Reporterii de la Observator au stat de vorbă cu Victoria despre planurile sale de viitor, despre traiul din România și implicit, despre soluțiile la care trebuie să recurgă tinerii pentru a se descurca.
„Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da”, a declarat Victoria.
Sora ei era deja în Germania, muncind în agricultură.
„Mi-a zis că este foarte greu şi, da, într-adevăr, e mult mai greu decât aici, în România. Cu diploma de la BAC, ce să faci... Dacă n-ai o facultate, degeaba”, a mai spus.
Părinții acestor tineri sunt triști din cauză că ai lor copii sunt nevoiți să plece peste hotare, dar îi înțeleg.
„Ce viitor au avut şi verişorii mei. În Anglia, cofetari. Aşa am toţi patru copii la şcoală, degeaba. Rămân cu şcoala, servicii nicăieri. Îi creştem ca să plece dincolo”, a declarat un părinte.
Ziarul Unirea menționează că tinerii care visează să plece peste hotare și să câștige bani provin din medii defavorizate, în care familiile se descurcă greu, uneori de pe o zi pe alta.
În localitatea Roșia de Amaradia din județul Gorj, de unde e și Victoria, s-au prezentat la BAC 34 de absolvenți din 36 și numai 9 dintre ei au reușit să ia examenul.
„Stau câte trei luni, vin în ţară o săptămână, două, după care pleacă din nou. Este singura sursă de venit în condiţiile în care activitatea minieră a fost închisă şi nu există alternativa unui loc de muncă. Se câştigă şi ademenesc aşa şi pe alţii să meargă acolo”, spune Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia
În această localitate, 8 din 10 tineri pleacă la muncă în străinătate. Cele mai populare țări în care aleg să meargă sunt Germania, Danemarca și Anglia și câștigă aproximativ 3000 de euro pe lună, bani pe care aici i-ar face într-un an.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: observatornews.ro ziarulunirea.ro