- Evaluează situația
- Negociază un program de lucru flexibil
- Cunoaște-ți drepturile
- Investește într-o pompă de muls și folosește-o la serviciu!
- Învață cum să depozitezi corect laptele matern
- Începe colectarea laptelui cu cel puțin câteva săptămâni înainte de reîntoarcerea la serviciu
- Nu te grăbi să te întorci la serviciu mai devreme decât este cazul
- Alăptează la cerere când ești împreună cu bebelușul
Deși alăptarea după revenirea la locul de muncă este cu siguranță mai dificilă în anumite situații, există câteva soluții pe care le poți pune în practică pentru a continua să îți hrăneșți bebelușul așa cum îți dorești. Sperăm să îți fie de ajutor următoarele trucuri utile pentru mamele care vor să alăpteze și după ce se întorc la serviciu din concediul de creștere a copilului!
Evaluează situația
Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani, însă există situații în care mămicile sunt nevoite să se întoarcă mai devreme la serviciu. Indiferent de momentul reînceperii muncii, este important să știi că alăptarea poate continua.
Cu câteva săptămâni înainte să te întorci la serviciu, evaluează cu calm situația. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni și continuarea acesteia după diversificarea alimentației până la vârsta de 2 ani sau chiar mai mult. Dacă bebelușul tău are puțin peste 6 luni în momentul în care trebuie să reîncepi lucrul, probabil va trebui să extragi lapte cu ajutorul unei pompe de sân și să îl depozitezi corespunzător, astfel încât să te asiguri că acesta primește lapte matern cât tu ești la serviciu.
Caută din timp o persoană de încredere în grija căreia să îți lași bebelușul în cele 8-9 ore cât vei lipsi de acasă și apelează la ajutorul unui consultant în lactație, care să te ajute să continui alăptarea și după ce te întorci la muncă.
Negociază un program de lucru flexibil
Vorbește din timp cu angajatorul tău și nu te teme să negociezi un program de lucru flexibil. Dacă ai un job care poate fi efectuat și de la distanță, profită de acest lucru în favoarea ta și propune-i superiorului tău fie un program de lucru remote, fie unul hibrid, în care să mergi la birou doar câteva zile pe săptămână.
Cunoaște-ți drepturile
Potrivit legislației în vigoare, mămicile care alăptează au dreptul la pauze de alăptat în timpul programului de lucru. Mai exact, până la împlinirea vârstei de un an a copilului, o mamă beneficiază de două pauze pentru alăptare de câte o ora fiecare. În aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găsește copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de muncă cu două ore zilnic. Pauzele de alăptare și reducerea duratei normale a timpului de muncă nu diminuează veniturile salariale ale mămicii, fiind incluse în timpul de muncă.
Investește într-o pompă de muls și folosește-o la serviciu!
O pompă de muls, manuală sau electrică, este un ajutor de nădejde pentru mămici, indiferent de circumstanțe. Fie că ai probleme în alăptare, fie că ești nevoită să te întorci la locul de muncă, prin intermediul pompei de sân poți colecta lapte matern pe care să îl depozitezi în frigider, în așa fel încât persoana care are grijă de bebe în lipsa ta să i-l poată da.
Învață cum să depozitezi corect laptele matern
Pentru bebelușii sănătoși, la termen, laptele matern poate fi depozitat:
- La temperatura camerei timp de 4-8 ore. Ideal ar fi 4 ore, în timp ce 8 ore este acceptabil doar în condiții de maximă igienă;
- Într-o geantă termoizolantă cu pungi de gheață care să mențină o temperatură de până la 4 grade Celsius, timp de până la 24 de ore.
- Într-un frigider, la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius, timp de până la 4-8 zile. O perioadă optimă este de 4 zile, dar se acceptă o perioadă mai lungă în condiții de maximă igienă;
- În congelator, sub -17 grade Celsius, pentru o perioadă de până la 6-12 luni, în condiții de maximă igienă.
Stochează cantități mici de lapte, între 60-120 ml, în funcție de vârsta copilului și de cantitatea pe care o consumă la o masă și nu umple până la capăt recipientul cu lapte, fiindcă atunci când va îngheța, lichidul își va mari volumul. Depozitează laptele doar în recipiente sau pungi special concepute, care să nu se deterioreze pe parcursul congelării. Nu uita să etichetezi fiecare recipient depozitat la rece cu data la care a fost extras laptele! Odată ce dezgheți laptele, nu îl congela din nou, ne explică la-pediatru.ro.
Începe colectarea laptelui cu cel puțin câteva săptămâni înainte de reîntoarcerea la serviciu
Recomandarea noastră este să încerci să începi colectarea laptelui cu câteva săptămâni înainte de a te reîntoarce la serviciu. Vei fi mai relaxată, iar procesul de pompare a laptelui va decurge mult mai ușor. În plus, când vei începe lucrul, vei avea deja o rezervă de lapte colectat.
Nu te grăbi să te întorci la serviciu mai devreme decât este cazul
Până în 2021, părinții care se întorceau la serviciu cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani (respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap), primeau un stimulent de inserție în valoare de 650. Acum, stimulentul de inserție este acordat și după ce copilul împlinește 2 ani, potrivit cariera.ejobs.ro. Prin urmare, dacă nu ai un job care să îți impună acest lucru, nu mai ai niciun motiv să te întorci la serviciu mai devreme decât este nevoie.
Alăptează la cerere când ești împreună cu bebelușul
Deși odată cei vei începe lucru și vei reuși să intri într-un ritm care implică alăptarea dimineață și seară, nu refuză alăptatul la cerere atunci când eșți cu bebelușul. Este posibil că acesta să ceară să fie alăptat mai mult în timpul nopții, așa că sfatul nostru este să nu refuzi alăptarea la cerere. Alăptatul pe timpul nopții asigură dezvoltarea optimă a copilului, atât la nivel fizic, cât și la nivel intelectual și reduce riscul de moarte subită a sugarului.
Surse foto: Image by senivpetro on Freepik, Image by Freepik, Image by Freepik
Surse articol: todaysparent.com, who.int, nhs.uk, portal-resurseumane.ro, cariera.ejobs.ro, la-pediatru.ro