Nume de bebelus interzise prin lege

Nume de bebelus interzise prin lege

Louise Tanase - Contributor

Numele fiecaruia dintre noi a fost hotarat de parinti sau de nasi, iar unii dintre noi si-au ales chiar propriul nume la maturitate. Desi noi suntem convinsi ca putem pune orice nume dorim bebelusului nostru, trebuie sa stii ca in lume exista foarte multe nume interzise de catre autoritatile locale. Vrei sa stii care sunt acestea?

Numele bebelusului reprezinta, de obicei, o optiune a parintilor sau a nasilor; in cultura noastra, suntem obisnuiti ca nimeni nu ne poate obliga sa numim bebelusul intr-un fel sau altul si ca nu ni se poate interzice aproape nimic in acest sens. Legea romaneasca nu interzice decat folosirea unui cuvant cu sens obscen pentru numele unei persoane, insa alte state au legi mai clare in acest sens. Iata cateva exemple de nume interzise in statele lumii.

1. Nume interzise in Italia

Italia este o tara destul de conservatoare in ceea ce priveste numele pe care parintii le aleg pentru bebelusii lor, insa mai exista si anumite cazuri in care parinti excentrici incearca sa isi numeasca bebelusul folosind cuvinte mai putin obisnuite. Din pacate pentru dorinta parintilor, insa, in unele cazuri din fericire pentru bebelus, autoritatile italiene au interzis cateva nume despre care au crezut ca vor aduce prejudicii copilului. Acesta a fost cazul unui bebelus pe care parintii doreau sa il numeasca "Venerdi" (vineri), numele personajului din "Robinson Crusoe", insa tribunalul a decis ca acest nume ar face ca micutul sa fie batjocorit sau sa fie asociat cu servitutea si nesiguranta. Recent, Papa Benedict a declarat razboi parintilor care doresc sa isi numeasca bebelusul ca pe celebritati, sau folosind cuvinte ce desemneaza fructe sau masini. Intr-o adresa catre parinti, pontiful a indemnat crestinii: "Folositi nume care sunt in calendarele crestine". Prin urmare, Apple (mar), Brooklyn si Ferrari sunt excluse. Lista numelor care au fost interzise in Italia include si Andrea (parintii vroiau sa numeasca asa o fetita, insa numele italian Andrea este masculin) si Dalmata (dalmatian).

2. Nume interzise in Noua Zeelanda

 

Desi Noua Zeelanda este una dintre tarile la care nu te-ai fi asteptat sa interzica prea multe lucruri cetatenilor sai, trebuie sa stii ca exista o lista cu 77 de nume pe care guvernul le-a interzis cetatenilor sai in ultimii 12 ani. In ceea ce priveste criteriul legal ce a stat la baza interdictiilor, in Noua Zeelanda exista o lege care spune ca "numele nu trebuie sa aduca ofense bunului simt, sa nu fie foarte lungi si sa nu semene cu un rang sau titlu oficial". Iata cateva dintre numele pe care Noua Zeelanda le-a interzis: King (rege), Queen (regina), Royal (regal), Bishop (episcop), Eminence (eminenta), Honour (onoare), Saint (sfant), Talula Does The Hula From Hawaii (Talula danseaza hula din Hawaii), President (presedinte), gemenii Fish (Peste) si Chips (Chipsuri), Sex Fruit (fructul sexului) and Twisty Poi (Poi Intortocheat). Alte nume interzise in Noua Zeelanda sunt Lucifer, V8, Christ (Cristos), Anal (da, inseamna acelasi lucru ca si in limba romana) si Messiah (Mesia), Mafia. De asemenea, Departamentul Afacerilor Interne a dezamagit si alti parinti interzicandu-le sa isi boteze copiii cu numere (89 a fost un nume solicitat la un moment dat), litere (unii parinti au solicitat ca litera J, L, S, G, V sau T sa devina numele micutilor lor) si semne de punctuatie (* sau .).

Citeste si: Top 5 orase perfecte pentru o familie

3. Nume interzise in Japonia

Legea inregistrarii familiilor din Japonia a aprobat 2323 de "kanji", adica acele caractere care pot fi folosite ca si nume pentru cetateni. Trebuie sa stii ca lista exclude si interzice caracterul "Akuma", care inseamna diavol in limba japoneza si despre care tribunalele au decis ca folosirea acestuia constituie un abuz in drepturile parintesti asupra copilului.

