În același timp, este binevenit atât pentru tine, cât și pentru ei, să îți exprimi recunoștința. 

Despre stilul tău de viață

Există aspecte care țin de stilul tău de viață despre care părinții tăi nu ar trebui să afle prea multe detalii pentru a nu-și face griji și pentru a nu-ți oferi sfaturi nesolicitate. De pildă, cu atât mai mult cu cât ai devenit părinte și ești mereu solicitată, ai adesea un program haotic, ce nu-ți permite să ai mese regulate și să te culci seara la o oră rezonabilă. Practic, ți-ai creat o rutină, însă nu este exclus ca părinții tăi să considere că te poți îmbolnăvi din pricina programului tău sau că, din cauza oboselii acumulate, nu te vei mai ocupa suficient de copilul tău. 

Totodată, alt aspect legat de stilul de viață despre care nu este indicat să discuți cu părinții sunt finanțele familiei tale. De fapt, este foarte posibil să cheltuiți banii în moduri cu care nu sunt de acord sau să nu reușiți să economisiți așa cum ei consideră că ar trebui. În aceste condiții, este preferabil să nu abordezi în prezența lor un astfel de subiect, cu atât mai mult cu cât nu te împrumuți de la ei.

Despre sănătatea mintală

Sănătatea mintală este un subiect delicat și, deși este normal să simți nevoia să discuți despre așa ceva și cu părinții tăi, este mai bine să te abții. Cu atât mai mult cu cât ești și tu părinte, în mod cert că își vor face foarte multe griji, că vor intra în panică și îți vor alimenta și ție anxietatea și temerile pentru viitor. 

Pentru binele ambelor părți, limitează-te să împărtășești cu ei doar anumite lucruri care te frământă, fără a exagera în privința detaliilor. Procedând așa, poți avea parte de sfaturi de la ei dar, în același timp, vei fi mai motivată să te adresezi unui specialist. 

Despre conflictele cu partenerul tău

Înainte să te apuci să discuți cu părinții tăi despre ceea ce s-a întâmplat/se întâmplă în relația cu partenerul tău de cuplu, ține minte următorul aspect: cei care pot veni cu cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei sunteți tu și persoana iubită. 

Nu neglija nici faptul că părinții tăi, din grijă pentru tine și pentru copilul tău/copiii tăi, ajung adesea să creadă că și un conflict minor poate genera o situație gravă și, în acest context, se vor apuca să vină cu soluții care nu sunt deloc potrivite pentru ceea ce se întâmplă în familia ta. Mai mult, din dragoste pentru tine și pentru nepotul/nepoții lor, vor începe să aibă resentimente față de partenerul tău.

Nu te feri însă de familia ta și anunță cât mai repede în cazul în care ești într-o situație gravă, de exemplu dacă ești supusă agresiunilor, violenței domestice. 

Despre cum să îți crești copilul/copiii

Viața de părinte este plină de provocări neașteptate și, din acest motiv, poți avea multe momente în care să ai nevoie de sfaturile venite din partea unui bunic înțelept. Uneori însă aceste sfaturi interferează semnificativ cu valorile și cu rutinele tale, te determină să te îndoiești de deciziile tale și să te simți vinovată. În plus, părinții tăi te pot critica aspru, ceea ce conduce la frustrare și la furie. 

Îți este mult mai util să ții minte faptul că lucrurile stau foarte diferit de la o generație la alta și că, în fond, numai tu ești cea care își poate adapta stilul de parenting în funcție de copil și de context. Cu alte cuvinte, nu ezita să ceri un sfat părinților la nevoie, dar nu lua în seamă sfaturile nesolicitate. 

bunica care o cearta pe o mama tanara care si-a dus mainile la cap, in timp ce fetita ei sta pe canapea si se uita la ea

7 semne că ai în preajmă bunici „toxici”

Despre planurile ce țin de cariera ta

De pildă, ai un job într-o companie renumită, ești bine plătită și apreciată. Cu toate acestea, pentru că ești mamă, îți dorești să ai parte de un program mai flexibil ca să stai mai mult cu copilul. Prin urmare, știi că urmează să te apuci să cauți un nou loc de muncă și ești conștientă de faptul că acest proces poate fi de durată. Pentru că vrei să le spui totul părinților tăi, abordezi și un asemenea subiect. La scurt timp constați însă că, în loc să primești sfaturi, ei își exprimă îngrijorarea și spun că nu este momentul să îți schimbi serviciul, că ai nevoie de stabilitate financiară să îți crești copilul etc. Ca să eviți o asemenea situație, nu greșești dacă te abții și începi să le oferi informații abia după ce ai să le dai vești bune. 

