„A doua ordonanţă este extrem de importantă, spunem noi, este o ordonanţă în care s-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept şi, bineînţeles, am majorat şi perioada de acordare, în sensul că acei părinţi, taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie şi taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de cinci, zece zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a transmis Marius Budăi, potrivit News.ro.
Astfel, Guvernul a decis modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, printr-o ordonanţă de urgenţă care transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi a îngrijitorilor. Prin acest act normativ se prevede ca acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente să fie oferite tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii. Mai mult, se elimină condiția ca tații să aibă calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
„Tații au un rol important în creșterea copiilor, în viața familiei. Din acest motiv, trebuie încurajați să se implice activ încă din momentul venirii pe lume a bebelușilor. Creștem numărul de zile de concediu paternal și le dăm posibilitatea taților să stea alături de nou-născuți minimum 10 zile. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este coinițiator al proiectului realizat de specialiștii din Ministerul Muncii. Îi mulțumesc colegului Marius Budăi pentru munca depusă pentru modificarea Legii concediului paternal. Mă bucur că acest demers a fost aprobat în ședința de Guvern de astăzi. Se extinde, astfel, perioada concediului paternal de la 5 zile la 10 zile, iar pentru tații care participă la cursuri de puericultură se mai acordă încă 5 zile” , a precizat Gabriela Firea pe Facebook.
Conform ministrului Familiei, concediul va fi plătit cu aceeași sumă pe care ar fi încasat-o dacă tatăl lucra în perioada respectivă, iar angajatorii care refuză acordarea concediului paternal vor fi sancționați. „Transpunem, astfel, în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor” , încheie Gabriela Firea.
Citește și:
- Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
- De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
- De la 1 martie au crescut indemnizațiile și alocațiile. Iată ce valori au
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: Adevarul, Realitatea, Antena3, Stirile ProTV