4. Nume interzise in Islanda

In Islanda, parintii nu au foarte multe variante atunci cand vine vorba despre numele pe care vor sa il puna propriului copil. In aceasta tara exista o lista de nume aprobate de catre oficialitati, dintre care 1712 sunt nume pentru bebelusii de sex masculin si 1853 de nume pentru bebelusii de sex feminin. Legea islandeza prevede ca numele cu care parintii vor sa isi boteze copiii sa respecte regulile gramaticale si de pronuntie ale limbii islandeze si sa nu fie motiv de jena in viata copilului. Totusi, in cazul in care parintii doresc sa isi numeasca micutul altfel, din 1991 exista Comitetul islandez al numelor, catre care, platind o taxa, parintii pot depune o cerere si pot spera ca numele propus sa fie acceptat. Numele propuse de parinti trebuie sa treaca prin mai multe teste si sa respecte anumite reguli: sa contina numai litere din alfabetul islandez si sa respecte regulile gramaticale, sa nu faca bebelusul de ras in viitor si sa respecte traditiile islandeze. De asemenea, parintii trebuie sa tina cont de faptul ca sexul copilului trebuie sa fie clar exprimat de numele sau - Alex, de exemplu, este unul dintre numele care nu sunt clare din acest punct de vedere.

Citeste si: Topul numelor alese de parintii din Romania pentru nou-nascutii din 2013

5. Nume interzise in Danemarca

 

La fel ca si in cazul Islandei, si in Danemarca exista o lista de nume aprobate de catre oficialitati. Aceasta lista contine 7000 de nume in total. Desi legea permite anumite exceptii in unele cazuri, trebuie sa stiti ca instantele care acorda aceste exceptii sunt destul de putin permisive, ceea ce in anumite cazuri poate insemna o adevarata binecuvantare pentru copil. Imaginati-va ca unii parinti danezi au vrut sa isi boteze copiii Anus (mai este nevoie de traducere?), Monkey (maimuta) sau Pluto.

6. Nume interzise in Portugalia

Desi nu pare, Portugalia este unul dintre statele care parca a inventat conceptul de interdictie asupra anumitor nume pentru cetatenii sai. In Portugalia exista un document legal de 80 de pagini care contine numele acceptabile si inacceptabile pe teritoriul sau. Deoarece pentru foarte multa vreme in Portugalia erau permise numai numele biblice, nu este de mirare ca portughezii nu par foarte afectati de aceasta lege. In zilele noastre, numele straine sau cu rezonanta non-portugheza sunt interzise. Au aflat asta parintii care au vrut sa isi boteze copiii Pablo, Olaf, Nirvana, Logan, Sandokan, Sayonara ("la revedere" in limba japoneza) sau Kennedy. De asemenea, alte nume ciudate pe care unii parinti au dorit sa le puna copiilor, precum: Angel (inger) sau Brain (creier), Brilhante (stralucitor), Fraternidade (fraternitate), Zingara (tigan), Viterbo (oras italian) sau Mar e Sol (mare si soare, in limba portugheza).

7. Nume interzise in Malaezia

Spre deosebire de alte tari care, incet-incet, devin mai permisive in ceea ce priveste numele pe care parintii le pot pune bebelusilor, autoritatile din Malaezia au creat in ultimii ani liste cu nume care sunt interzise. In anul 2006, autoritatile din aceasta tara au publicat o lista cu nume indezirabile care nu sunt in concordanta cu traditiile religioase ale tarii. Unul dintre numele solicitate de parinti pentru un bebelus a fost Chow Tow, care inseamna in cantoneza "cap imputit". Alte nume interzise de catre autoritatile malaeziene includ Ah Chwar (care inseamna "sarpe"), Khiow Khoo (cocosat), Sor Chai (nebun) si Woti, care inseamna act sexual.

Alte nume interzise in lume

Evident ca nu doar tarile enumerate mai sus sunt singurele care, de-a lungul timpului, au interzis unele nume. Iata cateva exemple de nume pe care parintii au dorit sa le puna copiilor lor si au fost interzise de catre autoritatile locale:

- Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Suedia) - in ciuda faptului ca pare o greseala de tipar, trebuie sa stiti ca "numele" (despre care parintii sustineau ca se pronunta "Albin") format din 43 de caractere a fost solicitat de parintii care au incercat sa isi numeasca fiul astfel in anul 1996, in semn de protest fata de legea stricta a numelor din Suedia. Autoritatile au respins si a doua varianta oferita de acelasi cuplu - "A".

Citeste si: Top 10 cele mai indragite orase din lume

- Allah - se pare ca tot autoritatile suedeze au decis ca un cuplu nu isi poate numi bebelusul asa din motive religioase, motivand ca anumite persoane ar putea fi ofensate de folosirea acestui nume.

- @ - nu se stiu prea multe reguli in ceea ce priveste numirea bebelusilor in China, insa trebuie sa stiti ca cel putin un nume este interzis: @. Desi renumitul semn este foarte asemanator cu un caracter chinezesc care inseamna "iubeste-l", @ nu este un caracter chinezesc prin urmare autoritatile au decis ca parintii care vroiau sa isi numeasca bebelusul @ nu au voie sa o faca. Conform autoritatilor chineze, @ nu este un nume acceptabil pentru un bebelus.