Despre faptul că oricum nu o să le asculți sfaturile

Ești deja convinsă că nu o să ții seama de sfaturile părinților tăi și că o să acționezi în funcție de planurile pe care ți le-ai întocmit deja? În acest caz, nu le spune ce o să faci. Gândește-te că este dureros să audă că nu îi asculți, că nu pui preț pe sfaturile lor. Procedând așa, nu faci altceva decât să le transmiți că nu mai ai nevoie de ei. Pentru binele relației dintre voi, mergi pe drumul tău și pur și simplu anunță-i când ai să le dai vești care să îi bucure sau, cel puțin, să nu-i îngrijoreze. 

Despre problemele partenerului tău

Fie că este vorba despre probleme de sănătate, fie că este vorba despre probleme legate de locul de muncă sau pur și simplu de probleme pe care partenerul tău le are cu familia de origine, nu este indicat să discuți despre niciuna dintre ele cu părinții tăi. Nu numai că așa încalci intimitatea acestuia, dar îl pui și într-o ipostază în care poate fi criticat și judecat pe nedrept. În plus, părinții tăi se pot îngrijora excesiv întrucât, de fapt, se gândesc și la copilul vostru/la copiii voștri. Cel mai bine este ca problemele pe care le are partenerul tău să fie discutate doar în casa voastră. 

Despre relațiile tale cu alți membri ai familiei

În anumite situații, mai ales de când ai devenit părinte, poți simți nevoia să beneficiezi de un sfat care nu vine din partea părinților tăi, ci a unei rude pe care ei nu o agreează. Odată ce apelezi la ea, nu te apuca să le spui și lor ce ai făcut, în condițiile în care, fără să vrei, poți declanșa tensiuni inutile în familia voastră. Cel mai bine este să aduci vorba despre acea persoană doar dacă părinții tăi te întreabă de ea, rezumându-te să spui doar atât: „Vorbim uneori”. 

Chiar dacă te bucuri de o relație strânsă cu părinții tăi și obișnuiești să comunici mult cu ei, nu înseamnă că trebuie să vorbiți despre orice. Anumite subiecte pot crea impresia că sunt inofensive dar, în realitate, generează tensiuni și dispute când te aștepți mai puțin.  

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: brightside.me, bustle.com

Articolul urmator
Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont
Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    Cum vorbești cu adolescentul despre suicid
    Cum vorbești cu adolescentul despre suicid

    Deși cuvântul „suicid” are o conotație grea, e important să vorbim despre acest subiect. Uite ce poți face din rolul de părinte, pentru copilul tău, dacă acesta se...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    „Arta" de a discuta cu adolescenții: E important să nu vorbești doar tu și el să asculte. Copilul trebuie să vorbească, iar tu să asculți
    „Arta" de a discuta cu adolescenții: E important să nu vorbești doar tu și el să asculte. Copilul trebuie să vorbească, iar tu să asculți

    Cum vorbești cu fiul sau fiica ta ajuns/ă la vârsta adolescenței? Cum abordezi subiecte delicate, care vă provoacă rușine amândurora? Învață să îți asculți...

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
    Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

    Copiii nu înțeleg prea bine emoțiile până la o anumită vârstă, de aceea au nevoie de ajutorul și explicațiile părinților pentru a le gestiona corespunzător....

    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă
    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă

    Unul dintre lucrurile pe care ți le propui odată ce devii părinte este să faci tot posibilul să nu țipi la copilul tău. În viața de zi cu zi însă intervin diverse...

    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui
    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui

    Termenul „codependență” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, în cadrul Alcoolicilor Anonimi, pentru a descrie relația nesănătoasă dintre un...

    © 2025 Qbebe