„Nu eram pregătită să mă întorc la serviciu după concediul de maternitate”
„A durat patru ani până să am curajul să postez această fotografie. Chiar și acum îmi e greu să mă uit la ea”, a scris Rachael Larsen, mamă a doi copii, despre o imagine cu ea stând în mașină, privind cu lacrimi în ochi în aparatul foto.
Foto: LinkedIn
„Am făcut această fotografie în prima zi în care m-am întors la muncă după ce s-a născut a doua mea fiică. Nu eram pregătită. Fiica mea nu era pregătită. Nu dormea și era extrem de agitată. M-am trezit de cinci ori în noaptea precedentă pentru a o hrăni. Eram epuizată. Fiind sursă majoritară de venit pentru familia noastră, am fost nevoită să îndur, să zâmbesc și să mă întorc la muncă."
Citește și: Din nou la job: cum treci peste stresul revenirii din concediul de crestere copil
Larsen recunoaște că a avut acces la resurse care i-au ușurat tranziția înapoi la locul de muncă - dar tot nu au putut șterge stresul pe care l-a simțit înainte de a se întoarce la muncă după concediul de maternitate.
„Știu că sunt extrem de privilegiată”, a continuat Larsen. „Am primit jumătate din salariu cât am fost în concediu maternal și am putut să-mi iau 12 săptămâni libere. Aveam un loc de muncă pe care îl iubeam la o companie extraordinară, cu șefi grozavi. Mi-am permis să îmi duc copiii la o creșă cu dascăli grozavi în care am avut încredere. Dar... nu eram pregătită. Trebuie să facem mai mult pentru a sprijini părințîi și familiile", și-a încheiat ea postarea.
Iar mesajul mămicii a primit multă atenție pe LinkedIn, unde mai mulți părinți au ales să împărtășească propriile experiențe legate de concediul de maternitate.
„Oh, scumpa mea. Îmi pare atât de rău”, a comentat o mămică. „Cunosc această durere. Știu cât de inconfortabil este să te mulgi în baia destinată clienților pentru că nu există zone private. Cunosc scurgerile de lichid prin bluza de la serviciu. Știu cât de mult a suferit copilul meu că brusc nu mai eram non-stop lângă el. Cunosc șefii și colegii de muncă care fac comentarii răutăcioase și amenințătoare despre programul meu sau despre ținuta mea. M-am întors la muncă la două săptămâni după ce s-a născut fiica mea mai mică, pentru că nu credeam că ne putem permite să scădem la 60% din venitul meu. Asta m-a aruncat în perimenopauză. Am petrecut următorii 9 ani cu probleme digestive și apoi am avut o îndepărtare de urgență a vezicii biliare”.
Citește și: Mami, te intorci la serviciu? Sfaturi utile de la mamici si specialisti
O altă persoană a adăugat: „În calitate de mamă singură cu 4 copii, sunt unică responsabilă pentru susținerea familiei mele și TE VĂD! E nevoie de mult curaj pentru rămâne însărcinată, pentru a naște și pentru a te vindecă. Dar să îi părăseșți este și mai greu, știu. Poate că ești mai norocoasă decât majoritatea, dar nu-ți minimaliza durerea. Este sfâșietor. Este o problemă reală în țara noastră. Sunt mândră de tine pentru că ai vorbit".
„Bine spus, Rachael”, a scris un alt utilizator. „Este atât de mult de lucru în înțelegerea și reintegrarea părinților (în special a mamelor) la locul de muncă după concediul de maternitate și în numeroasele etape ulterioare. Chiar și cei care aleg să nu se întoarcă au nevoie de mai mult sprijin. Pur și simplu sunt victimele unui sistem care nu a fost conceput pentru noi. Nu cred că aș fi avut această înțelegere dacă nu aș fi trecut eu însămi prin această experiență și, sincer, nu-i pot învinovăți pe managerii care nu știu cum să se descurce din ignoranță, rușine, teamă etc.”.
Rachael nu a împărtășit o fotografie cu ea în lacrimi pentru atenție sau simpatie. A făcut-o pentru a declanșa o conversație despre această experiență dureroasă prin care trec, aparent în tăcere, toți părinții care lucrează. Poți să ai un sistem de sprijin incredibil și să-ți iubeșți slujba. Asta nu anulează furtuna de emoții pe care o poți simți atunci când ți se cere să îți lași copilul singur pentru prima dată și să te întorci la muncă. Pentru atât de multe mame din Statele Unite, 12 săptămâni pur și simplu nu reprezintă suficient timp pentru a-și reveni după naștere.
Citește și: Cum poti beneficia de indemnizatia de somaj dupa revenirea din concediul de crestere copil
- Surse: LinkedIn
Surse foto: LinkedIn