- Miatt - Germania a respins cererea pentru acest nume, deoarece nu desemna clar sexul bebelusului. Alte nume respinse de autoritatile germane sunt Stompie, Woodstock si Grammophon.

Nume neobisnuite in Romania


Poate crezi ca romanii nu fac asemenea glume atunci cand este vorba despre numele bebelusului lor, insa trebuie sa afli ca te inseli. Desi atribuirea prenumelui unei persoane este reglementata in tara noastra prin Legea 119/1996, art. 15, alin. 2 care stipuleaza ca: "Ofiterul de stare civila are obligatia de a refuza motivat, comunicand in scris declarantului, inregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri sau interesele copilului, dupa caz.", se pare ca cele exprimate in lege sunt interpretabile, iar in unele cazuri autoritatile care inregistreaza numele bebelusilor sunt destul de permisive. Asa se face ca in Romania exista 146 de bebelusi care se numesc "Dacia", 3 care se numesc "Logan", 2 bebelusi care se numesc "Solenza" si alti 2 "Renault". Starea civila din Romania a mai inregistrat in decursul anilor si urmatoarele nume:
- Mercedes - 315 bebelusi;
- Strugurel - 192 bebelusi;
- Portocala - 65 bebelusi;
- Ministru - 22 bebelusi;
- Lamaia - 18 bebelusi;
- Politia - 3 bebelusi;
- Justitia - 2 bebelusi.
Alte prenume ciudate inregistrate in Romania: Miss-America, Randunel, Strut, Superman, Bred (culmea este ca numele de familie este Pit), Paracetamol, Termopan, Imparateasa, Televizor, Papanas, Facultatea, Expertiza, Farmacia, Prostu, Sentiment-Brusli, Fat-Frumos, Leustean, Semaforu, Milion, Presedinte, Seif, Judecatorul, Stralucirea, Ferrari, Ilegitim, Medalion, Piersica, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Mariano-Monamour, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin (da, este vorba despre o singura persoana), Hitler, Bin Laden, Pele Santos del'April, Amorel. Nici in ceea ce priveste numele de familie ale unor persoane, autoritatile nu au considerat ca sunt ridicole si nu pot fi inregistrate, prin urmare exista familii intregi care poarta numele de: Buca (2996 persoane), Flocea (1728 persoane), Nebunu (850 persoane), Mortu (581 persoane), Blegu (515 persoane), Betivu (219 persoane), Jegu (95), Nespalatu (70), Gainat (61), Gunoi (41), Muc (29), Sfarc (16), Partan (9), Bulan (7), Joaca-Bine, Vacagrasa, Mormant, Sicriu, Cosciug, Muci si Prostu, dar si un nume de familie Hitler!

Poate ca ar fi timpul ca autoritatile romane sa fie mai exigente in aceasta privinta, nu credeti?

Surse: uk.lifestyle.yahoo.com; time.com; wdsu.com; someseanul.ro, apropo.ro; magazinsalajean.ro.

Articolul urmator
Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși
    Două produse de puericultură interzise prin lege, după ce au fost asociate cu decesul a 200 de bebeluși

    Una dintre provocările majore prin care trec părinții în primul an de viață al copilului este să-i asigure un somn în deplină siguranță, cât mai confortabil....

    Vlăduța Lupău a devenit mamă pentru a doua oară. Ce nume special a ales pentru bebeluș
    Vlăduța Lupău a devenit mamă pentru a doua oară. Ce nume special a ales pentru bebeluș

    Într-o zi toridă de vară, Vlăduța Lupău și-a împlinit visul de a deveni pentru a doua oară mamă! Artista a născut un băiețel perfect sănătos, frățiorul ideal...

    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți
    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți

    Alegerea unui nume potrivit pentru copii nu este tocmai cea mai ușoară sarcină pentru viitorii părinți! Și nu e de mirare. Fiecare părinte vrea ca numele copilului sau să fie unul...

    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

    Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

    Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege
    Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege

    Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment special și important pentru părinți. Este o decizie care va influența identitatea și viața micuței pentru tot restul vieții....

    Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei
    Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei

    Veste mare în showbiz-ul românesc! Celia a devenit mamă pentru a doua oară! Cântăreața a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă și este copleșită de emoții....

    Proiect de lege: minorii sub 16 ani nu vor putea folosi rețelele de socializare fără acordul părinților
    Proiect de lege: minorii sub 16 ani nu vor putea folosi rețelele de socializare fără acordul părinților

    Aprobarea proiectului de lege propus de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc ar proteja siguranța minorilor în mediul online. Conform propunerii, copiii care nu au împlinit...

    Job unic în lume: femeia care e plătită ca să dea nume bebelușilor!
    Job unic în lume: femeia care e plătită ca să dea nume bebelușilor!

    Colleen Slagen are 33 de ani și un job pe care nu-l mai are nimeni în lume: dă nume bebelușilor. Să nu vă gândiți că se gândește la un nume și îl spune și...

    © 2024 Qbebe