În Germania există reguli mai stricte decât în alte state ale lumii și avea să afle acest lucru o mamă de origine americană care s-a mutat în Europa, în Germania de peste un deceniu și a trebuit să-și boteze toti cei trei copii conform legislației țării. În Germania, copiii nu pot fi botezați cu nume ale orașelor, brandurilor, practic părinților nu li se permite să pună ce nume doresc micuțului lor.
În alte state ale lumii, oamenii nu se gândesc de două ori înainte de a alege un nume potrivit pentru copilul lor. Sunt câteva state care interzic utilizarea obscenităților ca prenume, iar în alte state este restricționată folosirea semnelor diacritice sau a numelor foarte lungi.
Cu toate acestea, în mare parte în Statele Unite ale Americii, oricine își poate denumi copilul după cum dorește. Drept urmare, mulți dintre copiii din Statele Unite sunt botezați conform dorințelor părinților lor. Spre exemplu copiii lui Frank Zappa pe care îi cheamă Dweezil si Moon Unit sau chiar copiii lui Kanye West și Kim Kardashian: North, Saint, Chicago și Psalm.
Dar legile sunt diferite în multe țări europene, inclusiv în Germania și mult mai stricte decât în Statele Unite ale Americii.
Sexul copilului joacă un rol important în aprobarea numelui
Până în anul 2008, familiile germane foloseau un nume neutru din punct de vedere al sexului pentru prenumele bebelușului. La vremea respectivă, părinții trebuiau să boteze copilul cu un al doilea nume dacă doreau diferență de gen.
„Printre colegii și prietenii copiilor mei nu există un singur copil născut în ultimii ani al cărui nume se încadrează în această categorie. Spre exemplu, numele extrem de popular Luca (în top 10 nume de băieți din Germania în acest moment), deși poate fi folosit și pentru fetițe, nu am întâlnit decât o singură fată pe nume Luca. Unul dintre copiii mei are teoretic un nume neutru din punct de vedere al genului și nu a fost nicio problemă atunci când l-am botezat în Germania. Acest nume poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați”, mărturisește mama.
Nume de bebelus interzise prin lege
„Nu ai voie să-ți botezi copiii cu nume de branduri, locații, mărci, titluri”
Copii americani uneori sunt botezați cu nume obișnuite, comune, iar cel mai bun exemplu este băiatul lui Beyoncé, Sir. Dar uneori copiii sunt denumiți după mărci de lux sau nume de mașini precum Bentley, Porsche, Prada sau Chanel. În Germania este imposibil să botezi copilul cu aceste nume, este ilegal și de asemenea nu sunt permise numele de orașe sau de țări cum ar fi Londra sau Irlanda.
„Uneori prietenii mei germani sunt surprinși să audă că americanilor li se permite să dea micuților nume precum Brooklyn sau Memphis,pentru că în cazul în care germanii și-ar boteza copiii Dublin, Berlin sau Oslo, cu siguranță acest lucru contravine legilor naționale. Totodată, numele de familie comune germane precum Fischer sau Schroeder nu pot fi folosite ca și prenume în Germania”, dezvăluie mama.
10 nume de copii comune interzise în alte țări
Copiii nu pot primi nume pentru care ar putea fi necăjiți în Germania
În Statele Unite, un cuplu neonazist și-a numit copilul Adolf Hitler, iar spre surprinderea părinților, reprezentanții unei cofetării au refuzat să-i scrie numele pe tort. Astfel de situații nu s-ar întâmpla în Germania pentru că un astfel de nume ar fi respins.
Motivul pentru care aceste nume sunt respinse se datorează normelor de protecție a copilului, deoarece acestea sunt văzute de legea germană drept acte de cruzime împotriva copiilor. Alte nume care sunt respinse în Germania pentru că sunt percepute a fi prea crude pentru a le purta un copil sunt Satan, Pepsi, Superman, Lenin sau Schokominza (care înseamnă mentă de ciocolată).
Fără doar și poate, legislația fiecărei țări permite sau nu părinților să-și denumească copilul într-un anumit fel și în România legile nu sunt foarte permisive în acest sens. Copiii români nu au voie să poarte nume indecente, ridicole, fără sens sau care ar putea să creeze prejudicii copiilor. Toată viața micuții se vor lovi de povara purtării unui nume pe care nu l-au cerut și care le aduce numeroase prejudicii…
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: businessinsider.com